Kvalitet framför kvantitet

Coachen och jag har haft uppe diskussionen tidigare men i synnerhet den här veckan när jag har stressat över all stress och över det faktum att jag inte riktigt fått ihop det med träningen. Jag har insett att jag är väldigt kvantitetstyrd! Att få in rätt antal träningspass har blivit viktigare än kvaliteten på passen. På något sätt har det slagit slint i skallen på mig och jag hakar upp mig på att jag ska träna fem pass i veckan och får jag inte ihop fem pass så är det en misslyckad vecka.

Ganska löjligt när jag ser det så här svart på vitt men inte desto mindre sant.

Förra veckan tränade jag alla mina pass. Bra, dessutom! Har jag det i minnet när jag gnäller över denna ”misslyckade” veckan? Nej. Trots att anledningen till missade träningspass stavas dålig sömn, mycket arbete och jobbig magkatarr snarare än ren lättja eller brist på träningslust. Och ju närmare veckans slut jag kommer så börjar jag tänka att det kanske går ändå, går att få ihop alla pass…

Rewind till Beatatjata igår morse. Jag åkte till gymmet vid 5, värmde upp och åkte hem igen. Hade inte någon som helst kraft, hade jätteont i magen och ville bara gråta av trötthet. Åt istället en stor och lugn frukost och hade sedan en lång och väldigt effektiv dag på jobbet. Men i huvudet såg det ut så här: ”Okej, inget träningspass imorse. Och ikväll är det hälsoinspiratörsutbildningen, den går ju utanför min planering men blir i alla fall ett träningspass. Sen skulle jag kunna köra kettlebellpasset imorgon bitti innan jobbet. Och om jag hinner sluta lite tidigare, eller om det är ok med Barnafadern att han gör fredagsmysfixet själv så kan jag åka till gymmet på eftermiddagen och köra mitt överkroppspass. Och sen på lördag morgon kan jag ta benpasset, precis som planerat. Och sen på söndag är vi ju på Holmen och då blir det kettlebells. Då har jag ju fått in alla mina pass!

Tror jag verkligen att jag kan köra fyra pass på raken (kväll, morgon, kväll, morgon) med riktigt bra tryck? Fyra pass på 36 timmar och köra riktigt tungt och fokuserat och få bra resultat? Dessutom under nuvarande, stressade, förutsättningar? Nej, det tro jag faktiskt inte. Och ändå så blir svidet i magen bara värre när jag överväger att strunta i ett eller flera pass, fast det egentligen borde innebära en lättnad.

Så coachen gick in och bestämde att jag inte får träna idag. Vare sig morgon eller kväll. Kanske imorgon och på söndag men bara om min mentala status uppfyller en rad kriterier. Oerhört svår läxa, jag är faktiskt förvånad över hur jag reagerar. Jag ser en måndag utan träning, en onsdag utan träning och en fredag utan träning istället för grymma intervaller i tisdags, ett roligt och nytt träningspass på torsdagen och eventuellt helgträning med både gym och kettlebells. Med andra ord är detta en väldigt viktig läxa. Kvalitet före kvantitet.

Och den här bilden har med inlägget att göra för att… Jag försöker tänka kvalitet framför kvantitet när jag köper kläder numera?! I alla fall ytterligare en favvo som jag skulle vilja bo i, den här mjukis-koft-tröj-kavaj-saken från House of Lola. Mina nya Levi´s Curve ID-jeans (i storlek 29!!) som nästan är som mysbyxor i mjukhet. Och så min ängel, som kära Vern gett mig. På den lilla plattan står det ”Änglar finns – du är en”. Mina vänner håller definitivt högsta kvalitet!!

14 reaktioner på ”Kvalitet framför kvantitet

 1. Du har rätt, egentligen borde målet vara att klura ut hur många pass per vila man kan köra med grymt tryck, samt hur ofta de bör ligga för att det ska bli perfa. Men jag håller med, lättast är att översatsa och då blir man ju besviken hur man än gör!

 2. Min kommentar som jag skrev tidigare försvann, Sen jag började jobba efter mammaledigheten ser jag faktiskt en pw som ett ”träningspass”, sitta inne på rumpan (vi har höj/sänkbaraskrivbord.. men tror du jag utnyttjar det?) hela dagarna så är det otroligt gott att komma iväg en sväng efter barnen lagt sig. Rensa tankarna och få luft. Nu kör jag styrka 4 dagar i veckan och lägger till pw’s när jag orkar. Det fungerar för mig, men passen får vara max 40-45 minuter. Ha en härlig höstledighet.

  • Det låter klokt, faktiskt! Jag försöker också vara noga med vardagsmotionen, sitter också vid ett skrivbord (dock rätt bra på att utnyttja höj och sänkbart! Ett tips är att se till att stå vid dagens slut, lämna bordet uppe så att nästa dag startar stående också!)

 3. Jag tror det är svårt att få till fem pass i veckan året runt. Bättre att ha tre pass och resten är bonus. Jag har tre pass på schemat men ibland är även det svårt då barnen har sina aktiviteter och mannen ska träna och det ska storhandlads( som nästan är ett träningspass isig, i alla fall mentalt om man måste ha tre barn med sig till affären). Men med bara tre pass i schemat så är det lättare att stuva om utan att ett annat pass blir lidande. Men jag skulle tro att jag får fler pass i nästa upplägg av coach Olga. För min del så är jag ju på viktminskningsresa så jag gör bara som coachen föreslår, men när resan är klar hoppas jag att tre pass borde räcka , eller det blir bara underhåll och ingen förbättring om man bara kör tre?? Så många verkar köra fem och jag förstår att många inte får till det. Oj vad lång kommentar det blev.

  • Ja, det är nog svårt att vara konsekvent konstant. Samtidigt beror det ju på upplägg och hur man tänker. Jag tränar hellre fem kortare pass än tre längre – i regel är det lättare att få till i mitt schema. Men just den här veckan skulle nog tre längre varit bättre. Kanske man behöver tänka mer flexibelt?

 4. Exakt så håller jag också på. Sen är man ännu mer stressad när passet är gjort för man hade egentligen inte tid. Galet men det blir lätt så.

 5. Jag har ett armband där det står ”Never run faster than your guardian angels can fly”
  Det kan tolkas på många sätt med ett av dem är att ta det lite lugnt ibland 😉
  Men jag håller med, det är svårt att sätta kvalitet framför kvantitet.

 6. Känner igen mig i mycket av det du skriver. Jag tycker inte heller jag tränat bra om inte alla 5 passen är gjorda. Men jag jobbar oxå på det. Måste kunna finna ro i att bara fått till ev tre bra pass under en vecka. Förra v var jag så trött mentalt, var riktigt skönt att lägga träningen på hyllan, i slutet av veckan kom suget igen.
  Vilket jättefint halsband. Har en vän som passar så bra på texten, kanske härmar Vern lite om det är ok!?

  • Härma på! Knäppt att man (i mitt fall åtminstone) ska gå från att aldrig någonsin träna och inte tänka på det till att bli lite knäpp i skallen för att man inte tränar ”tillräckligt”…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.