Hur går det med Starting Strength?

Nu har jag SS:at i några veckor och det är blandade känslor.

 • Ibland är det tråkigt. Samma övningar hela tiden.
 • Ibland är det skitjobbigt. Tekniken sitter inte, det är supertungt fast det inte är tungt alls.
 • Ibland är det riktigt kul. Det går att öka. Jag känner mig stark.

Men så där supermegafantastiskt kul är det faktiskt aldrig, åtminstone inte än. Jag är van vid, och beroende av, svetten och pulsen som hamrar och musklerna som svider och allt det där. Och det får inte jag av Starting Strength. Ändå fortsätter jag eftersom jag tror att 1) det är bra att periodisera 2) jag vill ge det en ärlig chans innan jag dömer ut det helt. Och en ärlig chans är åtminstone en månad och då kan jag lika gärna köra mina planerade två månader så att jag kan utvärdera ordentligt 3) vill man bli starkare så är det så här man blir det, enligt en del åtminstone. Lyfta tungt och ”långsamt” så att säga (få repetitioner, mycket vila).

Pressa liten stång
Pressa liten stång

När jag började så backade jag lite på vikterna för att verkligen nöta in tekniken och sedan har jag sakta höjt mig i en del övningar. Jag höjer i regel inte vid varje pass eftersom jag inte känner mig tillräckligt stark. Vissa övningar har jag inte höjt alls på. Så här går det i detalj:

Benböj:

Är med i varje pass. Mitt personbästa sedan tidigare var 37,5 kg men då hade jag ingen vidare teknik. Jag körde oftaste på 32-35 kg. Jag började SS-perioden på 30 kg och ligger nu på 40 kg. Det är svårt. Jag kommer inte särskilt djupt (jag siktar på att ha låren parallella mot golvet eller lite djupare ändå men på 40 kg så ligger jag lite över det). Jag tror jag stannar på 40 kg i några pass och nöter där, ser till att jag kan få till alla repetitioner med bra teknik. Kanske backar jag ett hopp sen innan jag – förhoppningsvis – går vidare.

Bänkpress:

Jag kör bänkpress i smitshmaskinen eftersom jag inte kan rubba bara stången annars. Eller, jag vågar inte riktigt prova eftersom jag är själv på gymmet och ser mig själv ligga fast på bänken med stången över mig. Får försöka få med mig en spotter någon dag… Jag har inte ökat ett endaste dugg ens i smithen. Har försökt lägga på minsta viktskivorna men då klarar jag bara 2-3 repetitioner. Jag ÄR svag i bröstet och ännu mer så efter mina axelproblem. Bara att nöta vidare…

Marklyft:

Mitt tidigare personbästa var 50 kg och jag backade till 40 kg vid starten av SS. Nu är jag på 50 kg igen och det är inga problem, jag har mer att ge och kommer kunna öka även framöver. Jag tror att min teknik är okej här, det är verkligen en övning som tar i hela baksidan.

Axelpress:

Jag var skitstolt i början när jag klarade att pressa stången (utan vikter) över huvudet! Jag hade inte provat innan och tyckte det kändes mycket med 20 kg stång. Nu pressar jag fortfarande 20 kg stång… Försöker öka varje gång det är dags för pressar men jag orkar bara ett par repetitioner då. Blir liksom inte starkare?

Styrkevändningar:

Här började jag med tom stång och är nu på 25 kg. Funkar bra och tekniken känns bra – denna övning kräver verkligen fullt fokus och anspänning i hela kroppen. Den roligaste övningen av alla, kanske för att jag blir flåsig och svettig av den… Tror att jag kommer kunna öka till 27,5 den här veckan!

