Ska jag svälta nu?

Alltså, det är ett himla tjat om detta men jag måste få ur mig det här.

Det här med 5:2, jag vet verkligen varken ut eller in.

Det här gillar jag med 5:2-tänket:

 • Om det är så (som vissa studier säger) att risken för cancer och många andra sjukdomar minskar är det ju fantastiskt, och därmed kanske en livsstil som alla i västvärlden borde anamma. Nu är (och jag ber om ursäkt om det låter nonchalant) cancerrisk och sådant så…abstrakt. Det är klart jag inte vill bli sjuk men här och nu är jag rätt nöjd om jag klarar hösten utan förkylningar och magsjuka. You know? Dessutom tänker jag att den livsstilsförändring jag gjort från överviktig, stillasittande och ohälsosam kost till normalviktig, motionerande och hälsosam kost (till 80%…) har gjort den allra största skillnaden för min hälsa.
 • Att slippa ha med mat och mellanmål till jobbet två dagar i veckan. Jag vet. Kanske världens sämsta anledning men jag är ärlig.
 • Jag säger hela tiden att jag inte vill gå ner i vikt men handen på hjärtat – om lite fluff försvann skulle jag inte sörja. Jag vill bara inte anstränga mig (som i att äta bättre/mindre totalt sett). Samtidigt så känner jag mig själv och tror nog att jag kommer kompensera för underskottet övriga dagar.

Det här gillar jag inte:

 • Att vi lite för…lättvindligt pratar om fasta som svält och koketterar med att äta så lite som möjligt när det finns miljarder på planeten som kör ”periodisk fasta” ofrivilligt. Det problemet löser vi givetvis inte genom att äta vare sig mer eller mindre här, jag känner bara lite olust inför tidningarnas hype och rubriker. Vi ska vara försiktiga med hur vi pratar.
 • Att denna hype kan skapa heeeelt fel följare i yngre åldrar. Steget mellan kostmedvetenhet och ätstörningar är ganska liten. Jag har ansvar för två små flickor. Att förklara att de måste äta ordentligt och regelbundet och samtidigt inte äta alls är svårt, de är inte stora nog att förstå sammanhanget. Vår tanke, om vi nu skulle testa detta fullt ut, var att hålla det ifrån dem genom att fastedagarna är på arbetsdagar och vi äter middag tillsammans på kvällen som vanligt (men mindre). Samtidigt – de är inte dumma bara för att de är små… De plockar upp på saker aaaalldeles för lätt.
 • Att vara hungrig. Vissa vittnar om väldigt energiska fastedagar och hur skönt det är att släppa fokus på maten och ätandet (det gäller även 16:8-varianten). Kanske skulle det vara så för mig också, det vet jag ju inte om jag inte provar. Men i regel är hunger = hanger för mig. Hangry bitch.

Jag skulle självklart inte fara illa av att prova och vem vet, kanske skulle det kännas helt fantastiskt – men samtidigt, why bother? Eller jag vet inte…

Ni har redan delat med er av era tankar kring detta men please, fortsätt!

36 reaktioner på ”Ska jag svälta nu?

 1. Jag tycker du ska skippa det. Du har en så bra balans som det är så varför. Och eftersom du tränar såpass mycket så tror jag inte att det är bra. Jag håller mig borta från alla dieter och kör på det som passar mig bäst och du har ju hittat ditt sätt som fungerar. Inget joxande!

 2. Det är så himla svårt det där…jag testade ju periodisk fasta i drygt 5 månader (sedan kunde jag inte få ihop det med nya jobbet eftersom tiderna var så konstiga och jag ville inte joxa). Och för mig fungerade det. MEN jag vet inte om 5:2 skulle passa mig, för med periodisk fasta kan man äta mer varje dag. 600 kcal är väldigt lite. Jag fastade mellan ca 20.00-11.00 nästa. så i princip skippade jag frukost och ett mellis. Jag upplevde det inte så svårt alls till sist och det hjälpte mig att hålla vikten under sommaren, trots att jag inte var så noga med hur jag åt…Jag hade mer muskler än någonsin och var väldigt stark!! Inser jag nu i efterhand 🙂

  • Detta är också periodisk fasta, bara annan uppdelning. Vet många som mår jättebra av det och det är bra! Precis som lchf passar en del, viktväktarna några andra osv. Men min hjärna vill inte vara med ens på idéstadiet till detta. Kanske skulle jag må jättebra men just nu vågar jag faktiskt inte riskera att det skulle leda till urballning istället.

