Jag hjärta böcker

Jag tänker ofta att jag ska skriva om böcker. Men det blir aldrig något. Böcker är inte heliga, de ska läsas och användas och doppas i badkaret när man ligger och läser och svettas men inte vill gå upp och läsas om och ges vidare men det är något väldigt heligt med själva läsupplevelsen, som jag inte kan göra rättvisa. Det är så personligt, privat och kanske kanske är jag rädd för att andra inte ska dela just min läsupplevelse och vilja förminska den.

Jag minns nämligen tydligt ögonblicket när jag förstod att jag kunde läsa. Det var i första klass, jag kunde inte läsa innan jag började skolan men på en lektion satt klassens ljus och läste högt men fastnade på ett ord som hon inte kunde få till – men det kunde jag. Pirret i kroppen, koden var knäckt.

Jag minns alla Kitty-böcker, Anne på Grönkulla och serien om Lilla huset på prärien som jag plöjde fram och baklänges. Jag tror faktiskt att de gjort mig till en bättre människa.

På sommarlovet efter fyran låg jag på mina föräldrars säng på Holmen och läste Moa Martinsson ”Mor gifter sig”. Jag hörde min mamma prata om mig med någon på nedervåningen. Stolt över 10-åringen som låg och läste en alldeles för avancerad bok där uppe. Triumfen när jag insåg att det fanns skrytvärde i min absoluta favorithobby.

Jag lånade ”Pestens Tid” av Stephen King någon gång i mellanstadiet och blev uppslukad. Jag läste om den en gång om året under några år och det var startskottet för en King-kärlek som var stark i ett antal år. Lika uppslukad blev jag dock inte igen. Men jag var inte ledsen för det, det fanns tillräckligt med böcker att bli uppslukad av.

Som ”Jane Eyre” som bibliotekarien på det lilla, lilla biblioteket på Holmen stack till mig med orden ”den här ska du läsa, jag vet att du kommer älska den”. Jag försummade mitt arbete i den lilla presentbutiken under några dagar medan jag följde Janes och Mr Rochesters kärlekshistoria. Episk.

Eller ”Roots” som jag nästan slängde ut från spårvagnen när den stannade vid en hållplats eftersom jag var så upprörd över Chicken Georges dotters öde. Jag grät öppet och struntade i vad övriga passagerare tänkte.

När vi var på familjetripp i Paris var jag den enda som njöt av de timmeslånga köerna på EuroDisney. Jag hade en bok (och en påse chips!!) i ryggsäcken. Det var en bok av Dean Koontz minns jag. Jag minns inte när Eiffeltornet byggdes.

Två regniga sommarveckor plöjde jag Willhelm Mobergs svit om Utvandrarna. Jag grät, jag skrattade, jag förstod kärlek på riktigt för första gången. Jag läste Jonathan Safran Foer och konstaterade att om jag inte kan skriva en tiondel så bra så ska jag aldrig, aldrig ens försöka skriva en bok. Jag har njutit av Marian Keyes och John Steinbeck. Jag älskar ”Garp och hans värld” och ”Hungerspelen”. Jag har både läst och lyssnat på ”Sagan om Ringen”-trilogin och detsamma på ”Twilight”-trilogin. Jag älskar, ÄLSKAR att vi nu kan läsa Narnia-böckerna för Stor.

Min senaste jag-är-helt-uppslukad-läsupplevelse var Stephen Kings ”Under kupolen”. Jag blev så hooked, och påmind om hur jag upplevde ”Pestens tid” som 12-åring att  jag lånade den på biblioteket och läste om den direkt efter ”Under kupolen”. Var den lika bra som jag mindes? Ja.

Jag skulle kunna skriva hela natten men det tänker jag inte. Jack Reacher pockar på min uppmärksamhet. Kanske tipsar jag om någon bok framöver. Till dess kan ni läsa igenom ovanstående.

tumblr_m3d92wDybs1qjpydmo1_500

16 reaktioner på ”Jag hjärta böcker

 1. Tack för tipsen! känner igen mig i många av tipsen… har älskat dem alla! Eller, kanske inte Stephen King – borde ge honom en ärlig chans!

 2. Tänk att jag gjort exakt samma resa som du, fast alltid hack i häl. Det har inte varit någon tävling men jag väntade spänt på när du skulle läsa färdigt nästa bok och låna mig den. Jag ville aldrig lösa dom dåliga böckerna. Du visste vilka som var bra och jag fick dina tummade exemplar av det mesta. Jag har läst läst läst läst och läst sönder mig fram tills jag lämnade Göteborg. Sedan kom paketet. Hela Twilightserien samlat i ett brunt paket. From Mullsjö With Love. Nu är det igång igen och jag längtar tills den dag M fattar att alfabetssången är det viktigaste som finns. Hoppas hon knäcker koden innan ettan. We will always have Paris, min kära.

