Rädda axeln! Död eller levande!

Fast helst levande då.

(och fattar ni inte referensen så är ni antingen för gamla eller för unga :-))

Var hos naprapaten igen idag. Tredje besöket. Första ägnades mest åt min nacke som är stel och spänd. Knak och brak! Andra ägnades åt både nacke och axel och hon knådade igenom mig ordentligt även mellan skulderbladen. Mycket spänningar och låsningar överallt. Ibland sköntont, ibland ont-ont. Själva axeln provocerade hon rätt rejält och precis som utlovat har jag haft mer ont den senaste veckan på grund av det.

Idag tog hon det lite lugnare med axeln, jag ska köra igång en antiinflammatorisk kur och fortsätta med mina rehabövningar (diverse lyfta armar, göra ”skulderhävningar” mot boll och annat som stabiliserar musklerna runt skuldror – där jag är svag). Hon tejpade mig också så här tjusigt och det känns riktigt bra. Stabiliserar lite och ska hjälpa läkningen på traven. Om inte annat så ser jag cool ut.

Nu funderar jag på om jag ska köra som vanligt gällande träning eller ge mig en vecka där jag inte frestar på axlarna. ”Som vanligt” innebär att jag tränar de övningar jag kan men allt gör lite ont, även ibland när jag håller vikter vid benträning. De som gör MYCKET ont gör jag förstås inte. Enligt naprapaten är det ok, så länge jag inte tycker det blir värre efter. Det är svårt att avgöra, vardagen innehåller nämligen en hel del rörelser som gör MYCKET ont. Som att lyfta in Liten i bilstolen, knäppa BH:n och vända sig om i sängen. Svårt att undvika helt… Efter förra veckans behandling har jag haft mer ont men det förvarnade hon om. Annars har jag haft mer ont efter tex fönsterputs än efter ett träningspass (ytterligare en anledning att inte putsa fönster!)

Alternativet är att köra en ”rädda axeln”-vecka och inte göra något som känns obehagligt när jag tränar och försöka minimera vardagsrörelserna som gör ont. Fokusera på rehab, benträning som funkar, cardio och core. Jag frågade aldrig naprapaten om det och vet inte om det är Beatatjata-hittepå. Kanske är det dags att casha in lite gratis sjukgymnasttips från Amy?! 😀

PhotoGrid_1369152943006
Japp. Inom en minut när jag kommer från jobbet så åker mjukisarna på och håret upp i tofs. Vill också påpeka att sängen i bakgrunden är bäddad. Och folk tror inte på mirakel.

 

Förresten. Är det inte väldigt konstigt att de ville ”rädda Joppe, död eller levande”. Jag menar, om han var död så har man ju inte räddat honom? Eller? I och för sig är han ju inte levande heller…

 

12 reaktioner på ”Rädda axeln! Död eller levande!

 1. Hur länge har du haft besvären? En kortisonspruta kan, om den prickar rätt, faktiskt göra underverk. Annars tror jag inte att en vecka med rädda axeln räcker, tyvärr. Om det är ett impingement (inklämning) brukar det kunna bli segdraget och då ska du verkligen försöka undvika smärtande rörelser och satsa på (som du själv var inne på) att under en längre tid bygga upp dina skulderstabiliserande muskler. Jag skulle nog vilja ge det minst 4-6 veckors satsning för att verkligen kunna utvärdera. Vad kör du för övningar nu? / Hälsning från en annan sjukgymnast 🙂

  • Men så bra, jag har ju värsta expertläsarna!

   Tja, jag har haft besvär sedan tidig höst i alla fall men det blev riktigt illa i början av april när jag snatchade 20 kg kb *oops* 🙂

   Tror inte att en vecka räcker totalt sett men tänkte se om det hjälper och sedan utvärdera! Bara en tanke, inser att det kommer ta tid det här!

   Tror det är en inklämning och ja, jag ska jobba länge med att bygga upp skuldermusklerna. Jag ska varje dag, två gånger om dagen (20 rep) lyfta armen. Rakt fram, upp till axelhöjd ungefär. Verkligen koncentrera på att hålla axeln i rätt neutralt läge och jobba med musklerna där bak. Två gånger om dagen i 10 veckor i alla fall! Sen ska jag typ varannan dag göra ”skulderhävningar”, jag har en boll mot en vägg, står snett lutad med händerna på bollen och låter bara skuldrorna röra sig upp och ner, så att säga, en liten rörelse (men jobbig!). Sen såna där rotator cuff med lätt gummiband, kör på gymmet ett par gånger i veckan. Sen ANTAR jag att jag längre fram (när det inte gör så ont) ska fokusera på baksidan och jobba upp styrka där med tyngre vikter så att jag for ever and ever gör rätt 🙂

   Vad tror du?

