Fashion challenged

Det roligaste med att gå ner en himla massa i vikt?
Att få köpa nya kläder!
Det jobbigaste med att gå ner en himla massa i vikt?
Att man måste köpa nya kläder!

För ett och ett halvt år sedan hade jag inte ens ett par trosor som passade. Jag har verkligen fått börja helt från noll i min garderob. Sist jag hade denna storlek (38-40) var i gymnasiet och även om jag hade haft kvar kläder från den tiden så skulle de förmodligen inte vara riktigt in fashion to say the least. Självklart hade jag kläder att ha på mig, oftast dock inte särskilt välpassande eftersom de kom från olika stadier av vikt. Så sakta men säkert har jag fyllt på min garderob. Med betoning på sakta. För det kostar en slant att börja från noll! Trosor och bh:ar, skor (flera gamla skor är för stora!), ytterkläder och allt vanligt. Och pyjamaser och myskläder och träningskläder och finkläder. Varma grejer till vintern, shorts och badkläder till sommaren.

Och mitt i allt det här ska man klura ut vad man trivs i, vilka färger som är fina, vad som passar på jobbet och vad jag behöver till hemmasoftande och hur ofta jag egentligen har behov av riktigt tjusiga kläder (svar: extremt sällan till aldrig).

Jag har, med rätta tycker jag, fokuserat på baskläder och försökt satsa på någorlunda kvalitet blandat med billigare saker för att ha NÅGOT att byta med. Jag försöker trolla med den lilla egopeng jag har varje månad. Och så testar jag mig fram till vad jag trivs i och vad som inte känns lika bra. Det har blivit en del felköp och en del fullträffar.

De senaste veckorna har jag ansträngt mig lite mer, försökt få fram den där välklädda,  smakfulla och samtidigt personligt coola 34-åringen som finns där inne någonstans. Jag har, ganska nöjd med mig själv, tagit en del dagens outfit-bilder på jobbet. Eftersom det är på jobbet jag tillbringar mest tid (tätt följt av tiden jag tillbringar i mysbyxor).

Resultat: FAIL!

Nä, det är inte fult (enligt min smak i alla fall). Men det är SÅ FÖRBASKAT TRÅKIGT!! Det är svart och vitt och beige. Och det mest spännande som händer på de här bilderna är när jag har blåa jeans eller (TADA!) en randig topp.

Herregud. Den där välklädda, smakfulla, chic-coola 34-åringen är väl begravd under tjocka lager av tråkighet.

Åtgärd: Jag behöver inspiration, jag behöver färg, jag behöver det lilla extra.

Så. Inspiration: Jag instagram-stalkar Sofy som lägger upp jättesnygga outfits för coola office-tjejen varje dag och sms-terrar Lotta som snällt svarar med bilder på sina urläckra kläder. Har ni fler tips? Jag följer inga mode-bloggar längre och vill liksom inte ha 19-åringen i designertrasigajeansmedacnetshirtenslarvigthängandeöverbenigahöfter utan såna jag faktiskt kan härma. Det vill säga välklädda, smakfulla 34-åringar med en personlig twist (jag är flexibel gällande åldern). Hit me!

Så. Färg: Ja, det är väl bara att köpa. Komma över jag-ser-tantig-ut-i-färg-tankarna och inse att jag ser tantig ut utan färg också.

Så. Det lilla extra: Jag tänker snygga bältet, stora halsbandet, snygga klackarna. Det där som jag ser på andra och tänker att just DET gör outfiten komplett men är totalt oförmögen att fixa på mig själv. Jag får väl rota igenom barnens utklädningslåda…

Så. Det enda som återstår är en Lotto-vinst. Men det är väl det minsta bekymret!

PhotoGrid_1378534886244
Hej. Jag heter Beatatjata och jag gillar svart. Och vitt. Och beige.
PhotoGrid_1378534427394
Jag gillar vitt också. Och beige. Och svart. När jag ska skoja till det lite har jag något blått.

