Hej stress.

Är du tillbaka igen? Jag trodde vi var färdiga med varandra.

Hösten-vinter-våren 2009/2010 var jag liksom på väg in i väggen men bromsade, eller blev bromsad, i någorlunda tid och kunde rädda upp situationen med kortare sjukskrivning och god hjälp från arbetsgivare och företagshälsovård. Sedan dess är jag mer stresskänslig men också mer lyhörd och smartare. Jag har lärt mig att planera och prioritera på ett annat sätt och att dra i handbromsen när det behövs.

Det betyder inte att jag är immun förstås. Just nu har jag något kantigt inom mig som skaver lite och det hanterar jag på ett okonstruktivt sätt: genom att bädda in det kantiga med ostbågar och mackor.

Vågen visar några kilon plus nu men just den saken är av underordnad betydelse, för mig är detta ett symptom på något större. En liten inventering av mitt inre visar att det faktiskt varit så här ett tag, sedan vardagen drog igång efter sommarsemestern. Andra symptom som kom fram i inventeringen är att jag sover dåligt (vaknar mitt i natten och kan inte somna om, hjärnan på högvarv), jag har magkatarr (tydligt tecken på att jag inte lever helt bra) och känner mig nedstämd (som pms, det går bara inte över). Jag känner mig totalt oredo för vinter och mörker trots att vi haft en så fantastisk sommar och höst. Det är en gradvis förändring, små saker och inte på något sätt något jättestort eller fruktansvärt. Jag mår bra. Eller helt okej i alla fall men är liksom inte på topp. You know?

När jag är medveten om problemet kan jag göra något åt det också.  Jag har gått lite vilse igen, vilket jag gör med jämna mellanrum. Jag tycker bara det är konstigt att jag inte fattar det förrän jag liksom snärjt in mig ganska långt in i skogen. Nu måste jag ta fram kompassen, se över mina prioriteringar och agera därefter. I det här läget är det väldigt basala saker som måste till först. Sömn, bra mat, tanka kärlek och närhet, röra på mig på sätt som ger en uttröttad kropp energi och inte stressar den mer. Det får ta den tid det tar. När de pusselbitarna är på plats kan jag lägga till andra bitar. Vill du läsa om hur mitt pussel ser ut så gäller fortfarande det här.

Lämpligt nog är jag ledig hela nästa vecka, det är höstlov. Att vara själv hemma med två kids är inte direkt en vecka på spa men det ger en liten paus i vardagen. Inte tillräcklig för att ordna allt men lite tid för att regroup och ladda batterierna igen och sedan utgå ifrån det. Det blir bra, det blir det alltid!

 

20 reaktioner på ”Hej stress.

 1. Att det ska vara så himla svårt att inte känna sig stressad. Fastän jag fortfarande är föräldraledig så har jag haft tusenmiljarder saker på gång. Städning är inte en utav dem… Nästa vecka börjar jag jobba igen plus att jag har en massa sidoprojekt igång. Sidoprojekten är roliga (matrelaterade), mina barn vill jag hinna med och jobbet känns som ett måste. Ingen bra ekvation. Med andra ord behöver även jag jobba mycket med att hitta balans. Dessutom kommer jag att byta jobb om några månader men där jag hoppas att jag kommer att trivas bättre än på mitt gamla ställe. Men oron finns över hur jag kommer att hinna med allt.

 2. Ta hand om dig! Du är så klok och insiktsfull och verkar ha koll på hur du ska göra för att vända spiralen. Ha ett underbart härligt höstlov!

 3. Ta hand om dig nu! Mys massor med barnen på höstlovet och lägg dig tidigt, hoppas sömnen blir bättre.

 4. I hear you 😦
  Jag har haft en riktigt jobbig sommar, då jag kom ur rejäl obalans, både viktmässigt, träningsmässigt men framför allt sinnesmässigt (vet inte ens om man kan uttrycka sig så).
  Försöker hitta tillbaka till mig själv, men det tar tid, små små små steg, och en dag i taget.
  Ibland är det bra att ta ett steg bakåt (eller i mitt fall mååååånga steg) för att sedan kunna ta 7 jättekliv framåt.
  Kram

  • Jag förstår dig, sinnesmässigt är absolut ett ord i min värld :-). Ja, små steg och den där fina balansen, det är det som gäller. Ta hand om dig!

 5. Livet är tufft just nu… Kanske du läste i CS idag? Trött är jag i alla fall.. Tänker på dig och finns här när du behöver det.

 6. I hear you! Jag är där, ofta. Livet är liksom lite för mycket och det finns inget som går att prioritera bort. Jag mår inget bättre nu än jag gjorde innan jag bytte jobb, tyvärr. Just nu har jag stor ångest över att jag mycket hellre skulle vilja vara hemma med våra barn på heltid. Känslan att jag kanske har fel yrke gnager en del också.
  Hösten kom helt plötsligt i kapp med rusk och mörker den här veckan så nu känns det tungt!

  • Oj, betydligt fler och tyngre saker som väger på dig nu än vad jag har! Jag förstår dig, har varit i samma situation.

   Har du föräldradagar kvar som du kan använda dig av för att gå ner i tid? Skit i vad arbetsgivaren eventuellt tycker om det, de kan inte neka you know. Så får du lite respit och kan tänka vidare. Kanske har du möjlighet att vara hemma? Eller åtminstone jobba deltid? Eller helt enkelt söka nytt jobb igen. Man måste inte stanna och att byta (även om det innebär att byta bransch, och lönenivå, helt) kan vara det bästa som hänt!

   • Har funderat på att vara ledig varannan fredag. Men det är ju en ekonomisk fråga också. Och går man och köper ny bil och tar in hantverkare som ska byta tak och fasad så får man nog jobba också 😉
    Ska fundera vidare på saken och anstränga mig för att se till att jobbet faktiskt blir bra!

 7. Hmm … stressen är en bekant gäst. Pratar men stress kopplat till träning så tror jag att det är jätteviktigt att inte stressa kroppen ännu mer med hård träning. I somras, strax före midsommar, då signalerade min kropp tydligt att den inte villa jobba hårt uppe på det högvarv som rådde i huvudet. Jag fick rejäl nackspärr, sov dåligt och hade ont i kroppen ett bra tag. Som tur var kom semestern till slut. Ta hand om dig Beata. Och självklart blir det bra!

  • Svår balansgång det där. Min kropp är rätt tydlig dock. Om jag pushar mig till gymmet trots att jag inte borde så får jag ändå inget gjort, bara ligger där och glor :-). Måste dock pusha mig liiite för att inte bara fastna i lättja. Balans…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.