En chipsoholics bekännelser

Hej,

Jag heter Beatatjata och jag är chipsoholist.

Av de 10 dagar som gått sedan Beach For Life-perioden avslutades har jag ätit chips 7 dagar. Inte bara chips, choklad också. Chips och choklad är som love and marriage – it goes together like a horse and carriage. Jag äter inte lite. Jag äter mycket. Grovt räknat har jag ätit chips och choklad för 10.000 kalorier på en dryg vecka. Utöver allt annat jag har ätit. Vanlig mat, bra mat men också något mer normala utsvävningar som bjudmat, kanelbullar, frukostfrallor, glass och pizza. Normalt och balanserat à la Beatatjata. Och sen har jag lagt på ett antal påsar chips och en obscen mängd kexchoklad. Överätning och obalans à la gamla Beatatjata.

Det här är pinsamt. Det är pinsamt att berätta det här för alla och envar, för främlingar och för folk jag känner. Men det är sant och jag är ärlig till genansens gräns och beyond i vanliga fall också. Så därför bekänner jag att jag kan hantera och balansera mycket – men inte chips och choklad. Åtminstone inte än. Det finns ingen måttlighet och jag har insett att problemet ligger inte i ohälsosam mat i allmänhet utan just den som jag vill äta när jag är ensam. Och det är chips och choklad. Nog för att jag älskar rostmackor, kanelbullar, rabarberpaj och middag på Burger King – det innebär ändå inte samma omåttlighet som just chips och choklad. Jag kan njuta av ett stort mål skräpmat eller av en supersmarrig fika med vänner men när jag är trött, stressad och i behov av avkoppling då vill jag sitta själv i soffan och äta chips. Det var inte orkar-inte-laga-middag-thai-take-awayen eller amerikanska-pannkakor-frukosten som gjorde mig tjock back in the days. Det var chips och choklad i min ensamhet i soffan på måndag kväll, tisdag kväll, onsdag kväll, torsdag kväll… Och sen var det ju helg!

Det är pinsamt, jag rodnar här vid tangentbordet.
Men det är INTE ångest
INTE nu-har-jag-misslyckats-nu-har-jag-syndat-nu-har-jag-fallit-dit-igen
INTE nu-måste-jag-börja-om-igen
Jag fortsätter bara med mitt hälsosamma liv, det som faktiskt sitter i ryggmärgen, men lägger till en utmaning. En svår en!

Inget chips eller choklad (godis) på hela sommaren.

”Va?!” Sa Barnafadern. ”På hela sommaren? Hur ska du klara det? Och på Holmen dessutom?! Där är det ju chips varje dag!”. Just därför. Just för att det är så himla görasketasvårt och jättejobbigt och allmänt hemskt. Just för att ingen kommer tro mig, just för att jag själv starkt tvivlar på att jag klarar det. Just därför. För varför ska jag vara slav under chips och godis? Götapetter, det är ju jag som bestämmer! Och jag bestämmer mig för att inte äta chips eller godis på hela sommaren. Det är inte ett förbud, jag gillar inte förbud – vare sig ordet eller betydelsen. Det är en utmaning – jag gillar utmaningar.

En del av utmaningen är att inte ersätta chipset och godiset med annat. Nog för att jag kommer äta både bullar, baguette och ballerinakex under sommaren men jag ska inte föda mitt äta-massor-varje-kväll-behov med annat skräp. Jag ska äta precis så balanserat som jag vill äta. Så det så!

I övrigt fortsätter mitt juniexperiment som planerat. Jag tränar styrka på gym. Jag balanserar kosten efter bästa förmåga de gånger det bjuds till bröllop och kalas och bortahelger. Och jag testar kostupplägg à la Maria Mollstedt några dagar här och där. Första dagen är idag! Onsdag, torsdag och fredag blir också à la Maria. Några dagar i rad krävs för en fullvärdig utvärdering! Lördag blir det Beatatjata + bröllop, söndag blir Beatatjata + kalas. Allt är tillåtet egentligen. Bubbel och bröllopstårta och korv med bröd och födelsedagsglass. Bara inte chips och godis, just nu.

 

(Dunsen ni hör är lika chipsgalna lillasysteryster som svimmar av skräck över att jag ska tvinga med henne på samma utmaning. Men det ska jag inte. Om hon blir tjockare ser jag smalare ut, moahahaaaa!)

