Stopping Starting Strength

Min Starting Strength-resa fick ett ganska abrupt slut för några veckor sedan när ryggen ballade ur. Efter det har jag inte lyft tungt utan snarare legat på något slags medel i de flesta övningar, väldigt lätt i vissa beroende på ryggen. Oh well. Så kan det vara och nu har jag gått vidare till nästa grej (T25!). Men en slutrapport och check på hur jag ligger till med mina mål för sista kvartalet av 2013 kan ju vara på plats!

Jag gjorde en avstämning av Starting Strength i slutet av oktober. Den kan du läsa här. Jag konstaterade då att jag tycker att SS är lite tråkigt, och det håller jag fast vid. Jag förstår poängen och jag inser att fullständig commitment till programmet kan ge fantastiska resultat. Jag är dock inte ute efter att slå styrkerekord. Det är roligt att bli starkare men jag vill ha roligt under tiden också. Och då behöver jag mer variation och högre tempo! Därmed inte sagt att SS inte kommer tillbaka i mitt liv i perioder framöver. Det är bra med periodisering och det är enkelt att följa programmet! Och det är nog nyttigt att ha tråkigt ibland…

Benböj:
Mitt bästa låg på 37,5 innan SS. Jag startade SS-perioden på 30 kg och jobbade mig upp till 40 kg men med bristande teknik som följd. De sista gångerna innan ryggen gav upp så körde jag återigen med i princip tom stång och jobbade på att komma djupare istället.

Bänkpress:
Kanske den roligaste utvecklingen! De första veckorna vågade jag inte testa bänkpress med fri stång. Jag körde i smithsmaskinen istället. När jag väl vågade mig på stången (20 kg) så insåg jag att det var lättare än jag trott och jag avancerade upp till 27,5 kg. Mitt mål för den här perioden var 30 kg och det tror jag att jag kan klara, åtminstone några få reps. Hade jag kunnat slutföra SS-perioden som planerat hade jag definitivt nått målet.

Marklyft:
Vid ett tillfälle tidigare har jag marklyft 50 kg. Jag startade SS på 40 kg och kunde jobba mig upp till ett nytt rekord på 60 kg veckan innan ryggen pajade (orsak och verkan? Mycket möjligt.). Mitt mål var 70 kg och det kommer jag nå, någon annan gång.

Axelpress:
Vid förra avstämningen var jag lite bitter över att jag inte kunnat avancera överhuvudtaget i denna övning – jag pressade fortfarande en tom stång (20 kg). Efter det så kunde jag dock öka och kom upp till 25 kg 3 x 5 reps vilket jag var mycket nöjd med. Särskilt med tanke på hur min axel varit det senaste året. Progress!

Styrkevändningar:
En favoritövning som ger mig det där tempot, flåset och svettandet som jag gillar :-). Började med tom stång och jobbade mig upp till 30 kg. Mycket nöjd med det! Det är teknik som gäller här, långt framför styrka.

Mina mål för den här perioden var också att genomföra mina tre SS-pass och ett HIIT-pass varje vecka – check! Jag skulle dessutom se till att få in vardagsmotion (promenader och yoga – check!) och att klara att planka i 3 minuter. Jag har inte plankat en enda gång vad jag minns. Så fail där då men who´s counting? Dessutom är inte kvartalet slut än (men det är ganska safe to say att jag inte kommer börja planka nu heller. Herregud, jag är deprimerad nog som det är!)

3 reaktioner på ”Stopping Starting Strength

  1. Stark ju! Kul med bänkpressen t ex, du som skrivit om dina armhävningssvårigheter. Det här antyder ju att de problemen verkligen mer varit en teknikfråga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.