Tips från coachen: Uppvärmning!

That sneaky little bi coach har en tendens att få pass att se relativt enkla ut på papper och sen dör man under genomförandet och undrar lite ”vad hände?!”. Så var dagens kettlebellpass som liksom är crossfitinspirerat. Jag tror jag luras av uppdelningen. Först uppvärmning, sen lite tyngre styrkeövningar i få repetitioner, sedan en cirkel med blott tre övningar i repetitionsföljden 21-15-9 och till sist en AMRAP (as many rounds as possible) på fem minuter. Piece of cake? Inte för mig, inte imorse i alla fall. Det var lite segt, jag var trött. Men det är ett smart upplägg för jag tar mig igenom varje block för sig och det tar inte lång stund och sen är det bara att ge sig i kast med nästa. Och 30-40 minuter senare är man en blöt clueless pöl. Sneaky sneaky.

En annan sneaky och bra sak som jag lärt mig att uppskatta under de här månaderna med Helena som coach är uppvärmning ”på riktigt”. Innan har jag i regel ställt på mig crosstrainern i 10 minuter och sedan kört igång med passet. Uppvärmd i kroppen på sätt och vis men ändå fortfarande stel, särskild på morgonen. Helena har försökt lära mig att uppvärmningen räknas, eller kanske att jag ska se till att uppvärmningen räknas. Att den är en del av passet. Inte bara något man klarar av innan för att sedan ge sig på den ”riktiga” träningen.

På morgonen gör jag ofta en egen miniuppvärmning med käpp först, lite rörlighet för att mjuka upp min stela rygg och mina axlar som jag ofta har ont i, lite höftrullningar och fotflexande. Bara för att väcka morgonstela leder till liv. Sen följer oftast en ”jobbig” uppvärmning à la Helena. Idag var det två varv av en cirkel, 10 repetitioner på varje övning: Benböj, utfall, höftlyft och burpees. För en sån som jag är detta som riktig träning, åtminstone nästan, jag kör utan vikter. Fick pusta ut en stund efter första varvet innan jag gav mig på det andra. Sen var jag varm, svettig, flåsig och även uppmjukad i rygg och höfter på ett sätt som crosstrainer-uppvärmningen inte ger mig. Jag är igång med träningen direkt och det känns som att jag gjort något ordentligt, inte ”bara” värmt upp. Sneaky och smart! Testa själva!

 

22 reaktioner på ”Tips från coachen: Uppvärmning!

 1. Tycker det är svårt med uppvärmning när jag tränar hemma. Detta var ju jätte bra tips.köra ett extra varv i en cirkel men utan vikter. När lilleman somnat blir det ett superset pass från Olga. Typiskt att han just nu vägrar somna själv ikväll när inte pappan är hemma. Vill helst vara färdigtränad till Lykke som börjar 21.

 2. Bra jobbat idag!! Och det är såklart att jag har planerat upplägget just precis så där bara för att jag VET att du kan pressa dig till max då. Det gäller att lura den där hjärnan till att prestera stordåd hela tiden 🙂 Och uppvärmningen ÄR träning!

  Alltså, det här går ju hur bra som helst, det är liksom bara benträningen kvar. Det där sista lilla steget över till ”jag älskar att träna ben och jag är så himla stark i dem”. Kommer snart! 😉

  • Jag vet, du är smart och sneaky :-). Getting there ang benträningen också tror jag minsann. I alla fall hatar jag det inte längre, I´m switzerland :-).

 3. Hm… borde lyssna på det där… jag är skitdålig på uppvärmning. Jag kör crosstrainer. Jag VET att jag borde tänka om men 10 minuter uppvärmning och så ett pass på det som tar tid helt plötsligt är mina korta intensiva pass ett minne blott… eller?

  • Ja, det ÄR ju träning men ändå lättare än det som kommer efter… Jag tycker det är suveränt men det har varit lite mentalt jobbigt, har ju velat stå på crossen och tänka på ingenting i 10 minuter. Men numera tycker jag det är dödstråkigt, vill ju komma igång 🙂

  • Nä, jag har förstått det! Nu kan jag ta i mer under passet istället, när jag väl lassar på med vikter. Innan har jag ju fått fortsätta uppvärmningen så att säga, har inte varit redo för tyngderna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.