 

 

 

23 reaktioner på ”En chipsoholics bekännelser

 1. @ Therese. nope, inte röda veckan. Inte ens det kan jag skylla på! 4 kg + är ju mest vätska, du är tillbaka på samma vikt innan veckan är slut! (det är jag!)

  @ Anna B: Mycket bra fråga. Klart att det inte ska ätas chips och annat dagarna i ända på holmen. Men med ett hushåll på 21 personer, fem olika familjer, små barn och tonåringar och vuxna (läs: Beatatjator) som tänker att det är lördag NÅN mer dag i veckan än just på lördag så blir det lördag varje dag. Om du fattar. Men jag ska försöka införa kvargkvällsmål istället 🙂

  @ Alexandra: Tja, normalviktig. EN vecka gör ju ingen fetma men så här såg mitt liv ut jämt förut. Då var jag inte normalviktig!

  @Ann-sofie: Haha, ja studentdagen ja… Med 40 liter jordgubbar att snoppa… Tack för påminnelse 😉

 2. Beata, du är heeeelt underbar! Jag älskar dig! För ca ett år sedan läste jag första gången din blogg, ni skulle på studentuppvaktning och ungarna skulle in i bilen, ni körde lite vilse osv, osv. Jag skrattade så jag tjöt! Du är så go! Puss på dig

 3. Jag fattar inte hur du kan vara så så normalviktig när du ätit chips och choklad, herregud, grattis, men spännande att se hur du klarar utmaningen ;)! Det kommer att gå superbra!!!

 4. Fina fina du, det är precis såna här inlägg som gör att din blogg är så fantastiks. Det är inte polerat eller tillrättalagt. Det är helt ärlig och utan offerkofta. Du är starkt och nyanserad när du reflekterar över allt du går igenom oavsett om det är ett snedsteg i chipsfällan eller snatches med 16kg.

  En liten fundering bara, varför finns det chips på holmen alla dagar? Vem mår bra av det?

 5. Kännaigenfaktorn är väldigt hög! Men du har väl haft den röda veckan, eller hur? När jag har den är det som om det inte finns någon botten i mig. Jag kan äta hur mycket som helst både bra och dålig mat. Fixade det hyfsat bra förra veckan då jag hade det, inga urspårningar MEN I helgen. Var hos min familj i norr, där fanns det 3 stora påsar smågodis och flera påsar chips. Tror du jag fixade att hålla fingrarna därifrån? Näää. Bullar och mackor till mellanmål. Enda som fungerade var frukosten. 4 kg + på en helg är inte värt det….

 6. Tack för det här, du är bara så bra! Så här är det ju precis. Inte blev man fluffig av den där enstaka sämre fikan/middagen, utan chokladen (chips har jag ändå klarat mig utan, ätit desto mera choklad i stället…) som ätits i ensamhet, varje dag, för att det var bästa avkopplingen/belöningen/trösten/whatever… Lycka till nu med din tuffa utmaning, beundrar dig som vågar!

 7. TAck hörni, för peppande ord och fina tankar!!

  @ MArie: JAg ska försöka få in det tänket också. Jag har dock en tendens att tänka mer ”jag äter så lite skit nuförtiden jämfört med förr att jag redan har gjort en JÄTTEförändring så lite skräp är ingen fara” 😉

  @ Lotta: mänsklig är jag i kubik 🙂

  @ Ann: Ja, det är märkligt och jag lovar att återkomma om jag kommer på några bra knep… Förhoppningen är fortfarande att jag ska kunna ha en balans där ALLT får ingå, ibland. Bara inte dag efter dag efter dag…

  @ AmandaP: Jag äter när min man är hemma också. Han äter gärna med, när det finns, men han skulle aldrig komma på tanken att skaffa hem grejerna. Jag kan ju åka iväg på kvällen och handla på mig – det skulle han aldrig göra på eget bevåg. Han äter gärna – men kan lika gärna vara utan det. Man kan nog säga att hans extrakilon är mitt fel :-). Han gick ner typ 5,5 kg under fokusperioden och vill gå ner några kilon till, han tränar 4-5 korta och intensiva pass i veckan med kettlebells och trx. Jag tjatar inte på honom, han grejar det själv. Jätteroligt att se utvecklingen, det börjar synas på musklerna 🙂

  @ Birgitta: Välkommen hit! Suveränt att avstå chips så länge, vi får väl se hur det går för mig… Jättebra jobbat med viktminskningen också, så nära mål – kör hårt!!