Ibland lägger jag till lite extra på mitt SS-pass. Det ska man vara försiktig med har jag förstått men jag gör som jag vill! Det kan vara att jag kör fler set av marklyft eller styrkevändningar än man ”ska”, eller att jag kör några andra övningar för lite mindre muskelgrupper (biceps, triceps) tills jag måste åka hem. Jag kör två intervallpass i veckan, på crosstrainer eller löpning eller som i lördags med diverse hoppande och skuttande. Ett rejälare corepass i veckan blir det också, antingen i kombination med ett SS-pass eller med intervallerna. Låter det mycket? Det är det inte, jag har tränat 3-4 timmar totalt per vecka de senaste veckorna. Inklusive uppvärmning! Då har jag inte räknat med vardagspromenerandet och jag har yogat exakt ingenting. Jag vill yoga så det blir bättring där från och med nu, i övrigt ändrar jag ingenting för tillfället.

Frågor på det? Hur går det med er träning?

 

(förresten så planerar jag något riktigt svettigt och endorfingenererande för december-januari så jag kommer nog längta tillbaka till det lugna SS-tempot vad det lider!)

29 reaktioner på ”Hur går det med Starting Strength?

 1. Hej Beata! Några spontana tankar om detta från en starting strength-frälst:
  *Det är bra att du är noggrann m tekniken, men klart det blir trist att ligga och göra några få reps på samma vikt pass efter pass. Då är det ju inte riktigt maxstyrka du ägnar dig åt, utan teknikträning? Poängen är att öka för varje pass. I några av övningarna låter det ju definitivt som att du är redo att göra det, böjen t ex.
  *Även om du är en sån som går bäst i gång på hög intensitet, så ska det här programmet efter ett tag inte vara ”lugnt”. Själv tycker jag det finns få saker som får pulsen att rusa som när jag hukar längst ner i en böj som jag bara kanske kanske klarar. Lite skräck, mycket adrenalin. Du ska var helt färdig efteråt.
  *20 kg i militärpress är tungt! Tycker jag, som inte har axelprob som du. Så där är du ju stark. Var stolt för det, men inse att det är klart din axel begränsar dig.
  *två intervallpass i veckan plus ss plus extraövningar…Det sliter, även om du inte tror det, eftersom du är van vid högre tempo. Kanske har det betydelse för uteblivna styrkeökningar. Testa skippa intervallpassen kanske?

  Lycka till, ska bli kul att se hur det utvecklar sig.

  • Tack för din input! Jag har läst ditt svar flera gånger och funderat fram och tillbaka faktiskt. Så himla bra med feedback!

   Helt rätt, det är inte alltid maxstyrka jag ägnar mig åt… Nu ska jag fokusera mer på det! Har ”plötsligt” ökat i militärpress, bänkpress och styrkevändningar. Yay! Benböj och marklyft not so much. Och jag har backat på benböjen av den anledningen, för att träna på att komma djupare. På 40 kg (som är mitt max hittills) kommer jag helt enkelt inte ner, inte ens till parallella lår. Så jag har backat till 35 men kör fler reps och mattar ut muskeln på så sätt.

   De där extraövningarna och intervallpassen… HAr funderat på dess vara och icke vara men kom idag fram till att mitt mål är inte att bli superstark och maxa järnet i alla övningar. Jag vill bli starkare, självklart, men ffa vill jag må bra och jag mår bäst av träningen om jag får göra som jag vill :-). Svettas lite, flåsa lite, maxa på olika sätt. givetvis inte bästa för resultat ur starting strength-vinkeln, men bäst för MIG 😀

   • Yey, kul med ökningar! Och bra att du funderar på varför du gör vad du gör – bara en vet sitt eget syfte så. Men vet bara av egen erfarenhet att det säkert kan löna sig att köra enligt instruktionerna. Eller egen och egen – för jag gjorde precis som du, slängde in lite annat och lyckades bryta ned mina muskler på kuppen… De jag känt som däremot hållt sig till programmet och nöjde sig med de där tre passen, wow, fina resultat (det råkade vara män).

 2. Min SS-period höll i två veckor innan allt blockades av jobbet i tre… Räddningen är cykling till och från jobbet, uppförsbackar ger effekt! Jag gillar tunga lyft, blir ofta jätteglad av såna pass. I och för sig även av andra pass… Byter till ett större gym nästa vecka, så om ett tag kanske jag kör fn period med ”flåspass”.