   • Låter som ett bra upplägg! Är det lyft med arm rakt åt sidan som gör mest ont?
    Med tanke på hur länge du haft problemet och med tanke på diverse svårigheter att avlsta axeln i vardagen så tror jag ändå att en kortisonspruta kan vara en idé om det handlar om ett inflammatoriskt tillstånd. Går man runt med en irriterad sena eller bursa (slemsäck) en längre tid (som då troligtvis är svullen) så får man ju ett visst skav när man ändå använder armen, vilket i sin tur ger vidare problem. Så därför kan ibland en snabb inflammationsdämpare vara på sin plats. Jag brukar alltid rekommendera träning, övningar, avlastning, vissa ergonomiska råd i första hand men jag tycker man ska vara uppmärksam om det inte hjälper och problemen fortsätter månad efter månad. Men här tänker alla sjukgymnaster, läkare och andra i området olika. 🙂 Men det är bra att veta att det är ett alternativ att prova och många blir helt smärtfria ganska snabbt om man träffar en skicklig läkare. Sen ska man ju ändå köra på med uppbyggande och stärkande övningar, men där är du ju redan i full gång! Lycka till 🙂

    • Jag ska fråga vid nästa tillfälle, antar att det beror lite på hurj ag svarar den här veckan med antiinflammatoriska?

     Jag har liksom på sätt och vis alltid haft problem med axlarna, barnreumatiker vid 4 års ålder och under vissa skov har axlarna varit rejält drabbade. Har nog gjort att jag vant mig vid värk och smärta och liksom kör på ändå…

     Om jag lyfter med rak arm ut från kroppen så gör det inte ont förrän jag kommer ganska högt, upp med armbågen mot örat så att säga.
     Om jag lyfter rakt framför kroppen börjar det göra ont strax under axelhöjd.
     Om jag lyfter snett framåt, som en svepande rörelse från sida till sida så gör det ont ganska direkt.
     Om jag drar armen bakom ryggen, som om jag ska klia mig mellan skulderbladen, gör det ont också. Är vanligtvis väldigt rörlig där, överrörlig.

 2. Va cool du ser ut med all tejp!! Ska oxå be om det vid mitt nästa besök!
  Tror också att det kan vara bra att total-vila en vecka eller så… Tog det väldigt stilla förr veckan (förutom att springa varvet då;) och axeln mådde mycket bättre såklart! Körde dock ett pass igår och det onda kom tillbaka 😦 så tyvärr blir det till att skynda långsamt och köra mycket rehab med mage och rygg.

 3. Här kommer sjukgymnasttipset! 😉 Jag tycker att du ska köra en rädda-axeln-vecka (7-10 dagar). Jag håller med naprapaten att det inte är någon fara om man inte blir sämre efter övningarna (de som bara gör lite ont alltså), men med tanke på allt annat som man utsätter axeln för i vardagen så tycker jag ändå man kan vinna på att minimera allt som provocerar smärtan, även på gymmet. Och alltså bara köra rehab och anti-inflammatoriskt.

  Var sitter smärtan förresten, mer exakt? 🙂

  P.s. Knäpp behån på framsidan!

  • Tackar! En rädda-axeln-vecka it is, ska dit igen nästa torsdag så kör tills dess så får vi se :-).

   Det gör mest ont fram på axeln, där tejpen blir ett kryss om du förstår. Det är mest där hon behandlar. Sen drar det och gör ont både bak i axeln och liksom i muskelfästet på armen (typ där tejpbitarna börjar) i vissa rörelser. men ”felet” (eller inklämningen enligt naprapaten) sitter där fram. Beror väl helt enkelt på att jag är svag där bak och axeln ramlar fram/ur position och så belastar jag med massa vikter och kettlebells och grejer. Eller va?!

   Ska knäppa bhn fram, hela påklädningsprocessen är dock lite obehaglig :-). För att inte tala om sportbh:arna, dra över huvudet! Ouch…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.