 3. Jag håller med övriga, jag håller med Alex Shulmnan och tycker du ska fortsätta som du gör nu. Du verkar ju toppen med det, varför ändra!?
  Vet att det där är inget för mig, min familj skulle kasta ut mig med huvudet före under fastadagarna 😉

 4. Samma här. Det är nog första gången jag tycker Alex Schulman är klok och vettig! Superbra skrivet!
  Jag har aldrig kommenterat på dej Beata (varit sugen många gånger dock) men nu känner jag att det är dags och instämmer med så många andra: Du har ju äntligen hittat en beundransvärd balans som vi är många som strävar mot. Tänk sån fantastisk förebild du är för dina barn! Träna och äta gott! Bästa kombon! Och hållbart!

  • Tack för en första kommentar, jag hoppas det blir fler :-). Ja, balansen är ju där när jag vågar lita på den. Nu när tankarna snurrat lite kring utmaningar så tappar jag balansen direkt. Så jag återgår till att lita till den, det blir bäst så!

 5. Jag har kört 5:2 nu i fyra veckor och har inte gått jättehungrig någon dag. Jag har delat upp mina kalorier och ätit t.ex. Äggviteomelett med svarta bönor till frukost, kalkonsallad/räksallad/wok med fitnessnudlar och kyckling osv. till lunch och middag. Äggvitor till mellis vid behov och kcal har räckt till lite kesella och bär på kvällen. Jag har känt mig lite hungrig då och då men det gör jag vanliga dagar också. Det känns att det är mindre mat i magen vilket känns ganska bekvämt, inte svullet och uppblåst utan bra. Jag är glatt överraskad hur enkelt det är. Vi började av hälsoskäl främst även om jag inte har något emot att gå ner i vikt. Att ge kroppen en möjlighet att reparera cellerna känns bra. Jag skulle prova någon/några veckor om jag var du- så får du en chans att se vad du tycker 🙂

  • Kanske någon gång, men inte nu. Min hjärna är inte med på noterna och hamnar på dåliga ställen direkt. Tyvärr. Får acceptera att jag är lite ”skadad” och behandla mig med silkesvantar när det gäller sånt här 🙂

   • Då tycker jag att du gör helt rätt som struntar i det! Alla är vi olika men det viktiga är att man mår bra och gör det som känns rätt!

 6. Jag har ätit LCHF/Paleo i 5 år & kört 16:8 fasta i ca 4 månader (hoppar alltså över frukosten varje dag) & det funkar utomordentligt för mej. Tränar 4-5 ggr/vecka & har inga problem med orken, tvärt om. Jag körde en testperiod med 16:8 & sen var jag fast. Det som funkar för någon funkar kanske inte för någon annan, men det är upp till var & en att komma på.

  • Exakt, så är det – iaf för vi som har någorlunda koll på vad som är hälsosamt! Tränar du på morgon eller eftermiddag? Har funderar på 16:8 men förstår inte riktigt hur man får ihop det om man morgontränar. Satsar nog på balans för min del så att jag inte blir konstig i hjärnan igen…

 7. Om jag får tycka, så tycker jag nog att du ska hoppa dieten… Du verkar ha hittat en riktigt bra balans i ditt liv, varför ändra på det? Jag tror nog att hälsosam mat minskar risken för sjukdomar mer än att inte äta… Men självklart bestämmer du själv. Håller helt med Ulrika, varför laga något som inte är trasigt liksom?! Men jag ska erkänna att det låter lockande att rasa flera kilo fort, för mig som inte hittat balansen ännu. Kan man anlita dig som coach? 😉

  • Du får tycka! Och jag håller med, det här är inget för mig. MÄrker att bara TANKEN på det gör att jag halkar tillbaka till allt-eller-inget. Bad for me. Balanscoach ska jag nog inte vara, särskilt inte efter den här helgen, men det sätter sig, långsamt, om man bara anstränger sig. Kan rekommendera Bodycomf-Helena, det är tack vare hennes guidning som jag hittade fram till slut 🙂

 8. Jag tycker att vi ska sluta joxa och fokusera på vett och sans:) Jag är så trött på dieter och detta tjat överallt hela tiden. Har man inte ätstörningar så får vi nog det snart hela bunten. Merparten av de jag pratat med kommer just svulla i 5 dagar och fasta i 2 dagar. Hur smart låter det? Hoppas att jag har vett att hålla mig ifrån detta och annat korkat. Du får slå mig i huvudet när jag ballar ur och tappar tron på mig själv.. Kram!

