Skillnaden mellan konditionsträning och konditionsträning

Säga vad man vill om de gamla VHS:er jag samlade på en gång i tiden, och hyrde ut när jag jobbade i video(!)affär men de förlorade i alla fall inte plötsligt nätverkskontakten och krävde uppdateringar mitt i filmen som vår Appletv i detta nu…

Nåväl. Medan Barnafadern går runt och muttrar och trycker på knappar så slösurfar jag med trötta ben (även om benen inte är involverade i just det här surfandet, jag körde slut på dem på gymmet tidigare) och läser en ganska rolig artikel om conditioning versus cardio. Ganska sant! Nu vill jag inte mobba ut alla som älskar att springa länge och långsamt, jag tror att ni tycker detta är roligt också (om inte allt springande även dödar humorn?).

För bloggfridens skull kan jag tillägga att jag är för all motion,  och allt som ger variation (men jag är personligen svag för det artikeln kallar conditioning).

Cardio vs conditioning: There´s a difference

• Conditioning prepares you for battle. Cardio makes you really good at running slowly away.

• Conditioning fires up the metabolism. Cardio extinguishing it over time.

• Conditioning makes a man look good naked. Cardio makes a man look good in lavender skinny jeans and not much else.

• Conditioning builds legs of steel. Cardio builds legs of an underfed seabird.

• Conditioning makes you lean and hard. Cardio makes you small and soft.

• Conditioning gives you an upper body made of stone. Cardio gives you an upper body made of twigs and Jell-O.

• Conditioning makes you better at any physical activity. Cardio makes you good at cardio.

• Conditioning is sex. Cardio is cuddling and a chick-flick.

• Conditioning is testosterone. Cardio is cortisol and estrogen.

• Conditioning is pecs. Cardio is man-boobs.

• Conditioning is Westside Barbell. Cardio is Planet Fitness.

• Conditioning relieves anxiety, boosts all-day energy and fires up brain function. Cardio increases anxiety and cortisol. (Runners are only happy when they run. The rest of the time they’re assholes. True story.).

• Conditioning is fun. Cardio is fun when it’s over.

• Conditioning is for hunters. Cardio is for Bambi’s mom.

• In short, conditioning is for predators. Cardio is for prey.

 

9 reaktioner på ”Skillnaden mellan konditionsträning och konditionsträning

  1. Jag är helt ute, har precis lärt mig springa en mil och älskar att ligga och nöta… 🙂

    Men hur ofta kan man köra intervaller osv? Tre ggr i veckan? (Om jag skulle ersätta löpningen då….) Styrketränar tre ggr i veckan också, så jag är inte helt tappad bakom en vagn. 😉

    • Alltså, jag är ingen expert you know… Men jag tror att två intervallpass i veckan är helt okej, mer kan bli för intensivt? Beror väl på hur dina styrkepass ser ut också, och livet i övrigt. Sen finns det ju olika slags intervaller. Korta och intensiva, eller längre – särskilt om man springer. Det som artikeln pratar om är ju mer pulshöjande workouts som inte är löpning, cykling osv utan typ kettlebells, hopp, rep osv.

      För övrigt så vill jag också kunna springa en mil och måste jobba upp min uthållighet genom att ligga och nöta 🙂

  2. Haha, underbart! ”Runners are only happy when they run. The rest of the time they’re assholes. ” hih… Tidigare sprang jag mycket och långa sträckor. Sprang en halvmara och en hel. Men det gav mig inte så mycket. Nu med styrketräning och korta intervaller är jag så mycket gladare. Lever längre på de endorfiner den träningen ger mig. Dessutom jag mig löpandet inte någon snygg kropp om man ska vara ytlig. Nu springer jag någon gång i veckan om jag vill. Och det är skönt att ibland sticka ut och bara springa, men det blir aldrig mera min huvudsakliga träning.

  3. Jag brukade ju vara den där typen som gjorde väldigt mkt konditionsträning under lång tid, löpning, cykel m.m. Det senaste halvåret har jag ju gjort lite tvärtom och istället arbetat med kortare men mer effektiv konditionsträning och upplever skillnad. Jag tycker helt plötsligt inte att det är så väldans roligt att springa långt och länge, utan kör hellre effektivt och intensivt. Kroppen min verkar också uppskatta det 🙂 Men visst, all motion är bättre än ingen motion och vad man är ute efter för resultat spelar så klart roll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.