Hösten – SOND 2012: Jakten på den eftertraktade balansen

 

En sond kan vara något som skickas ut för att finna något. Det säger Wikipedia och ni vet väl att wikipedia alltid har rätt? Min höst ska i alla fall handla om just det – att finna balansen.

 

Innan sommaren pratade jag om att jag skulle ha en fokusmånad i september, kanske köra Fitnessfighten. Jag funderade också på mitt övergripande mål att nå den där eftertraktade balansen. Min balans, på riktigt och för alltid. Precis som jag beskrivit i min Plan 2012 och i mitt kostmanifest. Jag tog kontakt med Helena eftersom hon vid flera tillfällen beskrivit balansen precis så som jag vill ha den.

I vår inledande kommunikation fick jag några saker att tänka på och jag insåg en sak – ingen fokusmånad nu. Jag har lyckats så bra hittills, jag har kört fokuserat och gått ner i vikt/förlorat centimetrar men i perioderna efter fokusmånaderna har jag inte lyckats hitta den där vardagsbalansen. Jag har nått mål efter mål men inte just det viktiga målet. Så fokusperioder kan jag, det funkar men inte för det här syftet. Då försvann Fitnessfighten ur bilden och istället formades en hel höst kring balansen.

Jag ville ha stöttning under den här resan och den stöttningen fann jag i Helena. När det gäller kosten vet jag vad jag ska göra, hur jag ska äta – jag gör det bara inte hela tiden. Jag vill ha en vägledande hand i ryggen på min färd. När det gäller träningen är jag fortfarande nybörjare och uppskattar inputen från ett proffs. Dessutom är jag en alldeles för snäll och god person för att tänka ut riktigt elaka och utvecklande upplägg ;-).

 

Så tanken med de här månaderna är att nöööööta in min vardag. Nöta, nöta, nöta. Kontinuitet! Äta bra och varierat och hälsosamt. Och så lite festligare tillfällen på helgen. Så enkelt, egentligen.

Och så massor av träning, förstås. Som coachen står för! Jag kommer berätta så mycket jag kan men kan redan nu avslöja att hon har ett periodiseringstänk för de här månaderna. Lite back to basic till en början, tyngre under månad två, jättetungt månad tre och mer uthållighetsbetonat månad fyra. Uppblandat med löpning och annan cardio, hemska cirkelpass och tabatas och crossfitinspirerade elakheter. Jag kommer hata det. Jag kommer älska det.

Mål då? Målet är balansen och resan är målet kan man lite flummigt säga. Jag har inga utseendemässiga mål men kommer hålla koll på vikt, mått och fotografier. Jag är övertygad om att det kommer synas där att jag sköter mig, så att säga, men jag kommer inte satsa på ”minus x kilon på x månader”. Jag vill saker förstås. Få ner den amerikanska jättemuffinsen till en mer modest cupcake. Synliggöra musklerna lite. Jobba med proportionerna. Men jag sätter inga specifika mål, det kommer bara synas när jag hittat rätt. Tror jag i alla fall!

Prestationsmässigt så är det armhävningarna som fortfarande är målet med stort M. Och att helt enkelt överleva allt Helena vill utsätta mig för… Kanske utkristalliserar sig andra saker längs vägen, vi får väl se!

Det finns andra balanstankar också. Det där med hälsan, vardagen, jobbet, familjen, vännerna, kyrkan och alla andra ingredienser i mitt liv. Men de tankarna behåller jag för mig själv, åtminstone tills vidare.

 

Och förresten, SOND står så klart för september, oktober, november, december!

 

Hur låter detta tycker ni? Hur är er balans? Och vad planerar ni för roligheter under hösten?!

16 reaktioner på ”Hösten – SOND 2012: Jakten på den eftertraktade balansen

 1. @ Lina: Åh vad spännande! Då får vi klaga till varandra när det är hemskt 😉

  @ Therese: Hyfsad balans men jag vill ju vidare, bli av med lite fler hjärnspöken och forma kroppen mer… Ska bli jätteintressant att höra om FF!

