Squats – en hel vetenskap!

Idag la jag ute denna bilden på min instagram med tillhörande fråga: How low should I go?

IMG_20131105_090629

Vilket djup är egentligen ”rätt” djup för ett benböj, en back squat som detta är? Med lätt vikt (bara stången) kan jag gå ändå ner, ass to the grass, i några få rep – det är en tung övning för mig. Ökar jag vikten så minskar djupet, ni ser på bilderna. Med 35 kg på axlarna kommer jag till parallell squat men med 40 kg är jag en bra bit därifrån. Jag undrade helt enkelt vad som gäller – ska jag öva med lättare vikter och ordentligt djup eller med tyngre vikter och inte särskilt djup. Hur blir jag starkare, vad är målet?

Jag fick massor av bra kommentarer på instagram (kolla in dem här!) och flera tipsade även om Fysiopoddens avsnitt om just squats. Det blev perfekt sällskap på en lång powerwalk och ja, jag känner mig faktiskt lite klokare nu. Jag ska sannerligen inte gå in på alla detaljer, för jag förstår dem inte men JAG ska i alla fall satsa på djupare squats, med lättare vikt. Men som alltid finns det olika sanningar och olika saker gäller för olika individer så bilda dig en egen uppfattning…

Hur benböjer du? Med eller utan vikt? Djupt eller inte särskilt djupt? Inte alls?!

16 reaktioner på ”Squats – en hel vetenskap!

 1. Jag körde en benböjs-utmaning förut, och fick ont i knäna. En liten analys tillsammans med sjukgymnast var att det var pga av att jag gick ner till 90 grader – belastningen blev för hög eller nåt i ett känsligt läge. Så för mig var lösningen att gå djupare. Kanske för att, som du skriver, då kopplar jag in rumpan, och minskar därmed belastningen på knäna.

  När jag senare träffade en PT, så visade han knäböj ner till 90 grader. Jag tog upp min problematik, varpå han sa att ”men kan du gå djupare än 90, så gör det, absolut”. Så jag tror han visade 90 grader för han trodde inte jag grejade djupare, inte för att han ansåg att det var bäst liksom.

  Så jag går djupare än 90, inte fullt ass-in-the-grass-djupt, men nästan. Dels för knäna, och dels för muskelkontakten.

  • Ja, det var lite det de pratade om i fysiopodden – att det faktiskt kan bli större belastning på knäna i grundare squat. Jag ska inte försöka förklara varför…

 2. Jag brukar förresten göra Elbes höftöppnarövning före jag squattar. Hittar naturligtvis inte länken nu men det går ut på att göra några squats (kroppsvikt) låååångsamt medan du håller i dig i t ex smiths-maskinen och vandrar nedåt med händerna. Mantrat i mitt huvud är utmedknänautmedknänautmedknäna både på vägen upp och ner.

 3. När jag kör hemma (9 ggr av 10) blir det med kb mot bröstet och då går jag djupt. När jag kör på gymmet med stång lastar jag på tungt i någon slags pyramid och går så långt som det känns kontrollerat vilket brukar betyda 90 grader. Det är ju i princip två helt olika övningar, jag inser det men det känns kul att variera.

  • Goblet squat (kb mot bröstet) gillar jag skarpt, går djupt och får bra rumpkontakt där. Och jag tror att de två olika övningarna kompletterar varandra alldeles utmärkt!

 4. Gör båda. Börjar med lätt vikt och djupa böj. Gör några set. Lassar på mera vikt och då är böjen inte så djupa. Något pass gör jag enbart djupa och en annan gång tunga och inte så djupa. Variation 🙂

 5. Jag är väldigt stel i både fotleder och baksidan och kommer därför inte så djupt. Det tar liksom bara stopp. Jag är rätt stark i benen och blir inte sådär skönt slut av knäböj, antagligen eftersom jag helt enkelt inte kommer djupt ner. Så även fast knäböj är en basövning som man SKA träna så gör jag inte det så ofta.

 6. Körde just ett pass. Kör nånstans mitt i mellan. Sådär svenskt lagom. Har ingen ställning hemma så vikten blir max det jag kan lyfta över huvudet….. 30 kg inte ass to the grass men lite djupare än parallellt, och många reps eftersom vikten inte var så hög. Lyckas sällan få bra kontakt med rumpan i squats, vet inte varför……hel vetenskap ja

  • Får inte heller rumpkontakt! Men idag när jag övade djupare så känns det mer! Annars gör jag annat får rumpan. Goblet squat tar tycker jag, och då går jag djupt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.