Intresseklubben, är ni redo?!

JoggandeSund undrade vad jag springer i för takt just nu, för att kunna tipsa om låtar att jogga till. Den här passar perfekt i nuvarande tempo. Kanske någon mer som kan rekommendera sköjiga låtar i passande takt?!

[youtubeplay id=”pIgZ7gMze7A” size=”medium”]

Emma L undrar hur det funkar här på holmen med allt folk, mat, disk och allt. Intresseklubben, ta fram pennorna!

Just nu är vi 15 personer här ute. Mina föräldrar. Min ena storasyster med make och tre barn. Lillasyster med pojkvän och ett barn. Min systerdotter (som är 18 år och tillbringar tiden jobbandes i glasskiosken eller i mammas affär). Barnafadern, Stor, Liten och jag. Idag kommer lillasysters pojkväns dotter med pojkvän (hänger ni med?!) Imorgon kommer störstasyster, svåger och två systersöner också. Alltså 21 totalt. Lillebror och mrs är bortrest hela sommaren, som tur är… Alla kommer och går lite, vi är inte full styrka konstant!

Alla sköter sin egen frukost, more or less. I lägenheten på övervåningen finns ett eget kök och de som bor där (denna sommar: storasyster med familj) har sin mat osv där. Dock brukar alla samlas på mellanvåningen ändå. För att det är mysigt, för att där finns altanen (om det är sitta-ute-väder) och för att tidningen landar där. Frukosten pågår i regel i flera timmar, särskilt när det inte är skynda-ut-i-solen-väder.

Vissa (läs: Liten) vaknar runt kl 6, andra (läs: svåger och tonåringar) sover gärna till 11. Det är fullt ös med alla barn men det ingår i paketet liksom. Man kan inte hålla på att hyscha leksugna kusiner bara för att någon sover. Öronproppar rekommenderas!

Lunch brukar bli något baserat på rester eller allmänt plock. Igår gick strömmen lagom till lunch men med hjälp av några engångsgrillar blev alla utfordrade med grillad korv. Jag åt kall pizza (med proteinspäckad botten) som fanns kvar i kylen. Ibland drar någon igång pannkaksstekning till alla. Ibland finns det rester från middagen. Jag kör gärna omelett eller äter ur spännerna (japp, SPÄNNER) med olika sillsorter som trängs i kylen (med kall potatis eller kokta ägg eller knäckebröd, mumma!).

Middag turas vi om att laga till alla. Vi varvar så att vissa kvällar lagar man mat till hela kompaniet, vissa kvällar sätter man sig bara till bords. Vi gjorde kycklinggryta med pasta (eller quinoa till de som ville, vilket bara var jag…) häromkvällen. I fredags blev det pizza (jag gjorde en botten på ägg, kvarg, havregryn och lite mjöl). Igår var vi alla iväg och dörjde (dörjade? Måste fråga någon gammal fiskargubbe…) makrill. Två båtar som tävlade mot varandra. Vi vann med 19 firrar mot andra båtens fångst av sex. Fiskar alltså. Världens bästa middag! Närproducerad, superfärsk och gratis!

Disk och städning turas vi om med, fast utan något schema eller uppdelning. Jag är mycket för att involvera de halvstora barnen så att de inte curlas ihjäl (även de små förstås, med sysslor de klarar av). Jag städar mest av alla. Eftersom det är jag som stör mig mest på stök. Det kan dessutom vara ett sätt att få lite egentid. Skicka iväg alla till lekplatsen och säga att jag stannar hemma och städar. I lugn och ro. Man får inte vara dum!

Dagarna går till mest ingenting och det är underbart. Träna lite. Promenera någonstans. Gå bort till farmor (vars hus är lika fullt som vårt med mostrar, kusiner osv) och dricka kaffe (och om man har tur: nybakade kanelbullar). Sola och bada om vädret tillåter. Åka lite båt. Sitta på altanen och läsa. Köpa glass. Promenera lite till (inga bilar på den här ön!). Ta en tupplur. Och så allt vardagligt: medla i konflikter, tvätta, städa, laga mat, diska, handla… Ibland tillbringar vi hela dagarna ihop, för det mesta delar vi på oss. Någon tar alla barn till lekplatsen. En familj drar iväg för att träffa vänner i närliggande hamn. Ett par systrar tar en långpromenad och pratar (ibland pratar vi om hur hur många ord vi nött ner i den enda grusvägen på ön genom åren. MÅNGA!).

Kvällarna är likadana. Ibland sitter alla och trängs i sofforna framför något tv-program, ibland drar några iväg på egna äventyr.

Nu är det dags att få på alla små kottar kläder och dra iväg till lekplatsen. Det regnar inte – då är man ute. Jag kanske får stanna här och röja köket, stackars mig 😉

För himla bra, helt enkelt!

8 reaktioner på ”Intresseklubben, är ni redo?!

 1. Kul att läsa hur ni har det! Så fungerar det i vår familj då alla syskon med familjer är hemma, men vi är inte lika många utan blir 16 st när alla är samlade. Det räcker och blir över. 😉

 2. @ skånekullan: Holmen är Gullholmen! Har inte bra koll på kusten i övrigt, vi har alltid bara varit här… 🙂

  @ Emma L: När man lagar middag handlar och betalar ansvarig familj. Sen turas vi om att köpa sånt som är gemensamt – mjölk, smör, bröd, basvaror som är onödigt att ha femdubbelt av. Alla ”special”grejer (som min keso, finn crisp, jordnötssmör, you name it) köper var och en själv. Det brukar jämna ut sig, tror vi… Det blir många besök i affären eftersom det är omöjligt att fylla kylen (den är redan full!) till alla så att det räcker mer än en dag 🙂

 3. Underbar läsning. 🙂
  Följdfrågor: Hur löser ni handlingen? Handlar var och en? Eller en handlar och övriga får betala? Eller är någon miljonär och står för allt till alla 20-30 pers?
  Bara mjölk lär väl försvinna några liter om dagen. 🙂

  Hälsar intresseklubben. 😉

 4. Vad härligt det låter. Vill du tala om vad holmen heter. Har du någon tipps på barnvänligt ställe längs västkusten.

 5. Så underbart:-) Verkligen semester med sin underbara!
  Vi åker till Alqudia på tisdag, ska bli så skönt, sen blir det stugan vid havet i 3 veckor, som jag längtar 🙂
  Ha det så bra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.