Spoiler Alert: Die Hard 5 aka Die Hard sjuhundratrettielva aka A Good Day To Die Hard

Spoiler Alert = jag kommer berätta allt så om ni verkligen lääääängtar efter att se filmen så sluta läs. Nu.

Okej. Det här smärtar mitt yippiekayay-hjärta men även good things come to an end och det är bara att inse att det gäller Die Hard. Och förmodligen har gjort det ända sedan film nummer tre. Men ändå. Just femman är så urbota fånig att till och med Barnafadern skruvade obekvämt på sig i soffan. Kan också bero på att ingen av oss är en trettonårig pojke längre. Eller, jag har aldrig varit det rent fysiskt men när det gäller pang-pang så är jag sannerligen inte svårköpt. Vilket bara bevisar exakt hur usel den här filmen är.

För det är en schleten gammal Bruce Willis som drar till Ryssland ”på semester” för att hälsa på sin son som sitter i fängelse men kommer fram till värsta fångfritagning i Moskvas centrum och förföljer sonen i en stulen jeep för att ”talk some sense into him” om att man inte ska fly från fängelset och samtidigt som han demolerar ryska familjebilar till höger och vänster så upprepar han att han ju ”är på semester” och inte borde behöva bete sig som en biltjuv för att få prata med sin son en stund. Och när det, givetvis, visar sig att sonen i själva verket är amerikansk agent som fritagit en missförstådd politiker så är Bruce liksom ”aha!” men fortsätter hävda att han ”är på semester” och vevar ilsket med armarna medan ryska maffian skjuter på dem.

Alla duktiga amerikanska agenter dör men Bruce står där som fågelskrämman i Oz och viftar och beklagar sig. Han är ju ”på semester”. Pucko. Och när det sedan visar sig att den missförstådda politikern som de räddar faktiskt inte alls är särskilt missförstådd utan helt enkelt the bad guy och har hjälp av sin högklacksförsedda dotter som vant hanterar helikoptrar och kulsprutor, då teamar far (som är ”PÅ SEMESTER!”) och son McClane upp och räddar varandra från diverse farliga situationer, har ihjäl the bad guys, störtar helikoptrar och ja – uttalar de bevingade orden ”Yippiekayay, motherfucker”. Så klart.

En liten tår i ögat förväntas vi få när vi inte vet om Brucan klarat hoppet från taket, genom orangeriets glasfönster ner i poolen medan helikoptern störtar och skickar brinnande projektiler runt sig och sonen äntligen, ÄNTLIGEN, kallar honom ”dad”. Men det får vi inte. En tår i ögat alltså. För vi surfar redan på Ipaden och intalar oss att Terminator 5 i alla fall kommer bli episk.

Se istället: Die Hard 1 och 2. Love ´em. Och tvåan är ett lysande exempel på när uppföljaren är minst lika bra, om inte bättre, än föregångaren.

"Alltså Bruce, vad gör du här egentligen?" "JAG HAR SEMESTER!!"
Liten McClane: ”Alltså Bruce, vad gör du här egentligen?”
Stor McClane: ”JAG HAR SEMESTER!!”

2 reaktioner på ”Spoiler Alert: Die Hard 5 aka Die Hard sjuhundratrettielva aka A Good Day To Die Hard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.