Akilles och jag

Idag borde jag stannat i sängen istället för att åka till gymmet. Där körde jag det mesigaste pass för rygg och biceps i mannaminne, gäspade stort och stod och stirrade rakt ut i luften.

Men sängen var inte heller någon fristad. Jag har så ont i hälsenan! Känns urfånigt att en sådan liten del av kroppen kan hålla mig vaken på natten men så är det…

Det har pågått ett tag, sen i somras. Sist jag försökte springa för någon månad sen fick jag avbryta och gå istället. Efter det har jag inte sprungit men det har funkat okej att hoppa hopprep och köra plyo-hopp av olika slag. Fram till mitt tabata-pass med hopprepet förra veckan, sedan dess har jag haft rejält ont. Nu undviker jag alla hopp men det värker även när jag går och i vila och häromdagen började jag känna av den andra hälsenan också.

Jag känner också av baksida knä igen och axeln är som den är.

Now what?

Tåhävningar till förbannelse?

Snart blir det rehab all over för den här skruttiga kroppen. Hit me with your best råd!

7 reaktioner på ”Akilles och jag

 1. Okej, först och främst: Sitter smärtan i hälsenan eller under hälen?
  Alternativ 1 och kanske mest troligt: Du har överbelastat hälsenan med dina hopp (spänst kräver en hel del av hälsenorna) och de är ofta korta och stumma. Lösning: mjuk stretch, cirkulatorisk träning: dvs mjuka, många tåhävningar per dag, jag skulle här satsa på vila initialt och inte så belastande träning som tex excentriska tåhävningar som du fick råd om ovan (det kan du ta längre fram som uppbyggande träning, men jag skulle avråda från det om du tom har värk nattetid). Sitter smärtan under hälen: kan vara både hälsporre (vilket kan göra hiskeligt ont), överansträngning av hälsenans fäste eller att hälkudden skadats (då oftast ej vilovärk utan snarare när man belastar). Lösning: stötdämpning, hälilägg, minska hopp och gång/ löpning på hårt underlag, ev tejp.
  Jag skulle satsa på en mix av dessa två: dvs avlasta, vila, träna cirkulatoriskt och mjuk stretch. Ge det en vecka eller två och kör inga spänstövningar alls.
  Sen är det alltid svårt när du inte blivit ordentligt undersökt. Skulle besvären hänga i sig skulle jag söka! Hälsar sjukgymnasten

  • Smärtan sitter i hälsenan, absolut! Skulle gissa på inflammation pga överbelastning. Jag ska absolut strunta i spänstövningar och satsa på vila och uppbyggande övningar. Crosstrainer, simning och yoga känns bra så det antar jag är ok? Och högklackat… Är det någon fara egentligen? SÅ mycket traskar jag inte runt i dem 🙂 Tack för svar!!

 2. Den här kommentarstråden kommer jag att följa intensivt 😉

  Jag har också haft ont i hälarna under sommaren, först när jag bytte skor och sedan efter att jag sprungit två pass på 10-12 km med bara ett par dagars mellanrum. Jag har googlat mig galen och var ett tag helt övertygad om hälsporre men nu är jag mer inne på inflammation/överansträngning av hälsenan. Fästet sitter tydligen under hälen vad jag förstår. Hälsporre beskrivs som en väldigt specifik smärta på en punkt, min smärta är mer molande och flyttar runt lite.

  Testade springa med ett (väldigt amatörmässigt) framfotasteg för ett par dagar sedan och det kändes mer skonsamt. Går med birkenstocks inomhus och väldämpade skor utomhus för att avlasta senan. Stretch, kärlek, ignorering och knark beroende på dagsform. Kram

 3. Tänkte på det när du skrev om tabatan med repet. Stretchar du vaderna ordentligt? Med både rakt och böjt ben för att komma åt. Skulle tro att du överansträngt dig, att hoppa är ordentligt krävande, och har du både hoppat rep och på boxar så har det nog blivit för mycket. Lätt att vara efterklok men du borde tagit det pö om pö 😉 Hur som, testa tåhävningar, excentriska. Tryck upp med båda fötter, håll emot med en på vägen ner. Gör 3×30 per ben, med vila mellan, och gör det två ggr per dag. Kul va?! Och inga hopp på ett tag! Hoppas det hjälper! Annars, som vanligt: kolla upp! Innan det går för långt. Kram!

  • Nä, ingen stretch… Ja, det har nog blivit för mycket ända sedan semestern med lite löpning, hoppande osv. Ska absolut strunta i dem ett tag, och göra tåhävningar förstås! Om jag kommer ihåg dem…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.