 9. Beata. Om du läser dina ”gillar” punkter så märker man att du inte alls gillar (med all rätt, jag gillar inte heller). Så du har nog redan bestämt dig, ser det ut som. Det är inget för dig. Du är ju så grym, med din balans. Dont fix it if it aint broken.

 10. Jag förstår inte vitsen med att försöka. Sättet du äter lever på just nu hhar redan minskat risken för sjukdomar. Du kommer inte att göra några större vinster där. Landa ordentligt i nya Beata utan trix och jox, vilket jag anser att 5:2 är. Men jag är vrång och motvalls och avskyr allt med dieter hit och dit oavsett vad de heter eller om det är periodisk fasta.

  • Nä nog är det så, att den största hälsovinsten redan är gjord? Och jag har nog kommit fram till att det här joxandet nog lika gärna kan leda till att jag ramlar tillbaka i obalans igen. Kanske är det bra, kanske har det många fördelar – men kanske inte för mig?!

 11. Hörde Alex på radion i fredags, jag håller med honom. Det är inget jag tänker ge mig på. Min familj skulle bli galen när jag under fastedagarna är arg, sur och ingen person man vill ha nära. Så nej, inget för mig och mitt känsliga blodsocker. Tacka vet jag mellanmål och äta ofta 🙂

 12. Jag är himla kluven. Såklart det fungerar för viktnedgång. Folk hamnar på minus.
  Men jag tror verkligen att man ska passa sig för 5:2 om man har ett komplicerat förhållande till mat och många andra faktorer med. Jag har fastat för visst tror jag att fasta har många hälsofördelar. Men då tror jag på att göra det en eller två gånger per år i lugn och ro. Jag gjorde det när jag var ledig. Jag åt lite, sov mycket, drack juicer, gick långa promenader. Samtidigt tror jag att det för en aktiv, tränande person mest bara är dumt att mixtra med fasta som en del i vardagen varje vecka. För den som sitter lugnt och stilla på sin bak mest hela dagarna kanske det fungerar bättre. Jag lockas att prova, såklart. Det passar mitt allt eller inget- sätt alldeles ypperligt. Och just därför ska jag försöka att inte göra det.

  • Men du vad klokt. ”jag lockas att prova – det passar mitt allt-eller-inget-tänk”. Precis så är det ju för mig med! Klart det tilltalar mig på en nivå. Inget ibland, allt ibland. Nä, det här är nog inget för mig. Jag får låta barnafadern stå för utvärderandet 😉

 13. Jag gillar inte joxande alls. Mest på grund av att jag vill lära mina barn att äta bra och från grunden. Tror att allt dietande, detoxande mm ger minst lika mycket osäkerhet runt den egna kroppen som media och dess retuscherade mm.

 14. Farligheten med 5:2 tror jag ligger i föreställningen att om man bara fastar två dagar per vecka så kan man äta vad som helst. Det kan man inte. Kroppen mår fortfarande skit om man stoppar i den skit. Jag körde 5:2, men det funkade inte ihop med min styrketräning. Nu fastar jag bara ett par dagar i veckan. För att jag märker att min kropp svarar bra på att få slippa jobba med att smälta maten hela tiden.

  Jag fastar ca 20 timmar och äter sedan en helt vanlig middag och ett helt vanligt kvällsmål. Kroppen känns pigg, huvudet är med. Det blir kaloriunderskott under fastedagarna ja, men så länge det känns bra tänker jag fortsätta. Jag är lite less på hetsen att hela tiden fylla på kroppen, att se till att det finns mellanmål. Min kropp klarar det här utmärkt just nu och jag tror att det är för att den behöver det. Just nu. När jag märker att jag tappar orken så är det dags att sluta med fastedagarna. Jag förstår att det inte är så för alla och det hetsas ju helt klart i media, men om alla lyssnar på sig själva och sin egen kropps signaler så skulle allt flyta mycket bättre, alla skulle må bättre. (Nä, jag vet att det inte är så enkelt, men det borde vara det.)

  • Jag tror du har rätt, precis som med lchf så tror ”folk” att de kan äta bea-sås och bacon dagarna i ända och bli jättehälsosamma. Skulle inte tro det. Samma sak här, det blir nog lätt ett konstigt överslag.

   Jag tror inte att jag kommer joxa just för att jag så lätt halkar tillbaka till allt-eller-inget-mentaliteten men jag är glad att du hittat ett bra sätt! Och att du är klok och lyssnar på kroppen ifall den säger ifrån. Då har man ju hittat en bra, och hälsosam, balans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.