 3. Jag är hos mina föräldrar och hälsar på och körde ett pass med brorsan igår och jäklar i min lilla låda vad det tog! Helt nya övningar, helt ny belastning, hej träningsvärk! Jag har nött tresplit med 10-12 reps ett alldeles för långt tag men igår körde vi marklyft, tricepsdips, chins och sittande rodd TUNGT och få reps + 2 pulstabatas. Kul men aj!

  Jag håller nog fast vid tresplit + cardio och yoga när tillfälle ges men jag måste sätta ihop nya pass. Kram

  • Härligt, träningsvärken efter något nytt brukar inte vara nådig! Jag gillar tresplit också. Jag gillar iofs allt, i perioder. Fast just nu gillar jag mest ostbågar.

 4. Åh, vad bra att få höra en utvärdering av SS. Hade själv funderingar på att köra en omgång med det under vintern men tvekade lite eftersom det är så strikt och samma övningar hela tiden, omväxling förnöjer som det så fint heter. Nu kan jag med gott samvete skippa det helt, tråkigt ska det inte vara på gymmet och själva övningarna går ju att sno och variera själv. Har aldrig provat styrkevändning, borde kanske det, låter ju roligt. 🙂

  • Ja, det går absolut att göra egna upplägg med mycket basövningar – det gjorde jag innan också. Körde typ halva passet med skivstången och sedan lite hej vilt med andra övningar. Styrkevändningar ÄR kul, verkligen en sån där göttig helkroppsövning och man känner sig som starke adolf!

 5. Uruselt! Jag är så trött på att inte vara förkyld men ändå ha lite småont i halsen var och varannan kväll. På eller av tack! Har dessutom de senaste månaderna haft mitt första skov med inflammation i lederna i händer och fötter på, tja åtta år blir det väl. Den positiva effekten av tre graviditeter och ammningar börjar ta slut 😦 Och ja, jag ser sammanhanget mellan ”icke-förkylningen” och ledvärken 😦 😦 Kontentan är att jag faktiskt inte kan minnas riktigt när mitt sista pass var. Två veckor sedan? Men det kan bara bli bättre och jag längtar efter riktigt flåsiga intervaller ute, trots att det regnar idag 🙂

  • Åh, ledsen för din skull! Jobbigt med värken… Jag känner av väderomslagen lite nu men det är ändå så lite i jämförelse med förr. Småbesvär. Ta hand om dig!!

 6. Känner igen känslan, axelpress… Där händer ingenting för mig, jag klarar tom stång, 5 ggr. Inget mer. Samma som för 6 månader sen, 9 månader sen. Jag fattar inte, just på den övningen står jag stilla utvecklingsmässigt utan dess like!!

   • Det kan inte vara max, då jag (och säkert du) ökar i liknande övningar, som involverar samma muskler. Det måste vara tekniken, har jag kommit fram till efter lite funderande. Står vi rätt, använder vi kroppen rätt? Spänna core, andas, fokus. Typ?

   • Axelpress, visst är det samma som militärpress, så vi pratar om samma övning?

    http://www.styrkelabbet.se/militarpress/

    Där står om core och rumpa – och stela axlar. Fast det har inte jag, men slarvar nog med core och rumpa. Du har axlarna som begränsar dig? Olika orsak för oss – men samma (uteblivna) resultat?

