När jag ska göra slut med Olga – del 2

Nu är det slut på PT Online med Olga! I alla fall för den här gången. Kanske köper jag träningsupplägg i framtiden, kanske tar jag en PT-månad ifall jag behöver en spark i baken. Men nu ska jag stå på egna (darriga) ben.

Del 1 handlade om träning efter Olga. Nu till kosten.

Jag ser ingen anledning till att ändra på ett vinnande koncept. Det är enkelt, det fungerar. Sammanfattningsvis kan man säga så här:

Oprocessad mat 
Mycket protein, till varje mål
Långsamma kolhydrater tidigt på dagen
Hälsosamma fetter
Många mål
Snabba kolhydrater efter styrkepass
3 valfria fria måltider per vecka 

Även om min PT Online-månad är slut så är det en veckas fokus kvar enligt samma upplägg.

MEN. Sen är det ytterligare fem månader kvar tills jag ska vara i mål viktmässigt och jag kommer göra mindre korrigeringar för att orka under så lång tid. Själva viktminskningen får ta lite längre tid, det ska hålla resten av livet sen. Jag tänker lägga till några små saker som, för mig, ökar variationen. Som:

Smaksättningsgrejer som majonnäs, sweet chili-sås, ketchup, kryddmixer osv
Potatis, i liten mängd, ibland.
Kolhydrater på kvällstid, i liten mängd, ibland
Riktigt grovt bröd och knäckebröd, i liten mängd, ibland
En del processad mat som förenklar livet ibland. Som smaksatt lätt creme fraiche eller färdiga soppor.
Lite frukt, i måttliga mängder, ibland
Kanske någon ytterligare fri måltid vissa veckor? Tex 2 fria som är lite lyxigare mat/vin, 2 fria som är fika/efterrätt/godis.

Som alltid krävs utvärdering. Funkar detta för mig? Kan jag ändå ge ner i vikt i lagom takt? Triggar det igång ett sötsug som jag inte kan hantera? Trial and error.

Jag laborerar lite för att lära känna min kropps gränser, för att öva min viljestyrka och testa min (obefintliga) karaktär. Om några månader vet jag om det funkar!

Jag vet att det är fler Olga-mamas som läser. Hur tänker ni?

Kanske inte bara efter styrketräning?

18 reaktioner på ”När jag ska göra slut med Olga – del 2

 1. @ Anna B: Det låter som ett bra upplägg. Jag vill också ha Olga-tänket som grundtänk och jag vill absolut fortsätta akta mig lite för mina triggers, jag vet att jag snabbt kan fastna i mack-träsket, chips-träsket, fika-träsket… Det ska vara en livssstilsförändring, det måste det vara! Jag lägger in din mening ”grundtänket är Olga oavsett veckodag” i min lilla inspirations-bank…

 2. Jag har bara köpt enstaka kost- och träningskonsultation av Olga men jag är helt hooked i tänket. Jag har egentligen alltid tränat rätt mycket men aldrig känt mig vältränad och nu fattar jag varför. Bröd- och sockerjunkie av rang! Och har alltid rättfärdigat det med att ”jag tränar ju”.

  Sedan midsommar när jag hade min konsultation har jag gått ner 4kg, fått platt mage och känner mig fit och tight om ni fattar. Jag ser det som en livsstilsförändring och räknar egentligen inte mina fria måltider. Ena veckan kan det bli fem oftast på grund av eget slarv t ex att jag inte fick med mig matlådan och lunchrestaurangen hade lasagne som dagens + att maken köpte vin på fredagen eller vad det kan vara. Veckan efter kan det bli ingen eller bara en men grundtänket är Olga oavsett veckodag.

  På träningsfronten har jag fått och får fortfarande så himla mycket ny inspiration av Olga och andra bloggar som jag har hittat till via henne och dig. (Smaljeansen t ex, tack för tipset!) Jag hade kört fast i samma runda på gymmet och kom liksom ingen vart varken med vikterna eller konditionen. Men nu, ojojoj, watch out;)

  kram

 3. ÄH vad jag är glad att ni kommenterar, det är så intressant att läsa era tankar!

  @ Johanna: Det kommer gå jättebra, ge det lite tid bara det är ju en process, inte en quick fix! Jag tipsade om lite favvo-bloggar i det här inlägget http://blogg.mama.nu/postbabyshapeup/2011/08/11/inspiration-smaljeansen-och-andra/
  Det är inga ”Olga-mamas” men väldigt inspirerande! Kanske kommer ytterligare blogg-tips framöver, håll utkik!

  @ Anna: Jag tror att man måste komma till den punkten, när enough is enough och motivationen att förändra sitt liv plötsligt finns där.

  @ LITE choklad IBLAND är ju ingen fara, det är det där med mängd och frekvens som ställer till det… Jag är gärna din låtsas-Olga men skyll inte på mig om du inte får bra resultat sen :-D. Jag är nog lite mer ”Jaha, lite choklad, ja men det är ju gott…och bullar måste man ju smaka på…och pommes frites är väl inte så farligt” 😉

  @ Emma L: Då började vi samtidigt, har också kört maj, juni och augusti. Just träningspass tror jag att jag kommer köpa framöver men jag ska FÖRSÖKA klara mig utan rapporteringsbiten till Olga. Men som sagt, nu har jag ju er att rapportera till och det sporrar också!