Berätta om er stil, er klädfilosofi och om ni vill – maila bilder på en dagens outfit denna veckan så sammanställer jag ett inlägg med alla möjliga roliga stilar. Det vore väl sköj? Gör´t!! Jag får inte nog, även om det är landstingspyjamas eller blåställ! Maila till beatatjata (a) hotmail.com

37 reaktioner på ”Fashion challenged

 1. Jättefin bas tycker jag. Kanske lite färgglada accessoarer till för att få till lite omväxling. Jag älskar sjalar! En av de bästa sakerna med hösten är ju att man kan ha en stor härlig sjal på sig!
  Annars tycker jag också att det är rätt svårt med stilen. Jag har ett kontorsjobb men behöver inte vara så piffig utom ibland när vi får nåt viktigt besök:-) Jag har i alla fall börjat ha mycket mer kjol och klänning och gillar verkligen det som omväxling till jeans, topp och kofta. Älskar färg och särskilt rosa… Ska se om det blir några outfitbilder här i veckan och maila. Kul tycker jag även om jag verkligen inte känner mig varken stilsäker eller som nåt modelejon!

  • Älskar också sjalar, har en idag. Dessa bilder är från ganska varma veckor så det är inte helt representativt för hela min garderob. Men jag behöver sjalar också, tycker att en del inte alls passar till office-looken. Blir alldeles för myspysigt ibland… Har dock typ alltid sjal privat, love it!

   kjol och klänning äger, jag utmanar mig själv till att ha det oftare också – blir liksom automatiskt lite snyggare på ett kick! Ser fram emot bilder, det är just modelejon jag INTE vill kolla på, de är ju snygga i en slarvigt påslängd sopsäck, typ… jag vill ha vardagslooker 🙂

 2. Kul inlägg! Jag är i en omvänd situation, dvs nästan hela mina garderob är för liten pga att jag gått upp i vikt och jag hatar att köpa kläder för jag vill ju komma i min gamla storlek igen så ja utbudet i garderoben är begränsat.
  Jag tycker att din stil är fin, du har en jättebra bas! Jag tror inte heller att du skulle se ut som en tant i färger. Jag brukar tycka att jag ser ut som en tant eller en servitris i svart-vitt så jag vill gärna ha något färg på mig (mest marinblått). Vet inte om det är så eller om man bara har fått för sig vad man passar i eller inte passar i.

  • Tror absolut att man får för sig en massa dumheter om vad som passar och inte :-). Jag ser ju bevisligen lika tantig ut i basfärger så jag ska inte vara så rädd för färg! Men en stor fråga kvarstår: VILKA färger ska jag ha? Jeeez, det tar aldrig slut…

 3. Du har jättefina kläder ju! Min kavaj åker på en gång om året typ… Tycker det är skitsnyggt med jeans och kavaj. Hoppas du hittar något bra bland alla tips du får 🙂

  • Jag gillar också jeans och kavaj! Och det är en outfit som definitivt kommer återkomma, behöver bara lite coolare jeans och snyggare kavajer. Och saker att ha under. Och skor som är snygga till. Och smycken som förhöjer intrycket… 😉

  • Du har ju så mycket snyggt! Blev det något shoppat i helgen?

   Jag kör alltid gympaskor eller kängor till och från jobbet, byter till klackar på plats. Tycker såna där herrskor kan vara supersnygga till rätt outfit. Annars – köp ett par lätta gympaskor som kan bo i väskan och lätt bytas till? Typ nike free flyknit eller merellskor 🙂

 4. Tycker du är jättefin på alla bilder men kan hålla med fram med mer färg 🙂 jag gillar färg, har byxor i alla möjliga färger. Jag har ingen direkt stil, söker lite jag oxå. På mitt jobb är det ingen dresscode ( har ju labrock, hårnät och munskydd mest ) så jag blandar. Få se om jag vågar skicka in någon bild, väldigt kul idé 🙂

  • Åh, jag borde skaffa labrock och munskydd. DET vore fashion forward! Och lite skydd mot förkylningar :-). Ska absolut våga mig på färger om ni lovar att ge ärliga omdömen om hur jag ser ut 🙂

 5. Ser att någon redan tipsat men jag tipsar om bloggen också ”Att vara någons fru”. Vackra kläder. Inspiration.

 6. Vad sägs om en pudelblus??? eller en Apricos party/office top ( med vackraste namnet…)??? eller en rouge red knytkofta/kavaj till ett par snakeprintpants????? You name it, I´ve got it!
  PS: jag tycker du är sååå fin (men det hoppas jag du anat att jag tycker redan med alla Beatatjatacopyförsök jag försökt mig på….) Puss

  • Pass on the pudlar men den rosa tröjan gillar jag skarpt. Provade den aprikos men var osäker på om jag passade i färgen, annars älskar jag den toppen. Du får ge ärliga smakråd snart så ska det nog bli bra!