  @ Skånekullan: Bra strategi. Jag har heller aldrig något hemma men när jag blir chipsgalen åker jag och köper… Popcorn är bra, jag gillar popcorn och det får lättare plats i kaloribudgeten helt klart!

  @ Soso: Tack hörrö!

  @ Maria S: jag har inget hemma heller, egentligen, jag åker och köper det :-). SÅ desperat är jag!

  @ Bodycomf: Förvånad? Har inte min chipskärlek framgått tydligt nog?! 🙂 Jag blir också irriterad när jag inte får bestämma själv, det är därför jag inte vill ha förbud egentligen. Men nu krävdes något rejält helt enkelt. Just because.

  @ Ulrika: Go go go! (till oss båda!). Rapportera hur det går!

  @ Anna-Karin T: Jag tror att alla knep är tillåtna i jakten på balansen, faktiskt. Jag kommer nog testa massor av olika saker. Detta är en av dem. Ja, tala om I-landsproblem, men ändå – viktigt!

  @mrsmetal: Så sant! De blir färre och längre isär. Tur att jag inte är så intresserad av att baka… Och tur att jag inte jobbar på en chipsfabrik 😀

 8. ”Hej. Jag heter lillasysteryster och jag är chipsoholist.”

  Är det ok om man äter upp den lilla grillchipspåsen man har hemma först…?

 9. Återfallen blir färre och längre isär, det betyder att du har kommit långt. Vi är alla människor och ibland kan man inte hantera ”ha-känslan”.
  Jag svullar sällan men småäter stående och i farten, ungefär som att det inte gills då. Men jag bättrar mig jag med. Sen är det svårt att inte provsmaka smeten när jag bakat tårtor, vilket sker rätt ofta eftersom jag gör det i uppdrag från andra. Men jag vill inte sluta baka, utan får sluta smaka så många gånger helt enkelt.
  Kram på dig fantastiska Beata, och tack för din uppriktighet.

 10. Bir lite imponerad både av att du skriver det här och att du bestämt dig för att göra något åt det. Det där har alltid varit mitt problem också. Inte fika med kollegorna, sushilunchen, semesterlyxfrukosten, utan godiset. I soffan. För mig själv. Varenda kväll. Och godis för mig är inte ett hekto eller två, om man säger så.

  Försöker också hitta en långsiktig balans där jag kan äta godis ibland, men det är svårt. Svårt att vara lagom, med något som jag aldrig varit lagom med. Totalförbud funkar rätt bra, men så vill jag egentligen inte ha det. Just nu tror jag att jag ska fixa att bara äta lite ibland. Så äter godis helt utan regler. Hittills funkar det sådär, dvs det blir mer än jag egentligen vill. Men ska kämpa vidare ett tag till utan regler. Kanske får jag det verkligen att funka? Skulle vara så himla bra.

  Vilka problem man kan ha, knäppt egentligen 🙂

 11. Bra beslut säger en annan total j**la chipsgalning. Det är bara så gott. Mycket starkt av dig. Jag tror på dig, det kommer gå galant! Svårt att times, who are we kidding, det är svårt, men värt det. Jag har nämligen samma utmaning med mig själv nu!

 12. Nämen, vad förvånad jag blir! Och ändå, vad ”roligt” att du låter oss få veta! Fast choklad och chips, jag kan inte riktigt förstå kombinationen? Nåväl, jag ”bröt” min utmaning i lördags, den där med att inte äta godis. Inte för att jag var särskilt sugen faktiskt, utan bara för att jag blir så irriterad när jag inte får bestämma själv. Jo, det var ju jag som hade bestämt utmaningen också, men sex veckor räckte, sen ville jag liksom bara äta godis och så var det inget mer med det. Jag gillar varken förbud eller utmaningar egentligen, men jag gör de ändå ibland. Man är ju bara mänsklig… Hur som helst, underbart att läsa att du inte har ångest! Att du inte tar bort allt framöver, utan helt enkelt bara fortsätter vara (nåja…) normal 😉 Fast utan just chips och choklad. Lycka till!!!

