Morgonträningsexperimentet

Kan vi börja med att enas om att mitt lilla experiment fallit väl ut? Bra!

Det är drygt fem veckor sedan jag bestämde mig för att ge mig på morgonträning.

Jag ville testa av några olika anledningar:

 • För att se om jag klarade det (annars skulle jag ju kunna säga att jag prövat men att det inte funkar!)
 • För att ha gjort dagens träning och slippa ha det i huvudet under resten av dagen (stressmoment)
 • För att inte träningen skulle bortrationaliseras under dagen. När jag började jobba igen blev det svårare att få till träningen. Man kommer hem från jobbet, ska fixa och äta middag, hänga med kidsen, osv osv. När kommer träningen in? Före middagen – för hungrig. Efter middagen – för mätt. Mitt i läggningen – don´t think so. Efter att barnen somnat – för trött!

Men den viktigaste anledningen var något Lotta skrev: hon nämnde att hon och hennes familj kommit fram till att om hon tränade på morgonen tog det minst tid från familjen. Det fick poletten att trilla ner för mig! Att kunna komma hem och mysa med familjen istället för att ha tankarna på träningspasset som ska genomföras snart, det lät underbart!

Sagt och gjort, jag testade. Och om ni minns så tog jag det väääldigt försiktigt i början.

Den första veckan tränade jag två mornar, 20-25 minuter. Lite kettlebell-övningar, lite lågintensivt på crossen osv. Inga problem!
Sedan la jag till armhävningsträningen och plankor men körde rätt lågintensivt då med. Inga problem!
Vecka fyra ökade jag på lite, både antalet morgonpass och intensiteten på dem. Körde cirkelträning med kettlebell, intervaller på crossen. Inga problem!
Igår (vecka 6) körde jag ett rätt långt pass (inklusive stretchen). Inga problem!

Summa summarum: Morgonträning – INGA PROBLEM!

Det finns två nackdelar:

 • Min egen-tid på kvällen blir begränsad. Jag måste lägga mig i tid för att få tillräckligt med sömn, inte sitta i soffan och slötitta på tv för länge även om de där timmarna när barnen somnat och huset är tyst är så sköna! (dock är jag rätt trött på kvällarna eftersom jag går upp tidigt så jag VILL gå och lägga mig!)
 • Jag kan inte köra hur länge som helst på mornarna (just nu har jag ”råd” att flexa in lite senare på jobbet men i perioder måste jag vara på plats vid 07 och måste köra kortare, effektiva pass).

Fördelarna överväger dock med stora marginaler!

 • Jag får en fantastisk start på dagen. Det märks på alla sätt, jag får mer ”umpf” både på jobbet och de dagar jag är hemma, rider på endorfin-vågen!
 • Jag har gjort dagens träning innan jag hunnit tänka efter för mycket, sedan är det bara att duscha och go on with the day.
 • Jag sover så himla gott på nätterna
 • Jag får träna ostört, åtminstone på jobbdagarna när Barnafadern är hemma och tar hand om barnen ifall de eventuellt vaknar (oftast sover de dock)
 • Det tar minimalt med tid från familjen.

En sak har förvånat mig:

Det här började jag med på mina hemmadagar för att få gjort träningen innan dagen rullade på med barnen och allt vad det innebär. Sen började jag lägga till lite på jobbdagarna också och nu har det blivit så att det går bäst att träna på jobbdagarna och svårare att få till det på hemmadagarna. Det kan vara lite svårt att hålla koll på en upptäcktslysten Liten samtidigt som jag försöker ha fokus på träningen!

Morgonträningen är här för att stanna, livet fungerar väldigt smidigt så länge jag planerar väl kvällen innan och bara går upp och kör, utan att tänka efter. Att ibland planera in en träningsfri morgon är så klart väldigt skönt också!

I framtiden vill jag utveckla morgonträningen ännu mer:

 • Köra längre pass mer regelbundet, planera in mornar när det funkar att lägga mer tid på träningen
 • Köra hårdare pass, kanske både styrka och intervaller
 • Testa att gå upp ännu lite tidigare någon gång ibland för att kunna köra längre
 • Effektivisera så att jag kan komma iväg till jobbet snabbare…
 • Komma iväg till gymmet för morgonträning!

 

Godmorgon världen!

Om du är skeptisk mot morgonträning men vill testa: Bestäm dig för att köra ett visst antal gånger under en kortare period. Genomför det! Det är motigt de första gångerna men kommer du över tröskeln kanske även du inser att det är suveränt.

15 reaktioner på ”Morgonträningsexperimentet

 1. […] 6 december 2011 skrev jag om mitt morgonträningsexperiment. Jag hade ganska nyligen börjat jobba efter föräldraledigheten med Mellan och behövde tänka om för att få till träningen. Så här några år senare kan vi väl säga att morgonträning funkar för mig. […]

 2. @ Therese: Så gjorde jag ju också så länge jag var mammaledig!

  @ Plingeling! Bra jobbat! Man kan ju välja att lägga några pass på eftermiddagen, eller helgen (det gör jag) så får kroppen träna på olika tider och man orkar olika mycket.

