Dagens BFL framför BL – dag 18 av 31

Träning hörni! Mycket motvilligt till en början men jag vet ju, it´s lovely efteråt.

Överkropp (rehab), plankor och sedan intervaller. Idag testade jag BFL-intervallerna för första gången! Framför Biggest Loser, såklart!

BFL, Body for Life, är en bok av Bill Phillips som jag inte har läst själv  men som trogen Olga-it är det svårt att undgå den och jag har läst om intervallerna ett antal gånger men inte riktigt fattat. Men så fick jag en Beatatjata-friendly förklaring av Carinni och poletten trillade ner. Inte alls särskilt komplicerat, jag har nog bara inte brytt mig så värst mycket…

Nedan följer Carinnis förklaring, fattar ni fortfarande inte så fråga någon annan 😉

BFL-intervallerna, ja. Jag menar alltså Body For Life och den typ av intervallträning som beskrivs i den boken. Jag tycker de är perfekta för morgonträning, då man liksom ökar intensiteten successivt och inte kör som ett djur på första intervallen för då hade nog jag kolat vippen. Det enda du behöver hålla koll på är minutrarna. Man kan ju köra detta upplägg på ”allt”, typ löpning, cykling, rodd osv.
Intervallerna ser ut såhär: man börjar på ”level 5” i 2 minuter. Level 5 beskriver han som rätt lugnt tempo – typ rask promenad/jogg etc. (beror ju helt på egen utgångspunkt, jag kör ganska lugnt här iaf när klockan är 5 och jag knappt orkar öppna ögonen helt, än mindre hurta på friskt direkt). Sedan kör man en minut på level 6 (alltså ‘taking it up a notch”). Sedan en minut på level 7 (ytterligare en notch och här någonstans brukar jag piggna till och känner mig mer pepp och ”med”) och sedan en minut på level 8 (en notch till) och slutligen en minut på level 9. Level 9 beskrivs som ”high-intensitiy effort”. Jag kör rätt hårt här, så att jag inte hade kunnat hålla på i det tempot så mycket längre till. Sedan börjar man om, fast då börjar man på level 6 och sedan 1 minut på övriga nivåer igen. Och sedan kör man rundan en gång till, och sedan ytterligare en fjärde gång, men denna sista gång skall man avsluta med level 10 i en minut, en ”high-point” kallar han det, där man alltså tar i så man spricker. Jag har kört dessa intervaller kanske 5-6 gånger och jag brukar spricka på riktigt här faktiskt. Han skriver att vissa dagar kan man inte nå 10 för det är så ofantligt jobbigt och alla förutsättningar måste vara perfekta, typ, så fattar du hur hårt 10 är och lite då att 9 ändå skall vara väldigt högt också. Efter 10:an (eller försöket på 10:an) kör man 1 minut på level 5 som nedvarvning och sedan klar = 20 minuter.
För att förtydliga:
2 minuter, level 5
1 minut, level 6
1 minut, level 7
1 minut, level 8
1 minut, level 9
1 minut, level 6
1 minut, level 7
1 minut, level 8
1 minut, level 9
1 minut, level 6
1 minut, level 7
1 minut, level 8
1 minut, level 9
1 minut, level 6
1 minut, level 7
1 minut, level 8
1 minut, level 9
1 minut, level 10
1 minut, level 5
KLAR!”
Så här blev min runda i pulsgraf.
Det var jobbigt men inte lika jobbigt som mina 30/30-intervaller. Det är ju färre max-intervall och ur puls-synpunkt har jag kanske legat på väl högintensiv nivå när jag kört 30/30. Detta kanske är bättre? Jag kommer fortfarande inte ner särskilt lågt på de lugnare nivåerna, att komma ner snabbt i puls är tydligen ett tecken på att man är vältränad så you do the math…
Jag skulle vilja veta hur en perfekt intervall-träning ska se ut ur puls-synpunkt. För en normal-tränande som jag. Någon som vet?

5 reaktioner på ”Dagens BFL framför BL – dag 18 av 31

  1. Hej! Jag är ingen expert men jag tror att det är mixad träning som gäller, och att hålla sig i alla pulszoner när du snittat veckans träning, Jag har i alla fall gått från att ha dålig ”kondition” till elitnivå i pulstester på mitt sätt, men det är bara MITT sätt och det finns säkert bättre och andra sätt. Jag tycker att maxintervaller är bra 2 ggr i veckan och ditt fina pulsschema visar att du (tror jag) maxat i pulszon 5 och sedan gått ner till pulszon 4 och upp igen. Jag kör med ca 10 olika HIIT pass och ser till att mixa upp det, däremellan steady state på lägre puls för fettförbränning. Jag tycker att du är JÄTTEBRA och du pressar hårt. Imponerad! Kram PS Jag tycker inte att du ska hänga upp dig på hur fort du återhämtar dig mm, njut av att du pressar dig och gör det så bra!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.