Jag och Herr Skivstång

Visst blev det träning i morse, om än motvilligt, och visst blev det bra, trots den initiala motviljan!

Jag gjorde ett inlägg på Instagram i förmiddags om mitt förhållande med mr Barbell. Jag dejtade nämligen bara honom idag (och några hantlar och ett hopprep men det är okej, vi har ett öppet förhållande.)

Pyramidade mig igenom en handfull övningar för ben i kombination med axelrehab och rygg. Pyramid: börja lätt (15-20 repetitioner), sedan medeltungt (8-10 rep), tungt (5-6 rep) och sen lätt igen (så många du orkar, sikta på minst 10 rep!).

Gjorde benböj, marklyft och raka marklyft i kombination med skivstångsrodd, hantelrodd och axellyft. Avslutade med fyra set frivändningar (eller heter det frivändningar med press när man lyfter över huvudet?) med bara stången. Kändes bra (och svettigt), nästa gång lägger jag på lite vikter (i alla fall de lättaste jag kan hitta  :-)).

Hoppade lite hopprep innan jag lämnade gymmet, förhoppningen är att förebygga lite av träningsvärken men vi får väl se…

Så tränade jag idag. Hur tränade du?

image
Åååå...
image
....hej....
image
...å hå!

12 reaktioner på ”Jag och Herr Skivstång

 1. Halloj!

  Vad roligt det ser ut att träna med skivstång. Kan man göra något liknande med hantlar?
  Detta med intervaller är något jag inte får in i min skalle. Jag har läst och läst, frågat och frågat men det vill bara inte fastna. Finns det något enkelt sätt att förklara principen så att jag själv kan klura ut diverse övningar i framtiden? Pulshöjning fattar jag men sen… en djungel! ;P I BFL-intervallerna du beskriver, är det då vila mellan ”blocken”?

  Ha det gott!

  • Absolut, hantlar eller kettlebells… Jag är ingen expert dock!

   Intervaller – vad undrar du specifikt? INtervaller är ju helt enkelt att du springer (eller ror eller kör på crosstrainern eller cyklar…) snabbare ibland och långsammare ibland. Det finns en miljon olika varianter. En annan favorit är att köra 30/30, dvs 30 sek så snabbt du kan, 30 sek långsamt (alternativt stå helt still om du tex kör på löpband och hoppar åt sidorna).

   BFL-intervallerna är det itne vila mellan blocken. Du får återhämtning i och med att du går ner i intensitet till nivå 6 igen efter 9/10. Testa helt enkelt en gång! kör på valfri cardio-maskin och se vad du pallar! Nivå 5 är ganska lätt, som promenadtakt raskt. Nivå 9 och 10 ska vara görasketajobbigt.

   Hör av dig om du vill ha bättre svar 🙂

   • Tack för svaret! Ja, det är väl det där med hur jag ska tänka kring intervaller och när det är ”tillräckligt” och hur jag kan göra dem. Lär mig långsamt i detta ämne uppenbarligen ;o/ Så om jag kör intervaller 1 minut på max (eller stegrande) och 1 minut vila är det ok också, eller finns det bestämda regler för hur intervallen kontra vilan ska se ut för maximalt resultat? Kan jag även tänka tex att köra idioten i 1 min, vila 1 min och köra på så i tex 5 min. Är det mer jag och mina förutsättningar som sätter gränserna?

    Förstår du lite hur jag tänker? Ibland finns det ju bevisat vad som är effektiv träning och inte. Om intervallen är för kort, är den utan effekt då? Eller om vilan är för lång? Verkar som om vilan ska vara ungefär lika lång som intervallen?

    Som sagt…. jag är ingen höjdare på intervaller men kör jag efter ett ”program” så funkar det åt minstone rent praktiskt men jag måste ju leta fram ”färdiga” intervaller först 🙂

    Ha det gott!

    • Allt är ok! Det finns olika syften med olika intervaller men är du inte superatlet som ska springa maraton eller 400 m häck så spelar det nog inte så jättestor roll… Jag tänker att jag ska variera lite. Ibland väldigt korta och väldigt intensiva intervaller. Tex Tabata (20 sek max, 10 sek vila) eller 30/30 som jag skrev ovan. Ibland kör jag stegringar, som Body for life där man i minutintervall ökar lite hela tiden, klättrar upp i puls. Ibland kör jag längre intervaller, tex 2 min max och 1 min långsamt. Givetvis kan jag inte hålla samma tempo på 2 min max som på 20 sekunder max – det är två helt olika nivåer. Sedan jobbar jag dessutom in intervaller i form av plyoövningar när jag styrketränar. Som hopp på bänk eller hoppa hopprep.

     Du kan träna explosivitet, uthållning, kondition på olika sätt. JAG gillar variation och att försöka få med alla delar, vid olika tillfällen. Visst finns det olika effektiva metoder men det beror ju på syftet. Ska du springa maraton behöver du träna uthållighet. Ska du sprinta 400 m är det explosivitet som gäller. Jag ska inte göra någotdera och tränar därför det jag känner för :-).

     Låt hjärtat jobba helt enkelt!

 2. Jag flexade ut tidigt, tog min friskvårdstimme och körde ett svettigt pass ben, bröst, biceps och core. Avslutade med en kvart spining. Hämtade barnen efter det. Bästa ”jag stunden” på läge 🙂

 3. Idag har det inte varit någon träning alls. Stått i köket och lagat mat hela dagen, dukat och plockat. I morgon tar stora sonen studenten!

 4. Heja dig! Längtar till i sommar när jag kommer ha ett gym med skivstång runt husknuten. Vilodag idag. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.