Lite mer än Starting strength

Jag har kört Starting strength i fem-sex veckor nu. Det brukar vara då jag byter upplägg på ett eller annat sätt. Jag hade tänkt köra SS november ut men ärligt – jag är uttråkad! Och det ska inte vara tråkigt att träna…

Astrid hade en intressant kommentar till min delrapport från Starting strenght härom veckan. Hon påpekade att jag nog skulle få bättre resultat om jag verkligen bara körde SS och att det programmet ska vara nog för att köra slut på kroppen om man verkligen gör ”rätt”. Det är säkert sant men jag insåg då att det viktigaste för mig är inte att bli starkare och starkare, det är att vara lite lycklig. Och träning gör mig lycklig, så sant som det är sagt! När jag inte blir uttråkad vill säga…

Så även om det inte är optimalt för styrkeutveckling eller what have you så gör jag några tillägg nu. Jag nöter fortfarande vidare på SS-övningarna, jag kör fortfarande tungt (få reps, längre vila) men jag gör det på mitt sätt. Inte för att det är bästa sättet utan för att det är roligare! Hojta gärna till om ni tycker att jag är helt ute och cyklar.

Jag tänker ungefär så här:

Pass A blir mer fokus på ben: Typ 3×5-6 per övning och försök att öka vikten vid varje pass.

 • Goblet squat med hantel (utmärkt för att öva på djupet i knäböjen tycker jag)
 • Knäböj med stång (SS)
 • Marklyft (SS)
 • Utfall bakåt i smith
 • Superset: Höftlyft på boll och kick backs med gummiband (blir fler reps här men ett sätt att pumpa ur musklerna på slutet)

Pass B blir fokus överkropp: Typ 3×5-6 per övning och försök att öka vikten vid varje pass.

 • Negativa chins (här ska jag verkligen fokusera på få rep och att så lååångsamt som möjligt sänka mig ner från stången)
 • Bänkpress (SS)
 • Militärpress (SS)
 • Styrkevändningar (SS)
 • Superset: Pullover på boll och rygglyft

Körde pass A i fredags och personbästade mig på marklyft – 60 kg. Det tar sig sakta men säkert! Sen ramlade jag av stepbrädan när jag skulle göra lite kompletterande vadhävningar och drog till ryggen, så…

…pass B som jag körde igår blev lite lättare eftersom jag hade ont. Känns ändå som bra pass som funkar för mig kommande veckor innan det är dags för svettbonanza med Shaun T!

image
Bänkpressar lite. 27,5 kg för tillfället och det var farligt nära en roll of shame på sista repetitionen...

5 reaktioner på ”Lite mer än Starting strength

 1. Jag blev också lite uttråkad av SS. Och lite tjurig för att jag inte ”fick” köra alla andra roliga övningar. Jag tycker liksom att det är för roligt att träna, tror jag. Fast jag vill ändå inte bara ”köra på” för även det blev tråkigt. Så i morgon kör sjätte veckan av tolv med kort periodisering igång. Vecka 1 nio reps, vecka 2 tre reps, vecka 3 sex reps och så börjar det om. Och det funkar! Jag känner mig mest hemma med sex reps, nio känns lite motigt och tre lite konstigt. Men det funkar och jag ”får” välja vilka övningar jag vill. Vissa lämpar sig ju bättre för en tre-vecka och vissa för en nio-vecka, men jag tycker att jag får bra styrkeutveckling OCH jag blir inte uttråkad 🙂 /end of rant

  • Vilket intressant tänk! Byter du övningar varje vecka då, kör lite som du vill eller är det förbestämt i en viss period? Hur splittar du? Berätta meeeer!

   • Jag har delat upp i två-split på tre pass per vecka (rygg & triceps, ben & axlar, bröst & mage) och den uppdelningen funkar fint för mig. När det gäller övningarna så har jag några som alltid återkommer, oavsett hur många reps jag kör (t.ex. sittande rodd, split squats och chins), men i övrigt så blandar jag in det jag känner för.
    Med det här upplägget så känns dessutom mitt ständiga träningsdagboksifyllande mer motiverat; när jag kommer in på en ny vecka så bläddrar jag tillbaka och kikar hur tungt jag lyfte sist och så försöker jag höja – vilket oftast går!

    Jag är ju inte träningsutbildad och det är väl brukligt att köra längre periodiseringar egentligen, men en veckas-perioder ger mig det jag vill ha: lagom omväxling 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.