  @ Maria S: samma här, hålla det gottiga till en dag, det är verkligen en utmaning. Samtidigt behöver jag få in det där tänket att det liksom är livet och en liten utsvävning utöver det behöver inte betyda urspårning hela veckan. En svala gör ingen sommar, en affärslunch gör inget fetto liksom. Lycka till med tjejmilen!!

  @ Betty: Allt är möjligt för den som tror! Och jag tror på dig!

  @ Sara: Men du, du har ju stenkoll. Och man måste ju inte vara superplanerad till 1 sept, du kan ju köra en pt-månad eller två precis när du vill, om du vill. Du tränar, du äter rätt – det är ju inte som att du sitter och väntar under tiden!

 2. Åh, det låter så himla bra! Blir nästan lite avundsjuk på hur bra du har hösten planerad. Själv är jag lite villrådig med hur och vad och hur mycket jag ska göra. Allra viktigast BALANS för mig med, men just nu känns träningen lite spretig, vet inte riktigt vad jag vill. Jag vill sååå gärna ha PT igEn men just nu har vi så himla mycket stors grejer på gång i livet så jag vet inte om jag kommer vara fokuserad nog för det. Väntar någon vecka till innan jag tar beslutet. Under tiden inspireras jag massor av dig!!!

 3. Det låter toppen Beata!!! Jag har en massa roligheter på gång, nästan för mycket och min höst kommer också att handla om balans, att hinna med allt detta på ett balanserat sätt 🙂 Är det möjligt????

 4. Som du vet innehåller min höst oxå hjälp av Helena. Jag är laddad och det ska bli så kul att dra igång med passen på riktigt nästa vecka. Jag vill styrketräna mer. Jag har inte heller några vikt/cm mål. Vad gäller kosten har jag rätt bra koll MEN jag måste komma till att äta det gottiga på en och samma dag, här ligger mitt fokus.
  Men först vill jag att mitt kli i halsen försvinner så jag kan springa Tjejmilen på lördag på en bättre tid än förra året.

 5. Och jag som tyckt att du haft en bra balans redan, inte många gram + under sommaren. Ska bli jättekul att följa dig! Jag kommer köra FF i september och sen får vi se för oktober – december. Har inte riktigt bestämt, så jag återkommer. 🙂

 6. Jag har oxå anlitat Helena och hoppas på att få lite ”balans! vad gäller maten och mer ordning på träningen 🙂

 7. @ Lotta: Du har ju ständigt fokus, vad du än gör! Tycker ditt tänk är jättebra i alla fall och så skönt att du kommit så långt mentalt. Du inspirerar!

  @ Emma L: Kanske hamnade i skräpposten? För du är så himla jobbig?! Haha, skojar bara, vet att det varit problem ibland, ska kolla… Nu kör vi på i alla fall!

  @ Ulrika: Spännande med loppet, rapportera resultatet sen! Och pilatessatsningen låter väldigt intressant!

  @ Maria: Tackar! Jag tror på mig själv också faktiskt. Och jag tror att Helena…kommer driva mig till vansinne… 🙂

  @ Pia: Underbart att du har din balans i alla fall! Och då kan man ju köra på och fundera på kommande satsningar om man vill – man MÅSTE ju inte ha värsta upplägget planerat hela tiden. Bara leva! Men gymsatsning låter helt klart spännande…

  @ Cilla: Låter suveränt och jag plockar genast in några av dina grejer. Inre hälsa, tid för reflektion, ta hand om sig själv, pyssla om sig lite. Me like! Extra värdefullt i den vardag jag lever i. Och ang rävhanar så tänker jag så här: När rätt rävhane dyker upp så är det liksom en non-issue. Då vill man inte vara själv längre. Då funderar man inte på ”är det här bra, klickar vi, ska jag satsa på detta, vad känner han..”. Då bara det är. Du vet, Noah och Allie-style 😉

  @ Cina: Ja, jag ser fram emot mitt sondande! Förstår att du vill tänka i mätbara mål, det har jag ju gjort länge också och det har varit värdefullt och lärorikt. Mål är bra, mina mål är bara inte riktigt likadana som tidigare!

