Måltidstips för stressade

Så här gör jag för att alltid kunna äta bra, när jag är hungrig, oavsett omständigheter. Det tar några få extra minuter ibland och ger många extra minuter när det verkligen behövs.

– Storkok

Intet nytt men man behöver inte göra det så komplicerat och stå och göra färdiga rätter om man inte hinner. Planera in kyckling till middag en kväll och lägg fram en extra påse filéer som du steker i ugnen med valfria kryddor. Dela upp portioner i små fryspåsar som du lägger i frysen. Lätt att plocka fram och tjoffa in i micron och ha till en kycklingwrap med fullkornstortilla, gör en snabb wok med grönsaker, såsa ihop med lite krossade tomater, röd pesto, en skvätt matlagningsgrädde… Lunch på max 10 minuter. Samma sak med köttfärsbiffar. Att göra på dubbla mängden färs när du ändå lagar middag tar inte dubbelt så lång tid, startsträckan är redan gjord. Ska du göra köttfärssås? Gör själva tomatsåsen först, och en rejäl laddning. Spara hälften i frysen som bas till andra såser, pizzor osv. Detta går att tillämpa på det mesta.

– Kokta ägg

Alltid i kylen. Koka några extra när du gör frukost eller sätt på en kastrull medan du lagar middag. Perfekta mellanmål och smidigt att ha med i en burk med några valnötter om du ska iväg från hemmet och inte vill vara utelämnad till caféernas utbud.

– Couscous

Grymmaste långsamma kolhydraten enligt mig (jag äter gärna fullkornscouscous flera gånger i veckan). Och enklaste! Koka upp vatten i vattenkokaren, häll upp 1/2 dl gryn i ett deciliter-mått, en nypa salt och fyll på med vatten till 1 deciliter. Låt stå med något över i 5 minuter, klart! Blanda ihop med tonfisk och grönsaker så behöver du inte ens sätta på spisen.

– Sallad

Bra tillbehör till det mesta men ÅH så tråkigt att skära sallad! Dessutom är isbergssallad, som är den vanligaste sorten, inte särskilt näringsrik. Vi köper bara färdigsköljda salladsmixer numera. Blandade blad ökar näringsvärdet och dessutom är det bara att ta en näve, utan att behöva skölja eller skära. Enkelt och snabbt. Dyrare också, men förr slängde vi alltid ruttna salladshuvuden eftersom de inte blev uppätna, det är vare sig miljövänligt eller ekonomiskt.

– Proteinpulver

Det är alltid bättre att äta riktig mat men ibland är proteinpulvret din bästa vän. Hur ofta hör man inte ”jag hinner inte äta!”? Att shaka ihop pulver och vatten/mjölk tar en halv minut och du kan dricka det överallt. I bilen, på stan, vid skrivbordet, medan du matar lillan… Komplettera med några valnötter för att få med det nyttiga fettet också och det är ett jättebra mellanmål. Har du mer tid: mixa ihop med banan (skiva ner trökiga giraff-bananer i en burk som du har i frysen, bara att köra ner frysta bitar i mixern) eller annat du gillar. Jag har Fit & Smart proteinpulver (Charlotte Perellis) med chokladsmak och min choklad-banan-shake är to die for…

Couscous på gång!

5 reaktioner på ”Måltidstips för stressade

  1. Glad you likeade tipsen 🙂

    @ Linnsan: Haha, jag hade lyckats ta bort dem på nåt vänster när jag fipplade runt med bloggen! Har inte direkt ”blogg-körkort” om man säger så… Nu syns de igen, i högerspalten!

  2. Jag kan inte hitta dina kategorier någonstans…eller är jag blind? =) Du har verkligen en bra och inspirerande blogg, hoppas du fortsätter att blogga länge till! Lycka till med dina mål!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.