 7. Ok, jeg er 31 og jeg syns du har fine klær. Fin stil! Det er ikke kjedelig selv om det er svart og hvitt (og beige), det er classy! Et fint belte eller et fint smykke er gøy, men du trenger ikke så mye, du er fin som du er!

 8. Åh, vilken rolig idé! Jag tittar också (och dreglar) över Sofys outfit-bilder på Instagram! Hon är skitsnygg. Jämt.

  Själv är jag ganska dålig på kläder. Har gärna färgglatt på mig. men sällan tokmatchat eller ens genomtänkt. kanske ska fundera lite den här veckan och skicka dig några bilder dårå. Eller inte fundera utan skicka bilderna ändå. Får se (jag ÄR trots allt gräsänka den här veckan och har inte så många sekunder åt mig själv på morgonen ;))

 9. Jag är typ likadan när det gäller färger. Nu har jag en massa för små kläder som jag kommer i om några minuskilon, så för att ha under tiden köpte jag baggyjeans. I löööööve dem. Så såna, ett lille och kavaj, tröja eller kofta är det som gäller nu. Jag trivs inte med mig själv just nu, men det blev bättre med lite nya kläder från Ullared. 😉 Ska på kundbesök på onsdag och då hoppar jag i ett par svarta byxor och ett lila linne, över detta en lite mer genomskinlig blus. Jag hoppas inte den spricker…. Nej, mitt mål är nu att komma i mina 29 igen utan att det hänger över. 🙂

 10. Jag och ett gäng vänner har en facebookgrupp där vi lägger ut outfitbilder, vanliga kvinnor i 30+ åldern med våra vanliga kläder liksom 🙂 Skicka ett meddelande till mig på fb om du vill vara med 😉 Eller följ @attvaranagonsfru på Instagram, ursnygga outfits 🙂 Jag lägger ofta ut outfits jag med om du vill följa mig, men jag är kanske inte så kontorschic @annasameby

  /Anna Sameby

 11. Som juriststudent (=vill vara välklädd men har inga pengar haha) handlar jag nästan uteslutande på MQ och Åhlens. Det var mitt tips 🙂 Och våga ha färg, lovar att du inte kommer se ett dugg tantig ut!

  • Tack, mq och åhlens är favoriter! Ska våga mig på färg, snart… Juridikstuderande förresten, jag ser små dräkter a la ally mcbeal framför mig. Sa alltid att precis så skulle jag vara klädd när jag blev stor och jobbade som jurist (sen blev det marknadsföring men det är en annan historia!)

   • Haha nja vi ser nog mest ut som folk gör mest, min klädstil är ganska lik din faktiskt! På tal om Ally McBeal kan jag ju tipsa om serien Suits ifall du inte sett den – där har de verkligen kläder man kan dregla över! (och i mitt fall då tänka på när plugget känns tungt haha..)

    • Gud, jag kan tänka mig! Suits står på vår titt-lista, såg första avsnitten för evigheter sedan på svt men tappade bort det sen… Ser en annan serie nu, mistresses, och där är det också såååå snygga kläder. Lättpåverkad? Inte alls…

 12. Jag tycker att du är supersnygg och inte alls tråkig. Jag kan inte ge några tips för jag har heller ingen stil. Jag vet dock att skulle jag sätta på mig det du har på bilderna skulle jag se jätterolig ut. Inte bara för att de skulle vara för små 😉 Förlåt för mitt svamlade och hoppas du får många bra tips 🙂

  • Thankyou dear :-). Man måste hitta sin stil och det som passar ens kropp förstås, work in progress tänker jag. Och du har superfina kläder, det har jag sett!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.