Fröken Metodisk

Det finns de som är galet fokuserade. De som är extremt målmedvetna. Det finns äventyrslystna och dedikerade och energiska.

Och så jag. Jag är metodisk.

Om jag kunde skulle jag gå en kurs för allt. Eller, först skulle jag söka information på nätet. Sen skulle jag fråga alla jag känner. Sen skulle jag beställa en bok eller fem. SEN skulle jag gå en kurs.

Jag överdriver, lite, to make a point. Men jag går väldigt metodiskt tillväga här i livet och har en lång startsträcka. Vill inte gärna kasta mig ut och prova nya saker utan att läsa på först.

I träningsvärlden har det varit en stor hjälp. Jag är väldigt noga med teknik och ägde en kettlebell i flera månader innan jag använde den. Var tvungen att gå en introduktionskurs först… Sedan dess har det blivit ytterligare fem kurser, tror jag, och jag lär mig nya saker varje gång. Jag vågade inte testa frivändningar med stången förrän Betty visat ordentligt hur man gör. Jag har sett så många youtube-videos jag kan på olika övningar jag testar för att verkligen få till rätt form. När Helena var min coach förra hösten fick hon så långa mail med frågor och bilder att hon förmodligen övervägde att ta tredubbelt betalt. Och ändå vågade jag inte göra allt förrän vi hade träffats och hon visade IRL! Jag har mailstalkat Elbe för massa bra input kring benböj och höftrörlighet och inför Starting Strength-starten är det Jeanna som får stå ut med mina omständliga frågor. (sidospår: Vad hade jag gjort utan bloggen och all de fantastiskt kunniga människor jag lärt känna via den? Dunno.)

Nu har jag såpass mycket kroppskännedom att jag kan se i en tidning eller på youtube hur övningen bör kännas och vad jag ska tänka på vad gäller stabilitet och vikter osv.  Jag vågar mig absolut utanför min comfort zone och bygger på min kunskap – om MIG. Även det görs metodiskt. Ska jag testa en ny övning så gör jag 1-2 korta set första gången, med väldigt lite vikt. Nästa gång kör jag på samma låga vikt men försöker köra rätt antal set och repetitioner. Om det fortfarande känns bra då så kan jag våga mig på lite vikter den tredje gången. Med skivstången har jag låtit det ta längre tid. Jag har nött och nött benböj och marklyft och har egentligen först senaste veckorna börjat öka på vikterna lite. Samtidigt har jag testat lite nyheter, som front squat. Utan vikt på stången förstås…

För mig är detta viktigt för att jag överhuvudtaget ska våga gå till gymmet! Jag är dessutom extra försiktig med min kropp eftersom den har en historia av sjukdom, värk och skador. Just nu har jag ju ont i både axel och hälsena och båda är bra exempel på när jag gått för snabbt fram. För axeln med en för tung kettlebell, för mycket hoppande och springande för hälsenan.

I privatlivet: ganska samma. By now har du väl förstått hur jag närmar mig uppgiften shopping…

I yrkeslivet är jag på samma sätt. Jag vill gärna ha fakta bakom instinkten. Men även där har jag vuxit och vågar mig ur min comfort zone. Det har tagit tid och även där har jag närmat mig det på mitt metodiska sätt. Jag frågar, läser, funderar och lär mig. Men vingarna bär! På samma sätt som jag vet att jag vågar testa nya saker på gymmet eftersom kroppen kommer protestera om jag inte har rätt teknik så vet jag numera att jag kan ta ut svängarna på jobbet. Min magkänsla leder mig rätt, till rätt ”teknik”. Och när jag fastnar så vet jag att kunskapen bara är en tränande vän eller en kompetent kollega bort. Eller en kurs…

Kurser jag skulle vilja gå just nu:
Crawlkurs
Förändringskommunikationskurs
Skivstångskurs
Kommunikationsstrategikurs
Yogakurs
Ledarskapskurs

 

Vem är du?

17 reaktioner på ”Fröken Metodisk

 1. Eh ja.. Jag lever ofta i framtiden men är ändå en ”doer”. Ibland kanske jag handlar lite för fort eftersom jag ofta vill ha allting gjort igår. Men det är nog där någonstans mina två sidor av ”doer” och framtidsknarkare går ihop. Jag tänker på allt som händer sen så jag måste göra allt igår för att vara fri i framtiden. Typ 🙂 Jag tar reda på det jag behöver veta, tycker inte om att ödsla tid på onödigheter och är effektiv. På gott och ont. Ibland får jag lägga i handbromsen. Som igår. Insåg att jag under 5h hade arbetat på 7 olika projekt. Jag bestämde mig för att inte släppa in en enda arbetsuppgift till förrän jag avverkat en annan. Undra om jag är en så där typ(a eller b?) som får hjärtinfarkt? Ja, något ska man ju dö av. Fast jag jobbar på balans 🙂 svårt när allt är så kul dock!