 8. Vilket bra inlägg!! Vilken härlig ”sond” du har framför dig! Helena verkar vara en coach med bra tänk!
  Gillar ditt balanstänk! Har själv svårt att låta bli att tänka i mätbara & synliga mål. Kanske hänger ihop med att jag är i startgropen & vill se att ”se” resultat av mitt handlande…. Mitt mål för hösten är att ta tillvara på min ”Olgatid” på bästa sätt och närma mig se mål jag satt där.
  Ser fram emot att följa dig & coachen och önskar dig massor med lycka till i balansresan:)

 9. Åh! Vilket underbart inlägg. Och jag känner också igen mig så mycket för även om det ingår mycket träning i mitt höstfokus är det också balans som gäller för mig. Inre balans och inre styrka. Det har hänt så mycket med mig det här året och jag tror att jag verkligen behöver reflektera och komma in i nya Cilla. Hon som trots allt är en mycket bättre människa än den gamla Cilla, som alltid var ledsen och självkritisk. Eller ofta åtminstone. Så min höst kommer att genomsyras av att ta hand om mig själv och stressa mindre. Ta dagar när jag inte jobbar extra och kvällar när jag pysslar om mig själv. Träningen kommer till största del att utföras på morgonen, vilket fungerar för mig. Vad gäller maten så fortsätter jag att äta på mitt sätt och låter kroppen ta den tid den behöver för att slimma till sig och bygga muskler. Ingen stress. Mitt fokus ligger också under september till december. Efter nyår kommer planeringen för våren, som då innehåller ett Göteborgsvarv.

  Det ska bli så spännande att följa dig 🙂
  (och by the way så tror jag att jag struntar i det där med rävhanar ytterligare lite till. Jag ska bara vara jag i höst Eller så länge som det känns rätt åtminstone.)

 10. Jag tycker det låter jättebra 🙂 Har faktiskt inte planerat hösten så noga. Känns att jag inte har så mycket mål att nå. Kommer inte på något. Jag har hittat min balans med kost och träning. Så målet är väl att bara fortsätta med det som fungerar så bra.
  I framtiden vill jag nångång bygga mer muskler. Men då får jag nog börja gå på gym. Och då vet jag vem jag ska anställa som PT. Helena förstås 🙂

 11. Låter helt lysande. Jag är också sugen på att bli stöttad av Helena.

  Min höst består av ett 1mil lopp om alldeles för kort tid (jag har aldrig sprungit 1 mil, än) och efter det blir det PilatesPTDuo med min mamma. Vi är så instabila vi två. Noll motorik, svag ländrygg och obalanserade höfter (ja hon har ju mig att skylla på, och mina syskon, men jag har ju inte fött några barn än så jag har inga ursäkter) så vi kommer ha lite att jobba på. Men jag är helt säker på att vi kommer få strålande resultat om vi bara kämpar på.

  Och du med, såklart. Du är så himla duktig med att få alla bitar alla falla på plats (som du pratade om i förra inlägget)

 12. WTF… min kommentar försvann… Nytt försök. Vad skrev jag nu då? Jo just det, att jag har längtat efter detta inlägg. Att det ska bli skitkul att följa din resa. Att Helena verkar ha full koll! Och att det ska bli skitkul med din SOND. Lycka till!

 13. Hej Bästa! VIlket underbart upplägg!!! Jag vågar ju inte skriva att jag inte har något fokus, taskigt namn på min blogg annars:) Men jag skulle gääärna se väääldigt vältränad ut när jag strippar men ärligt talat så kan jag inte äta så strikt och träna så strikt just nu. Så mitt fokus är nog helt enkelt att GÖRA RÄTT: Jag ska köra mitt träningsupplägg (träna före jobbet) och äta rätt, unna mig nyttiga gottigheter och ibland när lusten blir stark unna mig onyttigheter., Idagsläget så fuskar jag nog i princip ingenting, i alla fall inget jag reagerar på själv och det är en JÄTTEVINST för mig. Mitt fokus är med andra ord balans, med kost, med träning och få ihop livet utan att ramla ihop med hjärtsnurp:) Puss fina smarta! LOVE YOUR upplägg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.