Eftermiddagsträningsexperiment

Upp tidigt imorse för ett gymbesök. Jag vaknade till och med några minuter innan klockan ringde och tassade upp för att inte störa den sovande familjen. Iväg, värma upp lite kort på crossen och sedan rygg och biceps i diverse maskiner, med z-stång och hantlar.

Det är mörkt klockan 5 på morgonen nu. Om inte allt för länge kommer det vara mörkt kl 8 också, typ. Men det behöver vi inte tänka på nu. Däremot behöver jag tänka på det här med gymmande i arla morgonstund. För även om komma-upp-snortidigt-för-att-vara-på-gymmet-klockan-5-experimentet har fallit väldigt väl ut så känns det inte lika lockande nu när det börjar bli mörkare (och snart kallare) jämfört med i maj när jag började. Och om vi fast forwardar ytterligare några månader så ser jag mig inte gå upp innan fem för att bylta på mig vinterjacka och kängor ovanpå träningskläderna, skrapa rutor, åka iväg i iskall bil på halkiga gator och pulsa genom snöslask och kolsvart mörker för att vara först på gymmet. Nej, det är dags för ett nytt experiment. Träna-på-eftermiddag-experimentet.

Dock inte alla eftermiddagar! Nej, morgonträningen behåller jag – I love it, men den kommer få ske hemma. Hemma i ett varmt och skönt hus, där jag bara kan skutta ner för trappan och väcka dagen med alla mina roliga leksaker. Mycket mer effektivt! Men det är ju så kul att träna på gymmet och där finns så oändligt mycket mer utrustning så det är klart jag måste dit, ett par gånger i veckan i alla fall!

Tanken är att träna på gymmet en vardagseftermiddag i veckan samt en gång på helgen. Rent schemamässigt får det anpassas efter Barnafaderns jobb men om jag hoppar morgonträningen den dagen eller dagen efter så kan jag vara tidigt på jobbet och därmed gå tidigare ifrån jobbet och få till ett pass utan att det inskräktar för mycket på den dyrbara familjetiden. Jag tror att jag måste träna direkt efter jobbet för åker jag hem och landar så kommer jag aldrig upp igen… På helgen är det lite friare, förstås.

Fördelar med detta:
Jag kan träna längre stunder när jag inte har en tid att passa
Jag är starkare med en hel dags mat i kroppen än direkt på morgonen

Nackdelar:
Jag är inte så bra på det där med att träna efter jobbet längre, det kan lätt bli jag-orkar-inte-jag-hinner-inte-jag-struntar-i-det
Jag vet inte riktigt hur jag ska lösa logistiken (släpa på gymväskan hela dagen för att träna direkt när jag kommer  hem med tåget eller åka hem, byta om, och åka iväg igen – med risk för hög klagan från kottar små?)

En utmaning, helt enkelt! Och jag kommer angripa den precis som jag gjorde med morgonträningsexperimentet. Helt enkelt genom att bestämma mig för att köra enligt plan i ett par veckor, no matter what, och utvärdera sen.

Själva träningsupplägget för hösten kommer ju Bodycomf-Helena stå för men en vecka kan komma att se ut ungefär så här, rent planeringsmässigt sett.

Måndag: Morgonträning hemma
Tisdag: Ev lågintensiv, kort morgonträning hemma (stretch, lite crosstrainer). styrkepass på gymmet på eftermiddagen
Onsdag: Vila eller ev lågintensiv morgonträning hemma
Torsdag: Morgonträning hemma
Fredag: Morgonträning hemma
Lördag: Vila
Söndag: Träna styrka på gymmet

Inte allt för stor skillnad egentligen men för en rutinmänniska som jag kräver varje rutinändring stort tankearbete och massiv planering. Och jag kan inte börja denna veckan eftersom de tillgängliga eftermiddagarna är uppbokade! Men från och med nästa vecka ska jag få till det. Det blir bra det!

Nejdå, vi går inte mot mörkare tider - det är bara lite mindre ljust på dagarna!

