Mamma är lik sin mamma

Växtvärk hände. Någonstans mellan tre och fyra vaknade Stor, som plötsligt kändes väldigt liten, med tårar trillandes ner för kinderna och sorg i rösten ”Jag tror att jag brutit benet, det gör jättesuperont. Kan jag inte vara med på simskolan nu?”. Inget brutet ben men jag minns så väl hur det känns och ja, jag kan förstå associationen. Att bli väckt mitt i natten gör ingentingenting alls när liten avkomma gråter och värker. En mamma vill ta värken.

Den här mamman kanaliserade genast sin egen mamma, för jag har sannerligen ingen aning om hur jag ska göra. Det gäller det mesta (Är jag verkligen vuxen? Måste jag verkligen bestämma massa saker själv och ha ansvar för andra?!). Mången natt var det jag som värkte och grät och mången natt hämtade min mamma tablett och vattenglas, lindade täcket tajt runt benet och masserade. Och masserade. Och masserade. Mången natt har jag till slut somnat om igen och mången natt har min mamma troligen velat ta min värk men fått nöja sig sömnbrist. Kanske fick hon gå runt mellan alla fem barns sängar och trösta och massera. Jag vet inte men sådant funderade jag på inatt medan jag hämtade tablett och vattenglas, lindade täcket tajt runt benet och masserade. Och masserade. Och masserade. Till slut somnade både jag och Stor om, jag med en hand på hennes ben, hon med tårspår på kinderna.

Senast igår behövde jag hjälp med vuxna bilbeslut och ringde släktens bilexpert – mamma. Hon tipsade, fixade och ledde mig till bra beslut. Inatt hjälpte hon mig igen, om än minnesform. Idag gäspar jag och skickar jag cyberkyssar och tacksamhetskramar för alla sömnlösa nätter, för masserande och kärleksoro. Om den här mamman är lik sin mamma så kommer allt bli bra.

23 reaktioner på ”Mamma är lik sin mamma

 1. Jag rådfrågar alltidmin mamma inför diverse små och stora beslut. Numera ofta bara mentalt, jag vet vad hon svarar. Å andra sidan har det hänt att hon har överraskat… Min mamma är min bästis. Har alltid varit. Så fint skrivet, B!

 2. Brukar aldrig kommentera, men läser ofta… Men måste bara säga ”vetekudde” en sån man värmer i micron. Mina barn kan vakna skrikandes och i princip vara otröstliga för ont i benet, värmer kudde och lägger på, och de drar en djup suck av lättnad och somnar om…

 3. Vilka fina tankar, trots att växtvärken är tråkigt. Själv tycker jag det är skönt att den här dagen snart är slut. Hittade sonen, snart två, utan blöja och smakandes bajs för en stund sen. Suck. Men imorn är det nya tag och förhoppningsvis är jag en mer tålmodig mamma då än idag.

 4. Jag hade inte så stora problem tror jag. Men Ellinor gråter hysteriskt på kvällarna ibland och har jätte ont. Man önskar verkligen att man kan ta över det onda 😦

  • Visst är det så. Och tänk då att det ”bara” är växtvärk. Det sitter många mammor och pappor på sjukhus i detta nu och vill ta allt det sjuka och onda…

   (bra jobbat beata, få dig själv att börja grina så här på fredag eftermiddag!)

 5. Den där mamman kommer inte bara bli bra, hon ÄR bäst!
  Är väl som vanligt lite mer gråtmild än de flesta…. men sitter här med tårar i ögonen och känner mig också så tacksam för allt som min mamma bara genom att vara sig har lagt ner i mig. Vad det betyder mycket! Det känns ju som om vi fuskar oss igenom livet på det flesta fronter, men det här med en god mor är inte fusk någonstans.
  Kram till dig och till Stor!

  • Åh…Nu blir jag gråtig när jag tänker på att jag kan prata med min mamma när jag vill… Att sakna en måste vara jättevuxetjobbigt! men tänk om kanske våra barn en dag säger så, att de är tacksamma för allt som deras mammor gjort. Det tror jag.

   (Gäller det pyssel och bak finns dock risken att mina barn säger att de är tacksamma för vad Vera har gjort, haha!!)

   • Och mina barn kommer tacka dig för filmtips och aaalldeles för fina ”gåvor” 😘. Skönt att vi kan fylla ”luckorna” åt varandra…

 6. Min gullis har haft så mycket växtvärk! Många jobbiga nätter.. Mitt tips är alvedon och sedan massera någon annanstans så man släpper det onda i tanken.. Ex gullisen har växtvärk i benen.. 1) Alvedon 2) Sjunger ngt eller berättar en saga eller pratar om något annat viktigt medan 3) Masserar foten eller handen medan jag 4) påminner emellanåt att hela tänka på det jag masserar ex handen. Massor med kramar!

 7. Så fint skrivit! Hoppas Stor inta är allt för trött i dag! Visst är det läskigt att vara vuxen…..

 8. Fy så hemskt det är med växtvärk! Jag hade det också som barn och tyvärr har våran äldsta son fått genomlida det ett par gånger. Någon massage kommer jag inte ihåg att jag fick, utan min mamma hämtade alltid lite Alvedon som jag fick i en liten mugg. Däremot så brukar jag alltid massera våran sons ben då han tycker det är skönt och smörja in dem med Aloe Vera (heat lotion) + att han också får Alvedon såklart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.