Morgonträning 2.0

Morgontränad och klar och något nytt på spåren. ”Vaddå”, undrar ni ”det är väl inget nytt med morgonträning?”

Nej, morgonträning har varit en del av min vardag ett bra tag nu. Det började hösten 2011 i mitt lilla hemmagym. Sedan maj-juni förra året har jag dessutom börjat hänga på gymmets lås vid 05.00 vissa dagar för att köra gympass medan normala människor fortfarande drömmer sött. Så nej, morgonträning är inget nytt. Men idag har jag återigen tagit mig till gymmet i stan för innan-jobbet-träningen. Så vad är skillnaden?

Scenario 1: Jag går upp, drar på mig träningskläder, smyger ner och plockar med min förpackade påse med skor, shaker med aminosyror etc och åker till lillgymmet nära vårt hem. Väl där klunkar jag i mig aminosyrorna och medan jag fortfarande är rätt yrvaken och smått förvirrad värmer jag upp och drar igång dagens övningar. Det blir ett bra pass men med lite mindre kraft och energi än om jag tränat senare på dagen. Eftersom jag är lite tidspressad (missar jag kl 7-bussen så blir jag alltför sen till jobbet) så skyndar jag hem, äter frukost, duschar och klär på mig och drar iväg mot buss och jobb. Anländer till jobbet vid 7.40 och drar igång, färdigtränad och klar.

Scenario 2: Jag går upp, drar på mig träningskläder, smyger ner och äter frukost (idag: knäcke med ägg och lättmajo, ett glas mjölk). Drar på mig ytterkläder, stoppar ner lunchlådan i den förpackade gymväskan och går till bussen. Sitter och småslumrar och dricker te på väg till stan, traskar mot gymmet och efter en kort uppvärmning kör jag igång med dagens pass (idag: bröst, axlar och core med tabataintervaller insprängt under passet). Duschar och fixar och går till jobbet som ligger ett par kvarter bort. Är igång vid 08.10, färdigtränad och klar.

Skillnaden?

Fördelar: I scenario 2 äter jag frukost, den hinner landa lite i magen innan passet och kroppen hinner vakna till lite mer. Kvaliteten på passet känns lite högre, lite mer tryck i kroppen. Just nu, mitt i smällkalla vintern, slipper jag också hela skrapa-bilrutor-och-frysa-ihjäl-mankemanget och har inte samma tidspress under passet, jag behöver inte passa en buss och om jag är på jobbet 08:08 eller 08:12 har ingen betydelse. Jag får också lite ”sovmorgon”. När jag morgontränar hemma går jag upp 04:50. När jag ska ta första bussen till stan går jag upp 05:20. En hel halvtimme extra!

Nackdelar: Jag måste packa och släpa på gymväska men det är faktiskt inte så besvärligt. Jag får sova lite längre men kommer också igång lite senare på jobbet, något jag inte alltid har marginaler till. Och så är det utmaningen med eftersvettningarna… Jag svettas GALET mycket. Efter förra veckans bodybalance-pass var det inget problem, det är så pass lugnt och avslutas med avslappning att jag var färdigsvettad när jag kom tillbaka till omklädningsrummet. Idag avslutade jag med intervaller och svetten rann när jag gick mot duschen. Väl där möttes jag av något bastu-problem så hela rummet hade tropisk temperatur. Det fick bli en snabb dusch och sedan fly till jobbet där jag sminkade och fixade mig efter bästa förmåga…

 

Det kan verka märkligt för er men faktum är att det här känns smått revolutionerande! Jag har plötsligt ett komplement till mina vanliga träningsrutiner, ett sätt att få fördelarna med morgonträning kombinerat med fördelarna av att ha lite mer energi och pigghet i kroppen. Det funkar inte jämt, jag har fortfarande diverse livspusselbitar att anpassa mig efter men det är en möjlighet. En möjlighet som jag siktar på att utnyttja åtminstone en gång i veckan. Undrar ni varför i hela friden jag inte kommit på detta tidigare? Tja, ibland ser man inte skogen för alla träd…

Lite smått måndagsseg även efter träning får jag erkänna...
Här skulle det varit en före-bild på yrvaken Beatatjata och en efter-bild på superenergisk Beatatjata. Men jag är lite smått måndagsseg även efter träningen får jag erkänna…

Har ni sett över era träningsrutiner lately? Kanske uppenbarar sig helt nya möjligheter!

 

EDIT: Kollade tidtabellen igen och insåg att det går en buss tidigare än jag trott! Så går jag upp kl 5 istället så sparar jag 20 minuter och behöver inte knapra på arbetstiden för att få ihop det. Win!

20 reaktioner på ”Morgonträning 2.0

  1. Låter jättehärligt! Min nya träningsrutin är ju ganska lyxig: lämnar storasystern på skolan och åker sedan direkt till gymmet och tränar. Två ggr i veckan kan jag göra det, övriga pass får bli kvällstid. Men att träna på förmiddagen passar mig väääldigt bra just nu! 🙂

  2. Vad bra att du upptäckt en ny tid 🙂 Jag var oxå på gymmet tidigt idag, har inte morgontränt på länge men det är ju så skönt att vara klar och slippa ta det nu när barnen sover. Jag har faktiskt insett på sistone att helgträna med barnen går finfint. Det har det gjort tidigare med men nu går det ännu bättre, de leker och leker som aldrig förr. Sonen kan tom säga ”mamma du ska väl ner och träna” 🙂 Så nu spar jag en del pass till helgen och vilar i veckan istället.

    • Det går väl i perioder allt det där, antar jag! Just nu känns det jätteskönt om jag kan få en ledig dag på helgen så då blir det veckoträning istället… Barnens behov styr antar jag, som i allt annat 🙂

  3. Säger som de andra, vad FIN du är! Fantastisk hy:) Tack för tankar runt hur man fixar morgonpusslet. Denna veckan vilar jag när jag är på konferens för jag orkar inte vara strulig.. Jag delar rum med någon jag inte känner så jag ska försöka att vara så okrånglig det går…_) Kram!

  4. För mig funkar det hyfsat att träna på morgonen om jag gör det på gymmet. Då går jag upp 05.25 och är där 06.00. Då har jag hunnit vakna men får stressa igenom passet och duschen och allt eftersom jag samåker, men det är det värt ibland, att få komma hem direkt efter jobbet. Att träna hemma skulle jag nog inte fixa, det skulle vara för tätt inpå och så skulle jag väcka hela huset. Jag behöver den där köldknäppen i bilen för att komma till sans innan passet. Fast det är klart, jag skulle ju kunna gå ut och skrapa rutorna och sen gå in igen. Då har jag ju förberett inför åkandet till jobbet sen 🙂

  5. Vad du är bra! Du lägger pusslet så fint. Du är en inspiration. En dag kanske jag kommer ta mig ur sängen och träna på morgonen. En dag. kram

  6. Jag som förr var en kvällstränare hemma (tränade oftast mellan 20-21) har nu blivit en morgontränare på gym (är ibland där redan 5.15). Och det funkar fast jag förr sa att det inte skulle göra det. Bästa tiden att träna är på helgerna på förmiddagen efter sovmorgon och frukost.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.