 13. Modigt att skriva det så här, en eloge till dig!!! Jag förstår det där med ätandet när man sitter själv. Jag tycker det smyger sig på även om mannen är hemma och jag bara sitter i soffan en hel kväll. Försöker undvika det. Jag har aldrig något hemma, går inte, då skulle jag definitivt äta. Lycka till, jag tror oxå på dig!!

 14. Jag är oxå chipsoholic därför har vi inte köpt hem chips på evighet känns det som. Barnen har fått hemmapoppade popcorn istället man får äta gammals mycket popcorn för 100 kcal. Är vi bortburna och chips ställs fram så väntar jag med att ta tills det bara är botten av skålen kvar annars äter jag till det inte finns mer. Fy inte bra att läsa om chips när man är hungrig:-)

 15. Skriv din kommentar här!Hej! Jag ramlade in här efter din kommentar hos Lofsan. Jag är oxå chipsoholist:))) Men har faktiskt inte ätit chips sedan 15/4 !!(förruton i går när jag deppade riktigt och kastade i mig två stooora nävar, innan jag sonen påsen) t om helgerna har gått bra men jag känner att jag kommer till att trilla dit i sommar. Tills nu har jag gått ner 8kg! så nöjd men vill gärna ner 3-4 till. Kommer att kika in här igen;)

 16. Heja dig:-)
  Jag fattar inte varför det är så gott att svulla själv, trodde bara det var jag som gjorde så?! Min man är inte särskilt förtjust i godis, så om han ser mig svulla tycker han att jag är onormal, kanske är jag inte det?!
  Jag tror att jag hade ätit mer onyttigt om min man hade varit lika förtjust i det som jag. Hur är din man, kränger han oxå ell du svullar bara när du är själv? Och nu när jag är inne på din man, hur går det för honom med träningen och vikten?

 17. oj vad jag känner igen mig… jag är jätteduktig hela dagen och på kvällen så känns det alltid som om någonting saknas… o helt sjukt att jag inte kan hålla mig. Trots att jag vet att jag mår dåligt efter jag har ätit chokladen och chipsen…. det är verkligen en mental kamp och jag har inte lyckats vunnit den ännu, men det är bara att kämpa på! Lycka till med din utmaning och om du kommer på några bra knep så hojta gärna till :-). Det känns som man har all kunskap om vad man skall göra och icke skall göra… men så lyckas man ändå tillfälligt manipulera med sig själv…helt galet egentligen… men så himla svårt! Tack för en härlig blogg!

 18. Hej Underbara Härliga du!! Vad bra du är!! Tack för din uppriktighet och att du visar din mänsklighet, så skönt och härligt ärligt. Jag hejar på dig!!! kram på dig gobit! Hoppas att vi får chansen att höras snart.)

 19. Låter som ett klokt beslut. Vissa saker är det helt enkelt svårt att äta lagom av och då kanske det är bättre att avstå helt och hållet. När jag är sugen på nåt onyttigt (tex kanelbullar på bensinstationen) så brukar jag tänka på allt äckligt som är i dem. Härdade fetter, en massa e-nummer osv. Det är ju inget jag vill ”unna” mig själv egentligen. För mig hjälper det i alla fall.

 20. @ Emma L: Låter klokt! Det jag vill kunna är ju att behålla det sociala – för det ÄR mysigt att träffas och äta tillsammans, njuta av god mat och dryck, fika, dessert osv. Den delen av livet är jag inte villig att ge upp. Men ensamsvullandet är sannerligen inte nödvändigt…

 21. Håller med dig angående att chips och choklad hänger ihop. Många gånger jag planerat mina fria kan jag inte bestämma mig för om jag vill ha sött eller salt eller fett. Oftast alltihop. När jag ätit en del chips måste jag ha choklad. Efter ett tag trött på chokladen och vill ha chips. Du är klok som tar detta beslut. Jag har bestämt mig för att köra utan fria varje lördag fram till bröllop 7:e juli. Sen får vi se. Jag kommer göra ett par avvik – möhippa och midsommar – men då är det vad andra fixat. Inte jag som sitter hemma själv och svullar. För jag är precis som du – äter hemma framför TV:n och det är då jag överäter. En masse. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.