Kostmanifest – I´ll do it myyyyy way!

Äta bör man. Och det gör jag. Jag har en massa tankar kring kosten och om hur jag vill leva och detta är ett försök att sammanfatta hur jag vill ha det. Vägen dit består av lite experimenterande och utvärdering – trial and error ni vet. Jag har redan kommit en bra bit på väg, annars hade jag inte suttit här (nästan) 20 kg lättare. Men det finns saker att jobba med för att få den där efterlängtade, naturliga balansen och jag har redan sagt att 2012 är året då jag förfinar min hälsosamma kosthållning. Med andra ord vill jag kunna se tillbaka på det här inlägget i slutet av året och tänka ”check, check, check”!

 

I huvuddrag:
Gott, näringsrikt, naturligt och med en bra balans mellan protein, bra fett, bra kolhydrater. Clean-tänket. LCHQ-aktigt. Täta måltider. Familjevänligt. Samtidigt – allt är tillåtet, men inte alltid. Ganska exakt som Anna skriver.

Enkelt och gott:
Jag är inte tillräckligt intresserad för att lägga massor av tid på matplanering, handling och matlagning. Därför snöar vi lätt in på samma, samma, samma och blir det för tråkigt så svajar vi. Jag är inte sådan (och aspirerar inte på att bli) som bara ser mat som näring, jag vill äta gott! Därför tycker vi att våra matkassar är suveräna och fortsätter med dem från och med nu, åtminstone i perioder. Det går lätt att anpassa ifall det är något som inte alls passar in i min kosthållning men för det mesta är det bra, god och näringsriktig mat. Och vi får massor av inspiration, slipper att planera och handla. Win-win! 1 kasse är 5 måltider och vi kör varannan vecka men fördelar måltiderna på tvåveckorsperioden. Däremellan kör vi våra egna favoriter – utan att bli trötta på dem!

Negativa mönster:
Jag har kommit så långt, nästan i mål, men det finns fortfarande situationer som slungar in mig i fel-tänket. Fortsatt jobb med att identifiera dessa situationer, förebygga och undvika dem om möjligt och använda verktygen för att hantera dem om de ändå kommer upp.

Inre diskussioner:
det här är en mycket mer vardaglig situation än negativa mönster. Mer, liksom, hur ska jag förklara, att hälsotänket inte nått heeeela vägen in i mig än. Att jag fortfarande önskar att jag kunde leva på mackor och chips men ändå må så här bra, träna mycket och få önskade resultat. Fattar ni? Inte så realistiskt. Jag får övertyga mig själv rätt ofta om att välja keson framför smörgåsarna, att ta räksalladen på café istället för kanelbullen, att fixa en skål med kesella och bär på kvällskvisten istället för att poppa popcorn. Många dagar sker det naturligt, vissa dagar är det en kamp mellan gamla och nya Beatatjata. Jag vill helt enkelt att det ska bli naturligt, alltid! Och självklart finns det plats för smörgås, kanelbulle och popcorn också men bara ibland. Ni vet. Allt – men inte alltid.

Triggers:
Det här handlar om att identifiera de saker som triggar igång ett ökat sug mer än andra för att kunna ta ett mer medvetet beslut varje gång jag väljer att äta något sådant. Till exempel upplever jag inte att potatis triggar igång mig så det äter jag till middag emellanåt. Bröd däremot, absolut trigger. Jag äter ändå bröd, det vet ni (fria måltider!), men då vet jag också att jag får kämpa med ett ökat sug efteråt.

GI-aktiga godsaker och clean treats:
För att undvika ökat sug efter kolhydratsfest önskar jag att jag ibland väljer att festa loss (inom rimliga gränser…) på sådant som inte triggar igång ett ökat sug – dvs GI-vänligare val. Typ mörk choklad, nötter, goda ostar. Äggröra och bacon till frukost istället för amerikanska pannkakor. Inte clean val, men ändå bättre val. Tänker jag mig. Här landar även clean treats som proteinbollar, Skinny Buckeyes och annat som innehåller bra saker men ändå är lite smaskiga…

Kvalitet framför kvantitet. Ibland.:
Ska det vara ska det vara ordentligt. Varför, egentligen, nöja sig med en sunkig Big Mac när man är sugen på en riktigt smarrig hamburgare? Eller varför inte välja ut ett gäng riktigt tjusiga chokladpraliner istället för att smacka i sig 200 gram schweizernöt. Jag vet, ibland vill man moffa schweizernöt istället för att fin-äta praliner. Jag önskar bara att jag kunde vara lite mer selektiv ibland. Jag förtjänar det bästa! Balans även när det gäller det göttiga. Ibland chips och dip, ibland avancerad hemmagjord creme brulée. Typ. (Men den dagen jag ställer mig och gör egen creme brulée är förmodligen samma dag som jag utbrister: ”Åh vad roligt, jag ska ut och greja i trädgården idag!”. Det vill säga when hell freezes over.)