10 reaktioner på ”Eftermiddagsträningsexperiment

 1. Jag har pratat med Sandra och Åsa. De verkade helt inne på att komma på torsd. Kolla med dem… och be dem ta med sina mammor ;). (och jag menade naturligtvis att det var dolt i ett töcken…. Vatten på havregrynsgröten i morse är inte det enda tokiga jag producerat i dag. Är tydligen riktigt trött denna dag så nu går jag och lägger mig)

 2. Eftermiddagsträning låter bra! För min del hade det inte alla funkat att åka hem mellan, mina barn hade inte låtit mig gå iväg igen direkt då 🙂 Kanske jag ska fundera på transportlöpning HEM från jobbet istället för till som jag hade tänkt… Hm… Tack för tanken 🙂

 3. Jag upptäckte oxå det imorse (att det var lite mörkare alltså) när jag steg upp i ottan för träning på gymmet. Dock fortsätter jag att träna styrketräning innan jobbet fastän det kommer att bli lite svårare att ta sig upp ju mörkare det blir. Dock inte svårare än att ta mig till gymmet efter jobbet och dessutom tycker jag att det är för mycket folk där på eftermiddag/kväll. Däremot kan jag springa (ute) efter jobbet.

 4. @ Åsa J: Åh vad bra jobbat, vad skönt det kommer kännas när du åker hem idag och vet att du är klar!

  @ Betty: Det är ju för- och nackdelar med allt, så är det ju… Men när mina barn är lite större och inte behöver sitta på mina fötter konstant så kanske det blir ännu lättare med eftermiddagsträningen 🙂

  @Sarah: Låter som bra upplägg! Egentligen, får man det bara gjort så är det ju ett bra upplägg.

  @ Vern: Än så länge är det bara du och jag på torsdag så då kan vi ju hålla det så och mysa ensamma 🙂

  @ AmandaP: Jag ser fram emot att se hur det känns med eftermiddagsträningen. Klarar dock morgonträningen bra, det är ju individuellt det där.

  @ Lotta. HAHA! Det där har jag sluppit på mitt gym iaf. Jag skulle iofs inte fatta något och bli irriterad om någon störde mitt fokus 🙂

 5. Hello Gorgeous!!!:-) Jag har ju börjat träna eftermiddagar de dagar jag bor i Sthlm, jag kan inte säga om det fungerar ännu för jag känner mig för osäker i gymmet. Vill helst gå och gömma mig i ett hörn och få träna i fred:) Sist tror jag att en kille stötta på mig medan jag gjorde plankan? Fattade ingenting, lägger sig liksom framför mig och blinkar och håller på:) Vilken tok:) Kram och puss

 6. Ja det där med att träna direkt på morgonen klarar jag inte av, jag är svag och skakig:-) Helst tränar jag på fm men de tillfällena ges inte så ofta…Så då blir det em eller kväll och som du säger så har man ju mkt mer mat i kroppen som gör oss starkare:-)

 7. Åh, vad jag behöver en dos av dig just nu!!! Det var allt för länge sedan vi sågs och jag kunde smittas av dig och in energi. Håller sakta med säkert på att glida ner i en (som det känns) avgrundsdjup svacka vad gäller träning och mat… Boka in mig inom kort!!!!! I need you, baby… Vad jag gjorde innan du fanns i mitt liv är för mig döljt i ett töcken Puss

 8. Jag har hela tiden varit gryyymt imponerad av dig och dina ruskigt tidiga morgon träningar!! Skulle jag aldrig klara. Gjorde ett tappert på 2 veckor…. Sen för allas skull slutade jag med det och sov min välgörande sömn till det att klockan ringer vid 6 tiden på morgonen. 🙂
  Jag gillar em träningarna. Och det går icke att sätta sig ner när man kommer hem för då får man betongrumpa diirekt. Önskar dock att det skulle finnas ett BRA gym i min närhet, varför inte på jobbet men…
  Nä. Jag kör enl. 2 olika alternativ.
  1. Jag kör på jobbet i vårat 80 tals gym (mest vikter och en motionscykel som sett bättre dagar, som sagt vårat gym är uppbygt av karlar och de trivs bäst där av oss på jobbet….) Eller så kör jag dirket när jag kommer hem innan de andra kommit innanför dörren medans potatisen kokar.
  2. Hem, laga (iförväg planerad och förberedd) middag, nästan låta rumpan nudda stolen för att slänga i mig maten åsså iväg på direkten medans pappan och skruttan umgås och städar upp i köket efter min tornado-röra-efter-matlagning. Då är jag duschad, glad och klar och kan mysa med dottern timmarna innan läggdags. Ett upplägg som funkar för mig. Ska bli spännande att ta del av din em träning.. kanske kan få några tips.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.