Embargo

Min så kallade balans har blivit lite väl liberal på sistone… Förra veckan blev det lite sådär, många bra val när jag var iväg i Stockholm men också en hel del njutningar utöver vanligheten. Helgen var som mitt tidigare liv, inte bra någonstans. Och det spillde till viss del över på måndagen. Och på tisdagen. Och ja, på idag… Ni är säkert många som känner igen er: man kommer in i en dålig vana och även om kroppen först protesterar och längtan tillbaka till en renare vana är stark så vänjer man sig snabbt. Blir bekväm med något som faktiskt inte gör något positivt alls för hälsan och passerar den måttliga njutningen, den normala balansen, med råge. Det blir bara…ganska äckligt men ändå ett sug. You know?

Så vill jag inte ha det. Jag mår inte bra, jag har sämre energinivåer, inte samma tryck i träningen, sover sämre och känner mig (för första gången på mycket, mycket länge) inte fin. Det är inte att jag förändras så värst mycket, visst binder jag vatten och är lite fluffigare än vanligt men det är klart att jag fortfarande är fin (bye bye Jante!). Det är bara det att när jag äter bra (balanserat!) och tränar hårt så känner jag mig fin också. På alla sätt, inifrån och ut. Så varför byter jag den härliga känslan mot kvällsmys med chips och choklad?

Ja, anledningarna är rent konkret dålig planering och stress men jag har ju faktiskt verktygen för att ta mig ur det. Och det ska jag göra också, på mitt sätt. Genom bra mat, hälsosam balans och hård träning. Same, same.

Men också med ett litet tillägg. Jag inför ett december-embargo på ”vanligt” godis och snacks. Jag gillar inte förbud, det vet ni, men det här är ett ”tillfälligt hinder för någonting”. Grejen är att december är full av massa specialgrejer som man ”ska” (vill!) njuta av. De förekommer inte under övriga 11 månader men just i december vill jag äta lussekatter, skumtomtar, pepparkakor, risgrynsgröt, julmust, vörtbröd och allt vad det är. Givetvis måste jag inte. Självklart finns det mer hälsosamma substitut om man önskar. Men jag VILL kunna njuta av dessa saker i måttlig mängd i juletid. Samtidigt behåller jag mina vanliga treats i form av chips, choklad och lösgodis. Jag äter inte mer chips och choklad, jag äter lika mycket som vanligt men jag äter också lussekatter och skumtomtar. Ni fattar? Ekvationen går inte ihop. Så därför väljer jag juliga treats i december och de vanliga får ett embargo lagt på sig tills nästa år.

Fortfarande balans, fortfarande vardagsmat och sällanmat till helgen, fortfarande medvetna och måttliga val men med en juleknorr. Pun intended.

 

10 reaktioner på ”Embargo

 1. Det där är mina ord exakt! Känner mig rund och fluffig och inte ett dugg fin. Gasig och trött och slö och lite ont överallt… och lite lagom förkyld mest hela tiden… Hörde dina ord ”bra val” i huvudet hela dagen igår och det höll mig uppe rätt bra. Valde tex bort saffransbullen med mandelmassa till förmån för keso med hallon och banan och kände mig rätt nöjd. Kom då fram till att ”bra val” får bli mitt ledord i decembermörkret. Min plan var en träningssatsning i dec, men så länge förkylningen hänger i är det inget alternativ. Bra val kan man däremot alltid göra… om man har sinnesnärvaro nog. Ha en go dag, vännen

  • Helt rätt, bra val kan man alltid göra. Och just det där att stoppa innan man stoppat i sig dubbelt så mycket än man tänkt… För det är klart att man kan gotta sig ibland! Du är inte rund och fluffig någonstans men jag förstår känslan. Kanske blir lite tajt med ett kb-pass på lördag… Eller vad säger du? Hänga med till gymmet på fredag? Köra något på söndag? Om du är frisk förstås!!

   • Så fort jag är frisk är jag på.. efter att jag bundit alla dessa 90 kransar och klätt luciakronan då… Prioriteringar du vet..

 2. I hear ya sister. Jag är precis där du är, just nu. Stressad av flytten gör inte saken bättre – eller? Egentligen borde jag verkligen äta bra, träna bra för att minska stressen, nu blir det liksom dubbelt upp och så ett gäng dåligt samvete på det och precis den där ”jag känner mig inte fin”-känslan. Gaaah. Det känns skönt ändå att vi båda lärt oss hur vi faktiskt kommer tillbaks, även om det krävs en kraftansträngning. Kram på’rej!! ❤

  • Vi ”flyttade” ju lite i helgen och det var helt omöjligt att finna tid eller ork till matlagning och träning. Visst, det hade säkert hjälpt på sätt och vis men det är sannerligen dränerande att flytta – både fysiskt och mentalt! Så don´t beat yourself up, snart är ni på plats och vanliga rutiner återkommer.

 3. Vet precis hur du känner! När jag ska komma ur en tillfällig svacka brukar jag också ta i lite med hårdhandskarna (godis-stop eller liknande. Då hjälper jag hjärnan att slippa tänka på det där man egentligen vill ha. Det är stop. Efter några dagar brukar jag vara inne i den positiva spiralen igen, känslan du beskriver att känna sig fin innifrån och ut kommer tillbaka och helt plötsligt kan man återigen gå tillbaka till att äta det där man ”unnar sig” lite måttligt! Balans var det ja:) Det är det jag jobbar med varje dag och jag är helt övertygad att det är min nyckel till framgång i den här resan jag precis påbörjat… Önskar dig en fin december! (tips som du säkert redan vet: ta pepparkakskrydda på keson eller kesellan + några mandlar och russin i om
  man vill lyxa till det;)) Hälsningar Åsa

  • Samma här, jag är tillbaka i den positiva vanan på några dagar, är inte en så stor grej faktiskt (längre). Det gäller bara att stanna upp och inse var man är…

   Egentligen är jag inte så galen i pepparkakor. Bara med mögelost på. Och det passar nog inte till keson 😉

 4. Jag känner igen mig i det där att känna sig fin när man tränar och äter mat som kroppen mår gott av. Aldrig har jag känt mig så snygg som när jag kände mig stark av träningen, nu vill jag komma tillbaka till den känslan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.