  @ Skånekullan: Jag fortsätter skriva! Och verkligen, om JAG kan så kan varenda människa i hela världen :-). Testa ägg på knäckebröd istället för mjuk macka så blir det lite bättre! Min stora tjej får äta ägg när hon vill, det går i perioder, jag vill att hon ska äta det varje frukost för det är ju en grym start på dagen!

 4. hej jag har inte varit pt.online kund, tänkte jag skulle försöka själv fram tills jag börjar jobba i februari och då kanske köpa pt online när jag har lite mer pengar. Jag hoppas du fortsätter skriva denna bloggen om hur det går för dig, det är så peppande att läsa när andra lyckas. Kan ni så kan jag. Jag håller på att vänja mig av vid att äta mackor. Äter oftast naturell fil till frukost, har börjat lägga till ägg istället för macka, men idag blev det en äggmacka. Låter ni era barn äta ägg varje dag tänkte inte på de minsta utan de som är i skol och dagisålder.

 5. Jag är inne på min 4:e månad med PT online. Körde maj+juni, tog uppehåll juli och körde på i augusti igen. Kommer nog köra några månader till. Det passar mig, att rapportera till någon och framför allt gillar jag träningspassen. Att få träningsprogram som är anpassat för just mig och som dessutom avklaras på max en halvtimme – det är värt varenda krona! Jag har gått ner 8 kg med Olga hittills (rasar inte i vikt, har aldrig gjort, men det tuffar på) och vill gå ner 6-8 kg till. Vet att det kommer bli tuffare ju mer jag går ner men än så länge har allt funkat bra.

 6. För min del är det lätt att fortsätta utan kolhydrater på kvällen, äta proteinrika mellanmål… men det är sååå svårt att avstå från choklad.
  Slutade helt när jag var pt-online, det var svårt men ok ändå eftersom målet var att hålla sig ifrån i 1 månad. Det känns omöjligt att inte äta choklad nu när målet är ”tills jag dör”!
  om olga läste här, skulle hon säga att jag inte har ”want/will” power.
  dålig samvete, hej på dig!
  men jag får lite uppmuntran när jag läser här! kanske skulle jag raportera till dig istället? 🙂 haha vill du bli min låtsas Olga?

 7. Jag är fd onlinekund till Olga men jag avslutade det 1 maj, så har ”stått på egna ben” ett tag nu. Men under sommaren så blev det lite som det blev, inte särskilt bra på kosten och träningen halvdann. Men nu sen höstutmaningen startade har jag också kört på med ”olga-kosten” och träningsupplägg som jag fått tidigare.

  När det gäller kosten så kör jag väl ganska så mycket enligt Olga, inte alltid just lättmjölk i kaffet, lite lättmajonäs i såser (vet ej om det är ok?) använder även lite sweet chili sås för smak osv. Men annars kör jag ganska så likt Olgas kost, dock så kör jag ej ”fria måltider” utan tex i helgen hade jag lördag där jag åt det jag kände för, Blev dock bra måltider förutom lite bröd till lunch och glass till kvällen, jag försöker inte lägga så mycket fokus på ”får inte äta” utan är jag sugen så äter jag, fast INTE under veckan, där håller jag strikt att inte äta gosaker.

  Och har även mina ”killerweeks” då jag kör extra hårt, skippar gosaker på helgen osv : ) Men försöker vara noga med att hålla mig mätt, äta mycket protein osv!

 8. Jag är inte PT online kund utan lägger om kosten och tränar i det närmaste själv med bra stöd från min man. Har visst stöd från GI viktklubb men det är mest för att ha koll på vad och hur mycket jag stoppar i mig. Jag kom till en punkt då jag verkligen fick nog och det är det som sporrar mig. Jag tänker som så att klarar jag gå ner i vikt och börja träna regelbundet (tränar enbart hemma) på egen hand så borde jag också klara av att hålla vikten och fortsätta träna på egen hand! Än så länge går det bra men om det blir bakslag eller resultaten uteblir är jag inte främmande för en månad eller två PT online.

 9. Hej,
  Jag har just inlett vecka 1 med olga. Jag är välldigt nervös att jag inte lyckas. Jag har nu på ett år gått ner alla mina graviditets kilon + 5 extra efter mitt tredje barn. Nu återstår mina 13 kg som jag lagt på under åren med en man som äääälskar choklad och bulla (jag vet inte om det heter så i sverige men så heter fika bröd i finland) jag har mumsat med honom för länge.
  Jag kommer hit till din blogg och söker inspiration. Har du tips till ngn anna som du, att följa med. Jag lämnar nog aldrig dig, det kan jag lova 😉
  Kämpa på h, johanna

 10. @ Amanda P: Nä jag tänker som så att det ska hålla hela livet och dessa nya vanor måste verkligen sitta i benmärgen, då får det ta tid.