 7. Jag körde Starting Strength i våras eftersom jag ville slippa tänka helt enkelt. Och det funkade ju alldeles utmärkt, men jag blev lite uttråkad. Jag vill byta lite, flåsa mer osv. Men det är ju absolut ett bra program när man inte vill/orkar annat än ett fast schema 🙂

 8. Åh jag känner igen mig så väl! När jag slutade med Olga efter ett år så tog jag en sommar när jag tränade lite det som var möjligt. Vi var långlediga, hade med oss vikter och så, jag sprang en del etc. Därför började jag längta otroligt mycket efter ”gammal hederlig styrka”. Tungt, långsamt, jobbigt. Efter att jag kom hem från semestern och hösten drog i gång så körde jag just detta. Delade upp kroppen på tre tror jag, om jag minns rätt. Men precis som du så tyckte jag det var TRÅKIGT! Jag saknade att få svettas, vara illröd i ansiktet, komma ut från gymmet och alla endorfiner bara flödade. Så jag ändrade sen och började köra mer blandade pass. Mer Bodycomf och gamla Olgapass. Kanske gav jag det inte heller tillräckligt med tid men jag förstår precis hur du tänker.

  Har ingen aning om vad det blir för träning till våren… först blir det såklart bygga upp igen. Har Olgas bok och tänkte köra efter den. Sen får vi se var vi landar.

  Kämpa på! Jag tror precis som du att det är bra på sikt men jag förstår dig också fullt ut.

  • Det kommer bli svettigare sen igen, helt klart, men detta fyller också sin funktion just nu. Jag hoppas kroppen mår bra av variationen även om jag inte jagar särskilt fantastiska resultat! Ser fram emot att följa din uppbyggnad sen efter bebis!

 9. Min träning har varit urusel de senaste veckorna pga en envis förkylning. Nu är det tack & lov mycket bättre, men fortfarande så är näsan lite snorig och inte helt 100. Längtar tills jag är helt frisk igen och kan köra på för fullt. Tills dess plågar jag mej själv genom att läsa om alla andra som tränar och försöker snappa upp lite tips på nya övningar att prova. Jag måste ha variation i min träning för annars tröttnar jag snabbt och jag kör aldrig flera likadana pass på raken, utan ändrar om bland styrkeövningarna från gång till gång. Oftast väljer jag dock att göra alla övningar i Tabata-form, för det tycker jag tröttar ut musklerna på ett härligt sätt:).

  • För trist med de där förkylningarna. Bara att vänta ut och njuta av lugnet ;-). I perioder är jag som du – vill ha variation. Men jag är rätt metodisk av mig och trivs också med att nöta vidare. Tabatas är grymt, bokstavligt menat!

 10. Jag kör ju nybörjarvarianten av SS, får till två pass i veckan. Rekommendationen är tre men jag nöjer mig med två, svårt att komma iväg till gymmet fler dagar i veckan. Är lite nykär, att vara på gymmet är så himla roligt, jag längtar till varje gympass 🙂 Kör ett för överkropp och ett för ben/rumpa i veckan, lägger till lite fler övningar än det står om jag hinner. Testar nya roliga övnignar och känner mig väldigt bekväm. Det hade jag inte gjort för några år sen. Utöver gym blir det löpning, intervaller och en del cirkelpass med mest kroppsvikt. Kör med mina granntjejer på måndagar och med mina kollegor på fredagar, då har vi tillgång till vikter också, tufft och grymt kul. Så min träning är väldigt varierad just nu. Gör det jag tycker är kul. Kanske inte det bästa upplägget för resultat men jag mår bra och kör på.

  • Resultat schmesultat ;-). Det ska vara roligt! Och jag har haft roligt länge och nu var all träning lite tråkig så det passar bra med ett ”tråkigt” upplägg på sätt och vis… Förstår att du är nykär iom gymmet, det ÄR kul medmöjligheterna man har där!

 11. Jag kör coachens program och det är 4 styrkepass och 2 intervallpass i veckan. Jag tycker att träning är tråkigt just nu men jag gör det och hoppas att jag blir pigg igen snart. Vet inte om det är brist på endorfiner, mindre koffein (coachens order) eller allmän trötthet? Kramen

  • Tycker också det är ganska tråkigt, är sååå trött och uppenbarligen en del stresspåslag trots att jag tycker att tempot är någorlunda normalt nu. Kanske kombo med hösten? Pigga på dig kära du, och vila när du behöver!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.