What goes up must come down?

Igår kväll var jag en lycklig kettlebelltjej! Jag hann inte iväg till gymmet utan plockade fram matta och mina lättaste kulor för ett kort hemmapass. Min axel började bråka för ett år sedan och för ett halvår sedan blev det riktigt illa så sedan dess har jag inte tränat kettlebells alls.

Nu är axeln dock mycket bättre (inte 100% men bättre!) och jag ville försöka mig på några övningar, med lätta vikter. 20 minuters cirkelträning med fokus på tempo (och teknik!) framför vikt. Bara ett par rena kb-övningar och sedan lite blandat för flåset. Gick utmärkt! Efter passet fortsatte jag en stund för att se vad axeln pallade. Gjorde windmills, Turkish get ups och till och med några snatchar med 8 kilo. Kändes helt okej, lycklig tjej! Avslutade med 4 minuters man maker och oj vilken känsla det är att träna med mina älsklingar… I love it!

Har du inte drabbats av kärleken till järnkulorna än? Prova!
Epic win.

Axeln känns okej idag också (hurra!) men jag skyndar lååååångsamt och fokuserar på teknikträning med lätta vikter kommande månader. Jag har inte tänkt in kettlebellträning i nästa upplägg utan det blir lite bonus vid sidan om, sedan kan jag förhoppningsvis köra fullt fokus på kb från februari.

Något som dock inte är så bra är ryggen. Jag har haft lite ont i ländryggen senaste veckorna och har helt enkelt försökt värma upp lite längre innan styrketräningen, har tränat med lite lättare vikter om jag haft ont och yogat med fokus på ryggen. Det har inte varit något stort problem. Idag under uppvärmningen så krampade plötsligt hela ryggen ihop och jag kunde knappt röra mig. Försökte fortsätta med mina rörlighetsövningar men det var omöjligt. Stapplade bort till en ”gravid-cykel” och trampade en stund i förhoppningen att jag skulle mjuka upp och sedan kunna köra åtminstone ett lättare pass men det blev bara värre. Riktigt rackarns ont! Tog mig snyftandes till bilen och storgrät när jag väl kom hem. Nu, efter smärtstillande, ett varmt bad och massor av tigerbalsam så känns det lite bättre. Det gör bara ont när jag andas…

Epic fail.
Epic fail.

Vad gör jag nu? Hasar runt här hemma i tron att det är bra att vara i rörelse för att öka genomblödningen och få spända muskler att slappna av. Några andra tips?

16 reaktioner på ”What goes up must come down?

 1. Hej, när man har problem med ländryggen är det alltsomoftast höftböjaren och sätesmuskeln som måste stretchas. Sätet når du lättast genom att ligga på rygg på golvet, ena benet 90 grader, fotsulan i väggen och sen det andra benet i skräddare över benet som är mot väggen. Stretchen justeras genom rumpans närhet mot väggen samt hur nära 90 grader du kan ha ben/fot mot väggen. Höftböjaren vet du hur du stretchar antar jag. Gör detta varje dag, träning eller ej. Just nu när du har låsning är det napprapat / kiropraktor som gäller. Har haft precis samma problem så klockorna stannar men stretch förebygger och hjälper! Krya på!

 2. Usch stackare, känns som våra skador går hand i hand 😦 min axel är också snart ok igen och då börjar ryggen krångla ;-(
  Jag har fått order om att aktivera rumpan i alla övningar och få igång cirkulationen i musklerna i ländryggen.
  Ligg på mage och spänn ena skinkan och lyft sen benet uppåt, gör samma sak på andra benet.
  Viktigt att få igång cirkulationen som sagt!

  Lycka till, kram!

 3. Fy sjutton så trist och ont! Smärtlindrande först (alvedon och ipren) så att du kan röra på dig och får bort den värsta krampen, sen naprapat är mina tips.

  Det här kanske inte alls stämmer in på dig men jag har ett bäcken som ibland vill luta framåt lite för mycket. Kommer det framåt för mycket allt på en gång kan jag knappt gå och händer det lite stegvis (liksom glider lite framåt under några dagar/veckor) krampar ryggen istället. Krampen i ryggen sitter då nere i hela ländryggen, på ena sidan i mitten av ryggen samt mellan skulderbladen om jag gått med det riktigt länge. Naprapaten ser det direkt, knäcker till mig, ordinerar vila och stabilitetsträning och sen är allt bra igen efter några dagar.

  Krya på dig!

 4. Alltså, det här kanske inte alls hjälper dig, men i alla fall…

  Maken har haft en riktigt kass rygg under ganska många år. ”Anfallen” kunde komma t.ex. när han skulle resa sig ur soffan eller när hade böjt sig ner och skulle resa sig upp igen. Kramp/smärta som bara högg till och sedan var ryggen helt satt ur spel i några dagar. Han var dessutom sned som sjutton och såg ut som ett S från bäcken/höft och uppåt. Detta kunde han få flera gånger per år. Var hos naprapat som konstaterade helt ihopkrampade ryggmuskler (ryggskott). Han fick elbehandling (?) för att muskulaturen skulle slappna av. Detta hjälpte ju bara för stunden och han fortsatte ha dessa besvär tills han började stå upp vid skrivbordet och jobba. Han står hela dagarna och har inte suttit ned och jobbat sedan dess. Och har inte haft något problem med ryggen en enda gång sedan dess, och det är nu två års sedan.

  Nu vet jag ju inte hur mycket du sitter på dagarna, men kanske har ryggen tröttnat på sittandet. Jag har i alla fall blivit inspirerad av maken och sedan ett år tillbaka har min kontorsstol förpassats till förrådet.

  Hoppas du blir bättre snart!

 5. Hej,
  Vet inte hur det är med dig, men när jag har ont i ryggen (ryggslutet) så brukar det vara för att jag har stretchat för lite. Framför allt rumpan!! Kan va värt att tänka på i alla fall 🙂

   • Kör extensionsövningar! Många och ofta! Googla McKenzie! Brukar hjälpa bra mot akut ryggvärk (ryggskott, lumbago ja det finns olika namn och oftast är det ju muskler som protesterar och går in i ett krampliknande tillstånd!) du gör helt rätt i att försöka röra dig och hålla ryggen varm! Yttre värme är också bra! Sitt så lite du bara kan! Manipulationer dvs knäckningar brukar inte vara lösningen mot muskulära problem…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.