  • Oh babe, du har tagit mig med på resan också you know! Det var du som startade vampyrkärleken med Anne Rice… Och kommer du ihåg vattenfolkets land? Har den hemma någonstans, måste nog läsa om! Dina ungar kommer vinna nobelpris innan ettan, typ, så jag är inte så orolig för läsningen… Din namne är dock inte riktigt lika snabb att fatta men jag ska nog få henne att förstå kärleken till böcker snart 🙂

 3. Ett av dina bästa inlägg! Å vad du väcker läslusten hos mig och jag har en sprillans ny Jack Reacher som ligger och väntar 😉

 4. Hej fina,
  Jag är helt utanför hela bloggosfären och kommer nog att vara det ett litet tag till. Men tänkte bara titta in och se att du lever och så skriver du om böcker…. och jag blir så glad. Och sugen att genast skriva en hel lista. För jag vet ju att vi har stort sett samma smak. Det blir ingen lista, men ett litet tips; The lovely bones av Alice Sebold.
  Snabbläst men men helt och hållet underbar.

 5. Åh vad jag känner igen mig i det du skriver!!! Stephen King… jisses vad jag har läst och älskat dessa böcker, kanske skulle läsa om någon nu efter x antal år 🙂

  Enda perioden i mitt liv då jag inte läst var nog under tiden jag hade småbarn och studerade till förskollärare, då existerade enbart kurslitteratur. Känslan att sedan börja läsa skönlitteratur igen var helt otrolig! Jag har mina lässtunder i sängen innan jag somnar, spelar ingen roll när jag kommer i säng – måste alltid läsa några rader!

  Många av böckerna du nämnde har jag läst men några nya tips fick jag allt! Tack!

 6. Först så trodde jag att din rubrik hette ”Jag hatar böcker”. Förvåningen blev total då du brukar beskriva hur du kurar ihop dig med en bok, men sen så läste jag rätt. 🙂
  Roots har jag aldrig läst. Nu är det dags!

  Jag tog mig förresten till gymmet före jobbet igår. Det kändes superbra och det var du som inspirera mig att komma iväg. TACK!

 7. Åh, älskar att läsa. Vet inte hur många böcker jag plöjt igenom som ung. Nu blir det tyvärr inte lika mycket läst längre, det är så mycket annat som jag vill lägga tid på också. Att ligga och läsa ett par timmar på kvällen är inte att tänka på längre, jag somnar med boken på näsan efter bara några minuter :-(.
  Angående Narnia så beställde jag hem hela serien inbunden i en bok, överlycklig precis som du över att få läsa de igen ihop med barnen. Vi har bara kommit en bit in i första boken och jag upplever språket som väldigt svårt (får förklara många ord för barnen). Själv läste jag dem någon gång i lågstadiet vet jag och har inget minne av att jag tyckte de var svårlästa… lite besviken blev jag.
  Ska nog minsann ta fram en utav alla de böcker som väntar på att bli lästa och hitta lite tid i helgen 🙂

  • Blir jag uppslukad av en bok så läser jag konstant. Har inga problem att koncentrera mig även om barnen klättrar på mig! Annars är jag tacksam för tiden jag pendlar. Har alltid bok i väskan och läser på bussen/tåget. Blir ju faktiskt nästan en timme om dagen…

 8. Visst är det underbart det där med böcker. Jag läste tidigt. Skulle vara som storasyster så vi har bilder där hon sitter på pottan och ”läser” för mig som sitter bredvid. Fick läsa högt för de andra i lekis, plöjde Skuggan över stenbänken tidigt. Och sen dess har jag läst. En klok chef sa en gång att han visste när han var stressad: ”När jag är för stressad slutar jag med något jag älskar, jag slutar läsa”. Och även om det såklart inte gäller för alla så var det något som fastnade för mig. När barnen har varit små och jag nästan gått sönder av trötthet efter långa vaknätter med amning och barn som inte velat sova, då läser jag inte. När jobbet äter upp mig och jag inte hinner med ens vardagssysslorna, då läser jag inte heller. Så han hade en klok poäng där. Och det är något jag ofta tar med mig. Nu läser jag mycket eböcker i min telefon. Ett smidigt sätt att alltid ha en bok nära till hands.

  • Jag förstår det där och aldrig är läsandet så viktigt för mig som när jag är stressad. Då har jag ännu större behov av att sjunka ner i något annat, på bussen eller tåget tex, för att koppla bort tankar och ångest-i-magen. Jag läser mycket just nu, kan jag säga :-). Har inte tänkt på e-böcker i telefonen faktiskt, bara på padden (och den får jag aldrig ha med mig till jobbet…). Ska undersöka det (men min telefon är såååå seg och klagar över minnesbrist konstant…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.