Resonemang à la Beatatjata – Vitaminer och annat bös

Mina träningstajts (alltså bloggaren, inte mina tajts. Jag har inte blivit helt tossig…) frågar idag om vi äter några kosttillskott och vitaminer och i så fall vilka.

Så här tänker jag (och inte bara om vitaminer och sånt utan om det mesta. Jag är en okritisk konsument. Får nog skriva mer om det någon gång…). Hursomhelst, så här tänker jag:

Jag äter ganska varierat, mycket grönsaker, mycket fisk och borde därför få i mig det mesta av det man behöver. Förmodligen inte D-vitamin så här års även om jag försöker komma ut i dagsljus varje dag. Jag går ju inte NAKEN i dagsljus så här års (eller någonsin, för den delen) och det är ju i huden vi omvandlar vad-det-nu-är till d-vitamin. Så någon form av vitamintillskott kan nog vara bra.

Och även om jag äter mycket fisk, nötter och avokado så SKADAR det ju inte att få i sig mer omega 3, det är nyttigt. Fast man ska inte få för mycket av…omega 6? Eller är det 9? Eller 17?!

Och anti-oxidanter och sånt är också bra. Och pro-biotika. Och allt vad det nu är…

Och samtidigt finns det de som säger att man INTE bör äta tillskott. Särskilt inte om man redan når sina nivåer via maten. Det kan vara…farligt? Vissa vitaminer (A vet jag att man inte ska få i sig för mycket av). Och oljan och anti-oxidanterna och det andra? Vet inte.

Och så finns det de första igen, som säger att man kissar ut eventuellt överskott av de flesta vitaminer så det är inte farligt, men kanske onödigt (att lägga pengar på? Farligt för miljön? Inte vet jag…).

 

Ganska snurriga och motsägelsefulla bud kan man (jag) tycka. Så därför väljer jag den svenska, gyllene, lagoma medelvägen och äter tillskott ibland. Jag har en burk multivitamin hemma från senaste graviditeten (kan alltså ha passerat bäst-före-datum…). Full med diverse vanliga vitaminer, folsyra och sånt där ni vet. Lite järn och grejer också. Jag kanske kommer ihåg att ta en sån någon gång i veckan. Den är köpt på apoteket efter rekommendation av barnmorskan och därmed okejas den i mitt huvud med argumentet ”det är ett proffs som har sagt det så då är den nog bra”. Mer research än så orkar jag inte ägna mig åt.

På jobbet har jag nedanstående kartonger som jag fick på bloggträffen i Växjö i höstas. En eller två dagar i veckan kommer jag ihåg att ta. En kapsel med vitaminer, en med anti-oxidanter. Och så kapslar med krillolja. Jag har ingen aning om innehållet egentligen (de skulle kunna vara fullproppade med arsenik for all I know men då antar jag att jag hade märkt något…). Jag har ju fått dem av Maria Mollstedt och okejar dem därmed med argumentet ”det är ett proffs som har gett mig dem så då är de nog bra”.

Och är de nu INTE bra så är det ju lugnt. Jag tar ju dem bara max hälften av tiden så det borde jämna ut sig, eller?!

Säkert bra.
Säkert bra.

 

Hur tänker ni?

 

 

7 reaktioner på ”Resonemang à la Beatatjata – Vitaminer och annat bös

 1. haha, jag är väldigt lik dig i detta fall. Har en burk D-vitamin och en burk med omega-3 men glömmer äta de. Händer lite då och då när jag får ett infall…

 2. Oj. Jag tänker nog lite som du. Fast jag äter inte alls lika varierat (fisk är jag jättedålig på till exempel) och jag är en perioder vad gäller mitt multivitamin Quinna-tillskott (dvs tar den tre dagar och glömmer sen i tre månader). Borde nog läsa på lite mer om det där.

  Om du får några riktigt bra råd/direktiv får du gärna dela med dig i bloggen. Det är ju en hel djungel där ute vad man egentligen ska äta!

 3. Jag tänker att du resonerar resonligt kring d där tillskotten av vitamin/mineral och fettsyre-sort 🙂
  Äter man med ett underskott – dvs att man tappar vikt – så är risken större att man inte får i sig allt man behöver för att må bra. En annan risk är att man inte varierar sin kost tillräckligt (kanske äter frukt/grönsaker osv men bara av samma sort, vecka ut och vecka in) – då kan d däringa tillskotten komma till nytta (bäst är såklart att även börja variera sin kost). Ytterligare en anledning är om man äter en kost fattig på kolhydrater…då kan ett tillskott komplettera.

  Vidare kan de som tränar hårt behöva komplettera sin kost med vissa mineraler som zink och magnesium – men då är det ett mer riktat tillskott som ZMA exempelvis…

  Rörde jag kanske till det ännu mer nu :I
  Önskar dig en trevlig helg!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.