  @ Cissi, sushimamman ;-): Jag tycker det låter suveränt. Att du har hittat din jämnvikt, att det styrs naturligt av kroppens signaler, att de fria måltiderna fungerar utan att det blir för mycket… Dit vill jag nå! Alla måste finna sitt sätt, sin nivå, annars håller det ju inte for life. Se till att du är ordentligt frisk innan du drar igång träningen så att du inte får bakslag direkt, det är så frustrerande! Ser fram emot att höra mer framöver!

  @ Soso: Som sagt, testa och utvärdera. Funkar det inte får jag göra förändringar men jag vill ju leva ett hälsosamt liv som ändå är ”vanligt”, flummigt kanske…

  @ Maria: Ibland kanske det är bra att det blir lite förändringar så att kroppen blir lite förvånad och reagerar därefter…

  @Therese: Jag är liiiite orolig för att släppa rapporteringen till Olga men jag måste försöka stå på egna ben. Ballar jag ur så kanske jag kör på med mer PT Online sen. Fast å andra sidan har jag ju er att rapportera till nu 🙂

 11. Kom på en sak till. Jag har 3 fria måltider i veckan, men jag varken räknar eller kallar det fria måltider. Kallar det inget alls, de bara drickes/äts och avnjutes långsamt. Det sitter ju i ryggmärgen hur många de är dessutom känns det i kroppen när man uppnått 3. Man är liksom nöjd och mätt på det.

 12. Det gäller att hitta balans när du har kommit till din sk. målvikt. Håller du bara koll och kanske fortsätter att väger dig varje eller varannan vecka så blir det inga problem. Jag kommer fortsätta, vad jag tror nu, året ut med Olga. Mesta dels för träningens skull, men dels att jag behöver den här kicken för att rapportera till henne vad jag gjort/inte gjort.

 13. Ja i land är det som om man ätit för lite kanske. De sista veckorna har varit jobbiga då vi renoverar köket. Allt är utspritt över hela undervåningen. Svårt att göra någon bra mat. Förra veckan gick jag ändå ner till öägre nivå än jag varit på många år. G
  Förklara det den som kan. Forts skriva och gör det t 1 blogg. Läser varje dag. Trevlig resa over there. M

 14. Hej,

  Ungefär så äter jag. Striktare i veckorna, friare på helgerna. För mig funkar det alldeles utmärkt. Jag tyckte att det var tufft mentalt att äta jättestrikt, att jag kände mig FÖR kontrollerad. Hoppas att det funkar för dig också!

 15. För mig va det ju crash and burn som du kanske kommer ihåg, Jag har inte kommit igång med träningen än. Kosten däremot laborerar jag lite med. Låter bli allt socker (förrutom när 3-åringen bakat muffins helt själv!)

  Jag har lagt till naturell yoghurt till mellanmål, kokt potatis, ett par extra frukter om dagen, ett glas lättmjölk till lunch och mer långsamma kolhydrater både till lunch och till middag. Jag mådde inte så bra av den strikta proteintypen… är mera en blandtyp. Dessutom äter jag sushi istället för sashimi nuförtiden så det kanske är dags att byta namn 🙂 Eller så kallar jag mig Cissi framöver.

  Jag går inte upp ett enda gram på detta och har kört det i 2 månader. Så jag har hittat min ”basalämnesomsättningsmatnivå” Mår superbra psykiskt och kommer börja träna (tungt och effektivt passar mig bäst) så snart förkylningen lagt sig. Då korrigeras maten av sig självt eftersom jag kommer bli hungrigare… då lägger jag bara till protein så är det just fine 🙂

  Det gäller att hitta sin egen väg. Jag vill vara mitt bästa jag, både kroppsligt och mentalt.

  Du kommer klara det fint. Du kan ju bolla med hur många läsare som helst 🙂

 16. @ Jag kommer säkert också köpa träningsupplägg framöver, har inte tillräckligt med kunskap för att lägga upp det själv än. Ang maten ska jag absolut försöka hålla det någorlunda strikt, och hålla koll på kalorierna. Och så tänker jag köra ”killer weeks” emellanåt när jag är superduperstrikt! Märker jag att detta inte funkar eller att det går för långsamt så får jag ändra helt enkelt. jag har inte bråttom!

 17. Hej!
  Har precis oxå avslutat pt online efter 5mån! Blandade känslor runt det men det ska nog gå bra. Kommer att fortsätta köpa träningsupplägg eftersom jag bara tränar hemma o känner mej inte säker än på hur jag ska lägga upp det. Jag behöver inte gå ner mer i vikt men magen är fortfarande lite väl mjuk 🙂 så det är bara att fortsätta med bra mat o träning. Tänker oxå lägga till lite potatis o bröd men inte för mycket mest för att det sociala livet ska flyta på bättre. Ska du ner mer i vikt så ska du nog försöka försätta hålla maten efter olga annars stannar det nog av. Kämpa på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.