 2. Jag är metodisk med sådant där jag har fallenhet men men tappar även tålamodet fort om jag inte har talang. Nya träningsutmaningar skulle jag kunna ägna obegränsat med tid åt både för teknik och inspiration så länge som det inte är en boll inblandad för då ger jag upp direkt. Typ så. Går igen i alla delar av livet egentligen. Jobb, barnuppfostran, sociala relationer. I de flesta fallen handlar det om att jag väljer mina strider men ibland kan det nog vara en konflikträdsla eller rädsla för att misslyckas.

 3. Utan tvekan är jag Latmasken och Slarvern. Genar i alla hörn jag kan hitta och hittar jag inga skapar jag gärna egna kurvor så jag kan ta innerspåret och tjäna några sekunder. Jag höftar det mesta och kör på utan att veta riktigt vad jag gör, men lär mig vansinnigt massa på vägen. Kan bara läsa på till en viss gräns och måste sedan praktisera för att lära mig det sista. Man kan nog också säga att jag är Härmapan. Tittar och tar efter…. på mitt eget vis förståss eftersom jag inte orkar göra saker helt och hållet från grunden. Möjligtvis är jag även Kreatören…. Älskar att skapa och har tussen och dn ideer om projekt som merparten av dem aldrig kommer bli av, men jag mår gott bara av att drömma om dem och tänka på hur fint det skulle kunna bli 😜. Puss!

  • Haha, jag håller inte med – du är INTE en latmask! Du är starkare än jag och i bättre form så uppenbarligen gör du något rätt? FÖrmodligen mer intensivt när du väl tränar plus att du är aktiv alltid annars också. Sitter inte bara och kollar på serier… Kreatör kan jag dock skriva under på 🙂

   • Måste vara mina Lola-visningar med alla ombyten som ger resultat 😉. Det är ju ett mindre träningspass varje gång….

 4. Drömmare. Planerare.
  Men tyvärr inte mycket till genomförare.
  Fast skulle jag genomföra allt jag fantiserar och planerar skulle jag behöva klona mig. Ganska många gånger. 😉

 5. Åh, jag är nog också väldigt metodisk och vill lära mig saker ordentligt. Jag undersöker och provar mig fram innan jag vågar mig ut på djupare vatten. Samtidigt är jag också väldigt energisk skulle jag tro 🙂 Jag HAR energi och det är jag glad för, det gör att jag blir uthållig och står ut med den sidan som vill vara mer metodisk men det gör också att jag ibland vågar mig ut på lite djupare vatten än vad trygghetsnarkomanen i mig vill. En ganska bra kombo skulle jag tro.

  Och jag vill också gå kurser: retorikkurs, ledarskapskurs, yogakurs och ja en massa kurser och utbildningar inom personlig träning, hälsa och mental coachning. Och författarkurs förstås. För nu har jag tagit ett beslut att ta tag i den där boken som jag så länge tänkt att jag vill skriva. För jag tror att den behövs, och om inte annat för att jag behöver skriva den 😛

 6. Jag är likadan. Du triggar dock genast mitt jobbjag! Förändringskommunikation? Vill veta allt! Vet att du inte jobbar i offentlig sektor, men undrar ändå om du ska på SMIOS? Googla! Jag ska. Bara för att lyssna, så skönt.

  • Ska inte på smios, inte direkt applicerbart i mitt nuvarande jobb även om jag skulle vilja gå på ALLT. Var på webbstrategidagarna förra vintern, mycket inspirerande.

   Förändringskommunikation ja… Jag kan inte mycket men tycker det är galet intressant. En av mina mentorer jobbar nästan uteslutande med det och jag vill bara höra henne prata och sitta och tindra med ögonen vid hennes fötter. För att lyckas med förändringsarbete i en organisation krävs ju bra kommunikation och tänk att vara en del av det, att framgångsrikt gå från upplägg a till upplägg b. Läst John Kotter? Leading Change läser jag just nu och drabbas av konstanta aha-upplevelser! Finns mycket bra sammanfattningar av hans princip på nätet, tex här http://www.kotterinternational.com/our-principles/changesteps

   • Förstår att vi har mycket jobb- gemensamt här 🙂 en massa kommunikatörer? Håller själv på att avsluta min magister i Communication for development och jobbar som en korsning mellan kommunikatör/strateg 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.