Vardag och helg:
Det är en enkel uppdelning och den funkar för det mesta. Lite mer rutiner och strikt tänk på vardagarna, lite friare på helgen. Inget fel i det men jag vill inte falla i fri-helg-frosseri-fällan. På helgen finns det gott om utrymme för hälsosamma val. På vardagar kan det finnas någon liten, liten lucka för fritt val. Balans.

Äta det som bjuds:
Vi umgås gärna och ofta med vänner – vardag som helg (men mest helger, förstås). I det läget vill jag glatt kunna äta av det som bjuds utan att lägga någon större vikt vid det. Men samtidigt göra de medvetna val jag kan, om jag vill. Inte allt eller inget – mittemellan.

 

Jag tänker ofta på något Lotta skrev för ett tag sedan – om att vara generös mot sig själv. Jag gillar det. Att vara generös mot sig själv innebär att göra bra saker, snälla saker, behandla sig själv väl. Det innebär ibland att äta precis det man är sugen på men att för det mesta göra bra och hälsosamma val. Det är äkta generositet och välvilja.

Så, nu har jag på ett långt och omständligt sätt skrivit något som kunde sammanfattas med: Allt men inte alltid.

🙂

11 reaktioner på ”Kostmanifest – I´ll do it myyyyy way!

 1. Å så bra skrivet!! (Inte alls för långt och omständigt ;))
  Men 17 vad det är svårt med balansen ibland… (eller planeringen egentligen)! Så glad att jag har er kära bloggare att hitta inspiration hos ❤

 2. Exakt, jag håller med! Ett klockrent inlägg. Jag försöker nu oxå komma i balans kring kosten. Har lagt till kolhydrater till middagen bla. Stora problemet lär väl komma till sommaren, men det är bara att planera och planera och planera. 😀

 3. @ MArie: Det där låter helrätt tycker jag. Vi är värda det bästa!

  @ Josefin: I like that – det är en investering att äta bra. Lägger till det i tank-banken!

  @Bodycomf: Exakt. Balans. Och en bra subway-macka är suveränt gott – och ska INTE betyda ”nu har jag fuckat upp, kan lika gärna skita i allt”. Det är ju ett bra, och gott, val!

  @ Betty: Länka på! Ser fram emot ditt inlägg!

  @ Elgot: DU är rar. Jag följer andra som gått före mig, det är så man gör.

 4. Det här sammanfattar min strävan med. Eller ja, SAMMANFATTAR är ju lite förminskande om ett Manifest. Men jag skriver under. 😉

  Tack för att du är så rar och går före. Det ger mig massor med motivation till mina egna förändringar.
  Kram

 5. Ahmen!!!!!!! Jag skrev en lång kommentar och sen skrev jag fel sån där kod och då försvann allt. Grrr…!! Det jag kom fram till i kommentaren var att jag håller med dig till punkt och pricka, allt men inte alltid. Men också att jag gillar att vara ute på den här resan, att liksom undersöka, utvärdera och se vad som händer när man gör si eller så. Jag är ju just nu på väg att släppa på tyglarna allt mer och fixa till det allra sista, så att det blir precis som jag vill ha det, och det är väldigt frigörande och helt underbart att som ikväll knasa till det med en macka från Subway (med bra grejor i såklart) utan att tänka att det borde höra hemma på helgen, att jag ska på tre-rättersgalamiddag imorn, att det är ”onödigt” etc. Det är vad jag vill ha idag och då äter jag det och ser till att inte göra det till nåt mer än vad det är. En simpel macka (men ack så god). Ja, nu blev ju den här kommentaren ännu längre än den förra visst…

 6. Jättebra inlägg! Du påminner om mitt eget sätt att tänka. Det är en investering att äta bra mat, på alla sätt, helt enkelt. Jag håller tummarna för dig! 🙂

 7. Bra inlägg! Apropå inre diskussioner; När jag är sugen på en riktigt stor och maffig kanelbulle på café (eller på macken…) så försöker jag numera tänka att det INTE är att vara snäll mot mig själv eller att unna mig nåt, att faktiskt äta det. Jag försöker tänka på allt äckligt margarin som den säkerligen är bakad på och på sockret och vetet av sämsta typ som gör att infektioner lättare får fäste i min kropp och dessutom gör att jag blir tjockare. Inte alltid lätt, men det hjälper!

  Däremot unnar jag mig hembakt fika som jag gör själv ibland på helgerna. Då använder jag dinkel, råsocker (så lite som möjligt) och smör. Inte så bra för vikten men enligt min syn på mat, mycket bättre för hälsan iallafall.

 8. Bra skrivet! Jag sitter och smakar på varenda ord, jag läste också Annas inlägg igår om LCHQ och kände att det träffade hjärtat. Jag vill också kunna poppa popcorn en onsdag kväll utan att dö av hjärtsnurp eller skämmas för goda pannkakor på lördag morgon, men i övrigt så älskar jag min nyttiga kost. Tack för jättebra tankar och funderingar. Du är sååå smart!!!! kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.