 3. Amen säger jag bara, känner ungefär likadant själv i nästan allt du har skrivit! Vad roligt att det funkar så bra för dig! Själv började jag jobba igen i september (efter föräldraledigheten) och är hyfsat morgonmänniska. Har morgontränat 2-3 ggr/v de senaste månaderna (vaknar lite före 5 och kör igång senast 5.15). Upplever att kroppen är aningen seg och att jag kanske inte orkar lika mycket på morgnarna, men fördelarna uppväger nackdelarna, helt klart! Heja oss!

 4. Så skönt att du har hittat din grej!!! Jag har testat morgonträning vid 7-tiden innan vår frukost som vi oftast äter runt 8.00. Men nu när jag inte jobbar tycker jag att det går lättast att träna på förmiddagen då liten sover middag och stor är på dagis. Men skall fortsätta och chocka kroppen lite då och då, men träning innan frukost. 😀

 5. Jag gillar oxå morronträning och kör det så ofta jag kan, dvs när maken är hemma (Han jobbar 5-skift). När han jobbar funkar det inte, då vaknar barnen! Ibland kör jag till gymmet vid 6.00 och tränar, så härligt efter 🙂 Men jag tycker det är svårt hur man ska göra med kosten vi morronträning… Oftast blir det proteindrink innan och frukost efter, hur gör du?

 6. @ Lina: Som du! Liten proteindrink innan (1 dl vatten, 1 skopa pulver, tycker det räcker) och sen lite snabba kolhydrater och protein om jag kört styrka (tex 1/2 banan och lite keso eller en hembakad proteinbar) och så frukost som vanligt när jag kommer till jobbet. Efter intervaller äter jag frukosten på jobbet, det brukar ta 1,5 timme efter vilket ska vara ”rätt”.

  Om jag har en hemmadag äter jag mina vanliga gröt- och äggfrukost efter styrkan!

 7. Håller med dig 🙂 Det är bäst, är så skönt att vara klar! Jag fixar dock inte intervaller på morgonen, kroppen tar slut, så de får jag köra kvällstid eller som idag precis innan jag lämnar jobbet på gymmet.
  Just nu har jag lagt de flesta pass på kvällen men ska förflytta de till morgonen. Så imorrn blir det nog cirkelkb det första jag gör, blir långdag på jobbet.
  Nu skriva julkort!

 8. Det hade kunnat vara jag som skrev detta 🙂 Det är alltid lika svårt att stiga upp på morgonen, men när det väl görs är det mödan värt. Saknar dock också egentiden på kvällen.

 9. @ Helena: Jag tänkte faktiskt på det idag, att jag upplever att jag orkar lika mycket, kanske tom mer, på morgonen. Kan det stämma? På mina intervaller har jag kommit lika långt, så att säga (har ingen fancy variant utan jämför distance). Och när jag kör styrka känner jag mig kraftfull. Kanske känsla pga att jag är någorlunda pigg (eller blir…). Eller så är jag ovanligt trött på eftermiddagen och segar till när jag tränar då.

  @ Ann-Louise: Good luck! Upp och gör´t bara, en morgon kan du offra. Och så rapporterar du här sen!

  @ Skånekullan: Det var precis så jag tänkte, i vår ska jag upp i tid och hur ska jag då få till träningen? Tänkte att jag kan börja experimentera med morgonträning lite för att se om det går att planera in det så, och nu är jag hooked!

 10. Jag ska oxå försöka komma igång med morgonträning sen när jag börjar jobba om nästan två månader., ska försöka få in det redan nu så har det kanske blivit en vana sen. Ska bara bli frisk först, dunderförkyld.

 11. Du har nästan övertalat mig att prova… Eller, jag SKA prova! Har bara inte bestämt vilken dag… 😉 Men snart ska det bli. Torsdag skulle i och för sig vara en bra dag – då kan jag få lift till jobbet och skippa morgonpromenaden dit. Ja, så får det bli – nu har vi bestämt oss!!!
  Wish me luck…

 12. Härligt att det fallit så väl ut! När jag börjar jobba efter jul kommer jag också köra en del morgnar, för jag vet hur stressigt det blir att hinna med det sen efter jobbet. Det enda jag kan tycka är lite trist med morgonträningen är att jag inte kan ta ut mig lika mycket, kroppen är ju inte riktigt vaken och heller inte fylld med energi. Men fördelarna övervinner, särskilt om alternativet är att det inte blir nåt pass alls!

  Fint för er med snö, och när den väl kommer till mig kommer jag nog gilla den, vet inte varför jag är så skeptisk i år? Kanske för att det varit såna vargavintrar senaste två åren?

 13. Morgonträning is tha grej!! Tränar helst på morgonen. Minst fokus på annat då och det tar minst tid borta från familjen. Men det gäller att hitta det som fungerar bäst för sig själv, morgonträning kanske inte fungerar för alla, men för mig är det grymt så som mitt liv ser ut just nu.

 14. @ Marie: Man MÅSTE såklart inte träna på morgonen om man föredrar något annat! Men för mig var det verkligen det bästa alternativet när jag såg det ur tidsoptimerings-perspektiv, så det var därför jag bestämde mig för att ge det en ärlig chans. med suveränt resultat, för mig!

 15. Oj, känner mig träffad… Men de gånger jag försökt med morgonträning har hela kroppen varig så seeeg. Jag tycker verkligen att det är rent fysiskt plågsamt bara att gå upp på morgonen och det spelar egentligen ingen roll om jag sovit länge eller inte. Hm, kanske jag ändå skulle prova bara för att verkligen ha gett det en chans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.