Mindre och tyngre

Mindre och tyngre blir ledorden för kommande månaders upplägg!

Sedan semestern har jag legat på ett ganska basic tre split-upplägg, medeltungt med lite plyoövningar inemellan för flåsets skull. Nu blir det tyngre och långsammare så att säga – och färre planerade pass. Eftersom jag är trött och inte orkar gå upp innan fem varje morgon. Eftersom min kropp behöver återhämtning också. Eftersom jag ändå inte tränat mer än så de senaste veckorna (månaderna?). Eftersom jag bestämmer.

Så säg välkommen till Starting Strength!

Följ länken för Styrkelabbets detaljerade beskrivning av programmet om ni inte redan läst om det i hundra andra bloggar. Kort förklarat så handlar det om att jobba med ett fåtal grundläggande skivstångsövningar som benböj, marklyft, axelpress, bänkpress och styrkevändningar (alternativt chins). Det är få repetitioner och tuuuungt som gäller, och tungt ska bli tyngre vid varje pass. Detta kommer jag utföra med vissa modifieringar. Axeln känns bra nog för detta nu, jag har testat, men protesterar den får jag tänka om. Jag är inte stark nog att bänkpressa ens en tom stång så den övningen kör jag i smith eller med hantlar. Det ordnar sig, jag ska inte tävla mot någon annan än mig själv!

Det är tre pass på gymmet i veckan och jag kommer lägga till lite coreövningar de gånger jag har tid (helgen!). Utöver detta blir det ett kort (20 minuter!) och intensivt (tänk kettlebellsvingar, burpees och annat sköj) intervallpass hemma. That´s it!

Nästan i alla fall. För jag kommer fortsätta med att promenera så ofta jag kan på lunchen. Jag är i stort behov av den stunden i dagsljus, särskilt nu när mörkret sänker sig. I need it, jag måste prioritera det framför svett. Och jag kommer yoga så mycket jag orkar och kan. Prestigelöst och kravlöst. Promenader och yoga är både min återhämtning och min påfyllning, enkelt så.

Detta kör jag på i ett par månader. Eller tre. Det beror helt på vintern! För när det är snöigt och femtielva minusgrader slutar jag med att åka till gymmet klockan 5 på morgonen. Det finns gränser för galenskaperna… Då blir det istället perfekt att släpa sig ner till hemmagymmet och köra ett uthållighetsupplägg baserat på många repetitioner och lätta vikter. Men det tar vi sen!

Det blir jag och Mr Barbell kommande månader. Can´t wait! Då kommer ni få se mig pressa en stång med lite vikt på, promise!
Det blir jag och Mr Barbell kommande månader. Can´t wait! Då kommer ni få se mig pressa en stång med lite (mycket!) vikt på, promise!

Mål var det ju också. Återkommer om det med!

15 reaktioner på ”Mindre och tyngre

    • Eeeh, jag har ingen aning… Inser jag. Jag har trott att det är samma sak, att man både vänder upp stången till axlarna och pressar den – det är iaf det jag övat på :-). Som en push press med kettlebell om det säger dig något!

  1. Coolt! Själv är jag lite late adapter så jag håller kvar vid tresplit ett tag till. Ska bli intressant att höra dina utvärderingar så småningom. Kram

  2. Vilken tajming! Jag har tillbringat helgens kvällar med Rippetoes bok och ska börja köra efter hans program imorrn! Kanske inte alltid kan tre gånger i veckan, men jag tror att upplägget och övningarna passar mig. Lycka till!

  3. Kul tycker jag! Jag har kört mest styrketräning med skivstång ett tag nu och jag tycker verkligen att det ger resultat för så pass lite tid som jag investerar. Jag följer ett nybörjarprogram från Nia Shanks men det är ungefär samma övningar som i Strong lifts, men det är 5 set x 6 reps. Nia tycker att när man är nybörjare är det bättre med armhävningar än bänkpress, så det kör jag. Kanske ett tips?

  4. Kul! Jag började köra något liknande med första passet i söndags. Är en variant med ett pass för överkropp och ett pass för underkropp, sen kör man tre pass i veckan och varvar. Hittade det på styrkelabbet, tror det var det Pia körde under en period. Är inte helt säker på att jag kommer till gymmet 3 dagar så jag börjar med 2. Att vara på ett riktigt gym var ju så roligt, längtar till nästa gång som blir på onsdag 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.