Så här blir du en morgontränare

En del av er är sååå imponerade över att jag går upp tidigt och tränar. Det är inget att imponeras av, det går alldeles utmärkt om man vill! Jag tyckte själv morgontränare var lite galna innan jag för 1,5 år sedan försökte själv. Nu; älskar´t! I alla fall i efterhand…Och det går att få in den rutinen om man vill.

Mina tips:

Bestäm dig för att du ska dra igång ett morgonträningsprojekt. Avsätt tre veckor då du lovar dig själv att hålla planen, no matter what. Börja i liten skala och kör till exempel ett morgonpass första veckan, två andra veckan, tre tredje veckan. Låt inget (förutom möjligtvis influensa och brutna ben) hindra dig. Tänk att det är en begränsad period och att du ska utvärdera om det är något för dig sen. Tre veckor av ditt liv kan du testa. Är det inget för dig sen? Återgå till att sova på mornarna!

Börja i liten skala. Jag körde väldigt lågintensivt på crossen första gångerna. Trodde inte att intervaller eller styrketräning på morgonen skulle funka för mig. Efter ett tag testade jag även det, det gick ju utmärkt! Men gå inte ut för hårt utan planera dina prova-på-veckor med eskalerande intensitet.

Experimentera med näringen. Kanske kan du köra på tom mage? Kanske måste du få något i dig innan? Om du är som jag har du inte massor av tid för att äta frukost, vänta ett tag och sedan träna. För mig funkar cardio, intervaller, på fastande mage. När jag kör kettlebells eller vanlig styrka dricker jag aminosyror eller proteinshake. Vill du inte dricka pulver kan du förbereda en liten smoothie som du sveper innan träningen*. Testa dig fram! Och ät ordentlig frukost direkt efter!

Förbered ALLT. Om du som jag ska vidare till jobbet direkt efter är det viktigt att allt är förberett för att morgonen ska vara effektiv. Lägg fram träningskläder och utrustningen om du tränar hemma, häng fram det du behöver till gymmet om du åker iväg. Ställ fram shaker med aminosyror/förbered smoothie eller vad du nu ska få i dig innan. Förbered frukosten du ska äta efter. Lägg fram kläderna du ska ha på dig, packa jobbväskor osv. Har du barn som ska till skola och dagis så lägg fram även deras kläder, packa deras väskor osv. Med lite rutin så går dessa förberedelser på några få minuter kvällen innan men sparar massor av tid (och stress!) på morgonen.

Gå och lägg dig i tid! Hur mycket sömn du behöver vet bara du. Jag lägger mig oftast mellan 21 och 22 och går upp vid 05 när jag morgontränar. Vill gärna ha (minst!) sju timmars sömn till vardags, då fungerar jag som bäst. Tar också sovmorgon i förskott någon gång i veckan eftersom jag älskar att sova…

När klockan ringer – GÅ UPP! Inget snoozande, inget funderande, inget förhandlande. Upp, på med kläderna (som ligger framme), svep i dig lite näring (som är förberedd) och sätt igång. Just do it.

NJUUUT av kicken morgonträning ger och den sköna känslan att ha klarat av dagens träning redan innan alla du känner knappt gnuggat sömnen ur ögonen :-).

Och förresten. Morgonträning har inget egensyfte. Om du är kvällstränare och trivs med det finns väl ingen anledning att ändra ett vinnande koncept? Jag är sjukt imponerad av alla som orkar träna efter jobbet! Troligtvis är de passen ännu mer effektiva och tyngre än mina morgonpass men för mig är det antingen morgonträning eller inget alls de flesta dagar. Då väljer jag morgonträning!

Är du sugen på att testa?

 

Imorse var det inte mycket fart på mig men det blev ett behagligt, svettigt återhämtningspass på crossen med lite längre medelintensiva intervaller varvat med magövningar. Kl. 04.50 ringde klockan. Kl 05.00 började jag trampa medan jag tittade på tv. Kl 05.50 var jag klar!
Imorse var det inte mycket fart på mig men det blev ett behagligt, svettigt återhämtningspass på crossen med lite längre medelintensiva intervaller varvat med magövningar. Kl. 04.50 ringde klockan. Kl 05.00 började jag trampa medan jag tittade på tv. Kl 05.50 var jag klar!

 

*Smoothietips: Lägg bär, frukt eller vad du nu har i din smoothie i blenderkannan eller den tillbringare du stavmixar smoothies i. Lämna i kylen. På morgonen fyller du på med vatten/mjölk/yoghurt eller vilken vätska du föredrar och mixar ihop. Klart!

13 reaktioner på ”Så här blir du en morgontränare

 1. Bästa inlägget! Är en rätt nyfrälst morgontränare som har gjort några tappra försök att inspirerar mina medmänniskor. Länkar till ditt inlägg (hoppas de e ok?) så nu har snoozarna inga undanflykter! Keep up the good work!!!!

 2. Jag håller med om allt! Jag trodde inte jag var en morgontränare, jag är (var!) sjukt trött och kräver (krävde!) frukost. Men, skulle jag få ihop träning med min träningskompis, vardagen och orken – så var morgonen enda alternativet. Fastande mage blev det också, jag hade ingen matlust kl 5, blev för mätt dessutom. ”Drick kaffe före träning” var en tanke – men nej, det skvalpar ju bara runt där i den tomma magen! Nä, morgonträning på fastande mage, och sen dagens första kaffe som en ultimat belöning för sin prestation!

  Jag gillar min träning, men säger ändå ”skönt att ha det gjort” vilket man ofta säger om tråkiga saker. Men jag gillar att ha det gjort av planeringsskäl, jag slipper styra upp vardag, barn, familj, mat, tid på eftermiddagen/kvällen. Och jag slipper massa folk i gymmet!

 3. Jag har varit dålig på morgonträning ett tag, men nu ska det bli ordning igen. Kanske inte alla pass, men i alla fall de dagar jag vet det kan strula till sig på e.m/kvällen. Tack igen 🙂

 4. Tack för tipset! Och här kommer ett från mig – ha i en msk kokosmjöl i smoothien. Den blir superkrämig, kokosig och innehåller mer fibrer. Bara fina grejer. 😉

 5. Mycket bra tips! Jag har ju varit en morgontränare och vet hur underbart det är att kicka igång dagen med träning och sen vara klar på kvällen. Ska börja lite sakta att återinföra det. Idag var det så nära att jag struntade i träningen, sonen hade svårt att sova och kl var strax efter 8 innan han sov. Men jag kastade på mig kläderna gick ut och sprang intervaller innan det blev mörkt. Klar på 30 nöjd och glad. Nu sängen.

 6. Jag tränar bäst på morgonen, helst på tom mage, men ändå tränar jag bara så de dagar jag börjar sent. Skitdumt, när man tänker efter. Nu kommer ju solen oxå, jag testar!

 7. Grymt inspirerande inlägg! Jag hatar (ok starkt ord men…) att träna på morgonen. Men jag inser att jag snart MÅSTE för att överhuvud taget hinna med det (skrev om det häromdagen). Jag kanske ska testa nu när det är lite ljusare på morgonen och köra lugnt.
  Tack för att du sådde ett frö! 🙂

 8. Och vips så har man blivit en morgontränare! Har kört två pass den här veckan och funderar på ett tredje. Sa hon som är sååååå morgontrött!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.